שתף קטע נבחר
 

אפקט החממה פוגע גם בצמחים

העלייה בטמפרטורת כדור-הארץ משפיעה גם על מיני צמחים רבים ומאיימת על בתי גידול שונים. הצמחים פולטים יותר פחמן דו-חמצני, הטפילים משגשגים על חשבון העצים והצמחים ואפילו מחזורי הפריחה והרבייה יוצאים מכלל שליטה. מבט נוסף על ההתחממות הגלובלית

אפקט החממה הפועל בכדור הארץ הוא אחד הגורמים העיקריים המאפשרים חיים על פניו. בלעדיו היתה הטמפרטורה צונחת אל מתחת לאפס והקיום היה כמעט בלתי אפשרי. את גזי החממה שפולטים הרי געש ויצורים חיים, קולטים הצמחים באחד השלבים של מחזורי החנקן והפחמן בטבע, ובכך מייצבים את ריכוזיהם של גזים אלו באוויר.

 

אך מאז המהפכה התעשייתית הופר האיזון, לאחר שהאדם החל לשחרר לאטמוספרה כמות רבה של גזים כתוצאה משריפת הדלקים, ומפני שלצמחייה הטבעית קשה להתמודד עם כמות הולכת וגוברת של גזי חממה. במהלך הדורות האחרונים אף הגביר האדם את כריתת העצים ביערות, ומאז ממשיכה הצמחייה העולמית להידלדל בקצב מואץ. משום כך פועל אפקט החממה ביתר עוצמה והטמפרטורה הממוצעת של הביוספרה הולכת ומאמירה.

 

עד שלהי המאה ה-20 היתה מקובלת הסברה שמיני הצמחים נפגעים מפעילות האדם רק כתוצאה ישירה. כלומר, בירוא היערות וכיבוש השטחים הירוקים למטרות פיתוח ובנייה הם עיקר הנזק לצמחיה העולמית. אף אחד לא שיער כי אפקט החממה עצמו עשוי להכחיד את מיני הצומח. אולם, עתה מתחילה להתגבש הדעה כי מיני הצמחים בעולם מצויים תחת סכנת הכחדה של ממש, באם תמשיך סביבת כדור הארץ להתחמם.

 

ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות נתברר כי ככל שהטמפרטורה חמה יותר, כך פולטים הצמחים כמות רבה יותר של פחמן דו חמצני בנשימתם. הצמחים מטמיעים בשעות האור כמות רבה יותר של פחמן דו חמצני מאשר הם פולטים בנשימתם במהלך היממה, אולם היחס הזה הולך וקטן ככל שהטמפרטורה עולה. אין זאת אומרת שהצמחים תורמים לאפקט החממה, משום שעדיין צורכים הם כמויות פחמן דו חמצני רבות יותר מאשר הם פולטים, אבל הולכת ונעשית ברורה הידיעה כי לא ניתן יהא להסתמך על הצמחים בכדי לטהר את האטמוספרה מגזי החממה, וכי על האדם מוטלת החובה להגביר את מגבלות הפליטה.

 

כמו כן, נמצא כי בעשרים השנים האחרונות משתלטים הצמחים המטפסים על היערות הטרופיים. אחת ההשערות מייחסת זו לעליית הטמפרטורה. סברה זו גורסת כי טמפרטורה גבוהה מאפשרת תנאים משופרים יותר להתפתחות הצמחים המטפסים. מיני צמחים אלו הם ברובם טפילים או שאינם מועילים. הם משתמשים בעצי היער כמין סולם שבאמצעותו יוכלו להגיע מעלה אל החופה המוארת. ככל שהם מתעבים ומתארכים, כך יורדת מסת העלווה של עצי היער, ולפיכך פוחתת כמות הפחמן הדו חמצני שמוטמעת על ידם. לזאת יש, כמובן, השלכה ישירה על התחממות פני כדור הארץ.

 

עוד מתברר כי ככל שארצות הקור מתחממות יותר, כך מהגרים אליהן צמחים טרופיים שעד אז לא יכלו לגדול בהן, בגלל תנאי האקלים הבלתי נוחים. המגוון העצום של הצמחים הטרופיים שהרחיבו את תפוצתם, גורם לדחיקתם של המינים המקומיים בארצות הקור, ואלה הולכים ומתמעטים באזורים רבים, וחלקם אף עומדים בפני הכחדה. בעקבות הצמחים הטרופיים נודדים אל ארצות הקור גם יצורים אחרים הניזונים מהם. הצמחים המקומיים אינם מותאמים למתקפות הפולשים, ברובם זחלי פרפרים שאוכלים את עלוותם בהמוניהם. משום כך, במקומות רבים מצויים כמה מיני צמחים בסכנת כליה הולכת וגוברת.

 

הצמחים המקומיים שהצליחו בדוחק רב להתמודד כנגד מתקפת הזחלים הרעבתניים, ואל מול התחרות עם הצמחים הזרים שחדרו לסביבתם, נאלצים עתה להתמודד עם בעיה קשה אף יותר. בשל הטמפרטורה החמה הם מקדימים לפרוח. אם בעבר פריחתם החלה באמצע האביב, עתה היא מתרחשת כבר בסוף החורף, בשעה שהמאביקים הפוטנציאליים עדיין אינם מסוגלים לבצע את מלאכתם. לכן, פרחים רבים נובלים עוד בטרם הצליחו לייצר דורות חדשים, וכך אוכלוסיות מיני צמחים רבות הולכות ומצטמצמות בעטיים של שינויי מזג האוויר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצמחים סובלים מהתחממות כדור הארץ (אילוסטרציה)
השרכים משגשגים - על חשבון העצים
צילום: סי די בנק
מומלצים