מש' הבריאות: חומוס, גבינה ומסטיק שומרים על השיניים
המלצות חדשות של משרד הבריאות לשמירה על בריאות השן כוללות את מה שידענו, אבל גם כמה כללים חדשים. בין השאר ממליץ המשרד לצחצח שיניים רק אחרי הארוחה, לצחצח שיניים לאחר נישנוש לילה, וללעוס מסטיק ללא סוכר המסייע להפרשת רוק. מזונות השומרים על השיניים: פיצוחים וממרחים שומניים המונעים הידבקות של מזון, וגבינה המסייעת לבניית השן והשקעת מינרלים שבו
משפט עתיק יומין גורס שאם לא תלך עכשיו לרופא השיניים, בסוף תצטרך לזחול אליו. רגע לפני, מפרסם משרד הבריאות הנחיות חדשות לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים. בין ההמלצות: לצחצח שיניים אחרי ארוחת הבוקר ולא לפניה, להימנע ממתן ממתקים לתינוקות ולהוסיף לתזונה גבינה, חומוס, טחינה, אבוקדו, מיונז וסלט טונה.
היזהרו מעששת הבקבוק
ההנחיות לשמירת שיני התינוקות והפעוטות כוללים המלצה להנקה בלבד עד גיל שישה חודשים לפחות. בזמן זה אין התינוק זקוק לתוספות, פרט לשתיית מים במזג אוויר חם. תינוק שאינו יונק וניזון מתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל), יש להרגיל לשתות מים בלבד, אחרי מתן התמ"ל. אין לתת משקאות ממותקים.
למניעת התפתחות "עששת הבקבוק" ממליץ משרד הבריאות ללמד את התינוק לשתות מכוס ולא מבקבוק, מוקדם ככל האפשר. אם רוצים להימנע ממצב שבו התינוק וסביבתו נרטבים מהניסיון, ניתן להשתמש בכוסות מיוחדות בעלות מכסה וזרבובית שתייה, כדי שהנוזל לא יישפך.
יש לעודד את התינוק לצרוך פירות טריים ולא משומרים. בתחילה יש לרסק אותם ובהדרגה לאפשר לו ללעוס אותם. אין לתת לתינוק מיצי פירות. החל מגיל שישה חודשים אפשר לתת לו פירות טבעיים בכפית או בחתיכות, בהתאם ליכולת הלעיסה שלו.
יש להימנע ממתן ממתקים ושאר מזונות גורמי העששת, כמו: סוכריות, דגנים מצופים בסוכר, שוקולד, חטיפים, ביסקוויטים, עוגות ועוגיות - לאורך כל שעות היום. רצוי להגביל את מתן הממתקים והחטיפים לזמני הארוחות בלבד. כחטיפים בין הארוחות מומלץ לתת לחם, גבינה, יוגורט (רצוי לא ממותק), חתיכות פרי או ירק.
במשרד הבריאות מזהירים שלא לטבול את המוצץ בסוכר או בדבש. דבש כשלעצמו אסור לתינוקות מתחת לגיל שנה, מחשש להרעלה קשה מחיידק הבוטולין (הרעלת בוטוליזם), העלול להימצא בדבש.
חומוס, אבוקדו, מסטיק ומי קרח
לכלל הציבור ממליץ משרד הבריאות להימנע או להפחית בצריכת משקאות ומזונות ממותקים בסוכר ובכלל זה מיצי פירות טבעיים, ולהעדיף על פניהם אכילת פירות וירקות בשלמותם. עוד ממליץ המשרד ללעוס מסטיק ללא סוכר המגביר את הפרשת הרוק ושומר על חומציות תקינה.
עוד המלצות תזונתיות כוללות גבינה, חומוס, טחינה, אבוקדו, מיונז, סלט טונה וחמאת בוטנים לא ממותקת, העדיפים על פני ממרחים מתוקים כמו ריבה ושוקולד. לגבי תרופות ללא מירשם, מומלץ השימוש בתכשירים ללא סוכר ודבש.
לאלה שלא יכולים בלי מתוק, ממליצים במשרד לצרוך מזונות ומשקאות עשירים בסוכר בזמן הארוחות, ולא יותר מארבע פעמים ביום, כדי להפחית את חשיפת השיניים לסוכרים המזיקים.
צחצוח בבוקר: אחרי הארוחה
אף שרובנו נוהגים לצחצח שיניים עם הקימה, ממליצים במשרד הבריאות כי הצחצוח יתבצע רק לאחר ארוחת הבוקר, ובמיוחד לאחר צריכת מזונות עשירים בסוכר כמו דגני הבוקר. אם חטפתם משהו באישון ליל, ממליץ המשרד לצחצח שיניים מיד אחר כך, גם אם צחצחתם שיניים כמה דקות קודם.
קוביה קטנה של גבינה צהובה בסיום הארוחה (כ-5 גרם) יכולה לסייע בנטרול החומציות המזיקה ובהשקעה של מינרלים בשן. בגבינה מצויים חומרים ובהם שומנים, סידן, זרחן וחלבונים המסייעים אף הם במניעת עששת.
אף שצריכת מזונות עשירים בשומן בדרך כלל אינה מומלצת, צריכה מתונה שלהם יכולה לסייע במניעת עששת: קיימת השערה כי השומן שמצוי בגבינה, באגוזים, בבוטנים, בגרעינים ובממרחים שונים עשוי למנוע מהמזון מלהידבק לשיניים ויוצר שכבה מגינה בפני עששת.
משקאות אלכוהוליים מזיקים לחניכיים
צריכת משקאות עשירים בסוכר אינה מומלצת. משקאות שונים (מוגזים ובלתי מוגזים) הממותקים בממתיק מלאכותי ("דיאט") עדיפים, אך בשל תכולת החומצות שבהם (חומצה פוספורית, חומצה ציטרית, חומצה טרטרית ועוד) הם עלולים לפגוע בזגוגית השן. משקאות המכונים "משקאות אנרגיה" מכילים אף הם סוכרים וחומצות. גם יינות מכילים חומצות, ומכאן ששתיית מים עדיפה.
נמצא כי צריכת אלכוהול עלולה להגביר את הסיכוי למחלות חניכיים. במשרד הבריאות קוראים להימנע ככל האפשר מצריכתו. הכמות המקסימלית הממומלצת היא שני משקאות לגבר ומשקה אחד לאישה. משקה מוגדר כפחית בירה בנפח 330 מ"ל, כוס יין בנפח 120 מ"ל או כוסית משקה חריף בנפח 40 מ"ל.
חומוס. מועיל לשיניים
גבינה צהובה. מעניקה מינרלים לשן
צילום: סי די בנק
מסטיק. שומר על חומציות תקינה בפה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים