האו"ם יגדיל הסיוע לפרויקט "מחשב נייד לכל ילד"
צעד נוסף למימוש המיזם שמיועד לספק לילדים במדינות עניות מחשבים ניידים בעלות 100 דולרים: סוכנות הפיתוח של האו"ם תסייע בקידום הפרויקט במדינות פחות מתפתחות
האו"ם מחזק את השותפות שלו עם היוזמה של ניקולאס נגרופונטה מאוניברסיטת MIT, לפיתוח מחשבים ניידים זולים וחלוקתם למיליוני תלמידים במדינות מתפתחות.
סוכנות הפיתוח של האו"ם (UNDP) חתמה בדאבוס, שוויץ, על הסכם לשיתוף פעולה עם פרויקט OLPC ("מחשב נייד לכל ילד" - One Laptop per Child). על פי מזכר ההבנה, שנחתם בפורום הכלכלי העולמי בין מנהל ה-UNDP, קמל דרוויס, לבין יו"ר OLPC, ניקולאס נגרופונטה, ממציא הפרויקט, סוכנות הפיתוח תפעל לעידוד השימוש במחשבים הזולים בבתי ספר במדינות הפחות מתפתחות.
על פי ההסכם, התוכנית תיושם בהיקף נרחב, בשלב ראשון בשבע מדינות. סוכנות הפיתוח של האו"ם, אשר פרושה בכ-166 מדינות ברחבי העולם, תסייע במימון, הכוונה והכשרה במדינות שמצבן הקשה
ביותר (50 המדינות העניות ביותר מבין המדינות שמוגדרות מדינות מתפתחות). הממשלות יממנו את רכישת המחשבים האלה, שמחירם יהיה 100 דולרים.
פרויקט המחשב הנייד במחיר 100 דולרים הוכרז בתחילת 2005. החזון של נגרופונטה מדבר על טכנולוגיה וקוד פתוח כאמצעי שיאפשר להשוות את ההזדמנויות החינוכיות להן זוכים ילדים במדינות עניות לבני גילם במערב, תוך התחשבות באורח החיים והמגבלות הפיסיות והכלכליות בשטח.
אב טיפוס ראשון של המחשב הוצג בכנס WSIS של האו"ם שנערך בתוניס לפני מספר חודשים. מספר מדינות, בהן ברזיל ותאילנד, גילו עניין בפרוייקט לצורך ייצור מקומי, ואפילו בארה"ב התעניינו מספר מדינות באפשרות לרכוש מחשבים אלו לצורך דומה.
לצורך ניהול הפרויקט הוקם המלכ"ר האמריקני OLPC, בחסות ובמימון של החברות רד האט, גוגל, AMD וניוז קורפ. בכוונת מנהלי המיזם לייצר 5 עד 10 מיליון מחשבים כבר בשלהי 2006, או תחילת 2007, כאשר מיליוני יחידות נוספות מתוכננות לשנים הבאות.
האתגרים שבדרך
מלבד אתגרים טכניים, הפרויקט יצטרך להוכיח שניתן להפחית את מחירם של מחשבים אלה ל-100 דולר. השימוש בלינוקס ובתוכנות קוד פתוח סייע לנגרופונטה להתקרב למטרה, אבל הוא יצטרך להתמודד גם עם אתגרים פוליטיים וביקורת ציבורית ובינלאומית.
המבקרים ספקנים בנוגע לצורך במחשבים ניידים במדינות שמתקשות להאכיל את תושביהן,
אם הן יכולות בכלל להרשות לעצמן את ההוצאה הכרוכה ברכישתם. גם במחיר של 100 דולר, מדינות אלה יצטרכו להפנות משאבים לא מבוטלים לצורך זה.
עוד נטען שמדובר ביוזמה מסחרית חסרת אחריות שמנסה ליצור שוק חדש יש מאין. הכסף, כך נאמר, יופנה מפרוייקטים חשובים יותר ועשוי לשמש פוליטיקאים חסרי אחריות. ההסכם עם UNDP ינסה להתמודד עם הבעיות הללו על ידי הפניית משאבים וסיוע במדינות העניות ביותר.
היוזמים מקווים, כי באמצעות הנוכחות של הארגון בשטח אפשר יהיה להבטיח ניצול יעיל יותר של המשאבים המצומצים, גיוס מימון נוסף מתורמים והדרכת הממשלות בנוגע להפקת התועלת המירבית מהיוזמה החשובה הזו.
מירוץ הפיתוח
פרישת טכנולוגיה בהיקף כזה במדינות שעדיין לא יצרו תלות בטכנולוגיה, מהווה אתגר עבור חברות התוכנה הגדולות שמתחרות על פלח שוק, אשר במספרים מוחלטים, צפוי לעבור את המערב כבר בשנים הקרובות בקצב הגידול של רכישת טכנולוגיה והיקף השימוש באינטרנט.
לכן, לא מפתיע לשמוע שחברות כמו אפל ומיקרוסופט ניסו להדבר עם נגרופונטה במטרה לשכנע אותו לוותר על לינוקס. אגב, לפני שנתיים בדיוק חתמה חברת מיקרוסופט על מזכר הבנות עם UNDP, שיאפשר לה לקבל מענקים מקרן של מיליארד דולר, במימון ישיר, תוכנה, רישיונות, הכשרה ותמיכה, שהיא הקציבה עבור פעילות סיוע במדינות מתפתחות.
אורי שרף הוא עורך המגזין המקוון "לינמגזין"