שתף קטע נבחר

 

ראיון עם בלוגר איראני

חסין דרח'שאן, בלוגר ועיתונאי איראני, מבקר בארץ כדי להראות לאיראנים את הפנים האחרות של ישראל ולהמחיש לישראלים שהאיראנים לא קיצוניים כמו המשטר שלהם. בלוגרים כמוהו, לדעתו, יכולים לתרום לשיפור היחסים בין העמים, על אף שלאיראן כבר לא יוכל לחזור בעקבות הביקור הזה

חסין דרח'שאן, בלוגר ועיתונאי איראני המתגורר בשנים האחרונות בקנדה, מודע לכך שביקורו בישראל בימים אלה הוא צעד אמיץ, ויש להניח כי סתם את הגולל על האפשרות שיחזור לאיראן בשנים הקרובות, מחשש לתגובת המשטר. ובכל זאת הוא לא הסתפק בביקור חשאי ופירסם אותו בתפוצה רחבה.

 

"התגובות שקיבלתי מאיראנים בעקבות ההכרזה על הביקור היו מדהימות", אומר דרח'שאן בראיון ל-ynet, "גם אנשים שלא מסכימים עם דעותיי הפוליטיות תמכו בי".

 

הסיבה העיקרית לביקור היא רצונו "לשבור את הטאבו" מעל יחסי ישראל ואיראן, לדבריו. "התקשורת באיראן מדווחת על ישראל רק בהקשר של פיגועים ותקריות ירי", הוא אומר, "רציתי להראות לקוראיי באיראן את הישראלים כפי שהם באמת ואת חיי היומיום בישראל. במקביל, אני מעוניין להעביר לישראלים מסר שהעם האיראני אינו קיצוני כמו המשטר שלו".

 

האם לדעתך לבלוגר כמוך יש כוח להשפיע על היחסים שבין שתי המדינות?

 

"בלוגרים יכולים לתרום לשיפור היחסים בין העמים, ולהראות את הפנים האנושיות בצד השני במקום הרשע הטהור שהמשטרים מעוניינים להציג לאזרחיהם".

 

העורך: אני

 

דרח'שאן נולד והתגורר בטהראן עד שנת 2000, אז נסגר העיתון הרפורמיסטי שהעסיק אותו על ידי הכוחות השמרניים במדינה. הוא היגר לקנדה והמשיך לעבוד כעיתונאי פרילנס עבור הבי בי סי, ניו יורק טיימס ועיתונים נוספים, ובמקביל ביצע עבודות של עיצוב גרפי באינטרנט.

 

בשנת 2002 הוא החל להפעיל בלוג באנגלית ובפרסית בכתובת hoder.com. כותרת הבלוג "Editor: Myself" ("העורך: אני") מסבירה לדבריו את מניעיו לפתוח את האתר, בו הוא כותב בחופש מלא על המצב הפוליטי באיראן, על האיראנים ויחסי איראן והמערב.

 

המשטר חסם את הבלוג

 

הוא לא מהסס לייחל בפומבי להסתלקותו של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד. את ההתבטאויות הקיצוניות האחרונות של הנשיא האיראני מייחס דרח'שאן בעיקר לצרכים פנים פוליטיים במדינה. אין לו ספק שרוב האיראנים, ובעיקר הצעירים, אינם חושבים כמו נשיאם. הוא מקבל הרבה תגובות ברוח זו מקוראיו באיראן, כ-20,000 ביום.

 

לדבריו, המשטר האיראני חסם את הגישה לבלוג בפני אזרחים איראנים המנסים לגלוש אליו באמצעות תשתית האינטרנט במדינה, אולם, ניתן לעקוף את החסימה הזו באמצעים רבים שעומדים לרשות הגולשים.

 

"השימוש באינטרנט מאוד נפוץ באיראן. בזכות הרשת, צעירים איראנים יותר מחוברים לעולם. הם נהנים מגישה חופשית למידע שבעבר נמנע מהם על ידי המשטר. הגישה למידע היא בעלת פוטנציאל לגרום לאנשים לצאת מהאדישות הפוליטית שלהם ולעשות מעשה". לכן, דרח'שאן מאמין ומקווה כי המשטר הקיצוני יהיה קצר מועד ויוחלף בעתיד על ידי מנהיגים יותר שפויים.

 

700,000 בלוגים בפרסית

 

עם זאת, השימוש באינטרנט באיראן אינו נחלתם של צעירים ליברלים בלבד. "הבלוגים הפכו למיינסטרים ועל פי הערכות שונות, פועלים כיום כ-700,000 בלוגים בפרסית, כאשר 40,000-110,000 מתוכם פעילים, על פי הערכות. "גם תלמידי דת בעיר אום מפעילים בלוג, כמו גם צעירים חילוניים המדווחים ביומן הרשת שלהם באופן אנונימי על ההתנסויות שלהם עם מריחואנה", הוא אומר.

 

הקשר של דרח'שאן עם בלוגרים בישראל נוצר בעקבות מפגש שלו עם הבלוגרית הישראלית ליסה גולדמן, המפעילה בלוג באנגלית. "תמיד רציתי לבקר בישראל", הוא אומר, "פגשתי את ליסה בכנס בלוגרים בלונדון והיא הזמינה אותי וקיבלתי את ההצעה".

 

דרח'שאן נהנה מהביקור בישראל עד כה, ולמרבה הפתעה אף לא זכה לחיפוש פולשני בביקורת הגבולות. "רוב הישראלים נחמדים, והופתעתי לגלות עד כמה הם בקיאים בנושא איראן".

 

הוא התרגש במיוחד מהמפגש עם ישראלים יוצאי איראן, ואף דיווח בבלוג בגאווה לא מוסתרת כי נשיא המדינה ושר הביטחון נמנים על עדה מובחרת זו. "חלק מהאנשים שפגשתי תהו מדוע אני לא מתייחס לבעיה הישראלית-פלסטינית, ותשובתי להם היא שבביקור זה רציתי להתמקד ביחסי ישראל-איראן".

 

בעקבות הפרסום דרח'שאן הצליח לגייס תרומה בסך כמה מאות דולרים, שתסייע לכסות חלק מעלות הביקור, הממומן מכיסו. ביום חמישי הוא דיבר בפני המרכז ללימודים איראנים באוניברסיטת תל אביב, והערב (ב') הוא ייפגש עם בלוגרים וגולשים ישראלים, באמצעות אתר הכנסים והאירועים הקהילתיILCU. כולם מוזמנים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא איראן אחמדינג'אד. "רוב האיראנים לא קיצונים כמוהו"
צילום: רויטרס
מומלצים