בזמן ריב לא מספיק לספור עד 10
מומלץ להמתין יום שלם, "לישון על זה", לפני שמשיבים לבן הזוג בנושא מעורר מחלוקת, או טעון רגשית. לא צריך לאכוף תקופת המתנה זו של 24 שעות בצורה נוקשה, בדייקנות של שעון שוויצרי, אבל חשוב לעשות פסק זמן, גם אם רותחים מזעם ומתפוצצים מרוב רצון להגיב - ודווקא בגלל זה
כמה זמן עליכם לחכות עד שאתם עונים לבן/בת הזוג בנושא מעורר מחלוקת או טעון רגשית? אחרי שהקשבתם יפה, מתי תהיה לכם ההזדמנות לדבר? בין אם השיחה מתקיימת בקליניקה שלי או בביתם של בני הזוג, אני תמיד ממליץ על תקופת המתנה של 24 שעות לפני שמותר למאזין להשיב.
היתה זו הפגישה האחרונה שלי עם סמי ואשתו, נאווה. ביקשתי מהם לסכם את העבודה שעשינו.
לא צריך לאכוף תקופת המתנה זו של 24 שעות בצורה נוקשה, בדייקנות של שעון שוויצרי. מה שבאמת משנה הוא שיחלוף יום, ושתהיה לבני הזוג הזדמנות "לישון על הנושא" לפני שמתבצע החילוף בתפקידי הדובר והמאזין. אם זה נשמע לכם מנוגד להיגיון ואפילו אבסורדי - לחכות 24 שעות לפני שתגיבו, תפריכו או תתקנו את בן/בת הזוג - תראו מה אמר סמי על "חוק 24 השעות".
תקשורת אישית:
איך להתווכח כמו שצריך
ד"ר מאיר ויקלר
בשיחות החברתיות היומיומיות, אנחנו בדרך כלל מקשיבים ומדברים הלוך ושוב כמו במשחק פינג פונג. כשבני זוג משוחחים זה עם זו, הרגשות יכולים לצבור עוצמה רבה יותר מאשר בשיחות חברתיות. כתוצאה מכך, נהיה הרבה יותר קשה לבני הזוג לדבר ולהאזין בוזמנית. צריך לשמור על התור
סמי, מנכ"ל חברה ידועה להלבשה ספורטיבית לנשים, היה הראשון שענה. "אני חושב שהחוק של 24 שעות היה המועיל ביותר, לפחות עבורי", השיב סמי בהתלהבות. "עכשיו אנחנו מתמודדים עם חילוקי דעות הרבה יותר טוב מבעבר".
ביקשתי לדעת איך בדיוק עזר חוק 24 השעות לסמי, והוא השיב:
"אתה יודע, ד"ר ויקלר, כשיצאנו מהמשרד שלך אחרי פגישת הייעוץ הראשונה, ידעתי שלא אוכל לעמוד בדבר הזה. וברגע שנכנסנו לאוטו כדי לנסוע הביתה, התנפלתי על נאווה בגלל הביקורת שהעבירה עליי בפניך. אמרתי לה שהיא גרמה לי להישמע כאילו אני מפלצת.
"אז נאווה עצרה וחזרה בפניי על מה שאמרת - שמותר לי להעיר על הדברים שאמרה במשרדך אחרי תקופת המתנה של 24 שעות. רתחתי מזעם וחשבתי שאתפוצץ, אבל שמרתי על שתיקה עד ליום המחרת. במשך החודשים הבאים, היה לי קשה מאוד לחכות 24 שעות לפני שאני מגיב למשהו שנאווה אומרת ושאינני מסכים איתו. אבל בכל פעם שאני עושה זאת, אני רואה כמה זה טוב.
עוזר להבחין בין עיקר לטפל
"קודם כל, החוק עוזר לי להבחין בין עיקר לטפל. לפעמים, לדוגמה, נאווה אומרת משהו שאני מרגיש שאינו נכון. בעבר, הייתי קוטע אותה מיד כדי להבהיר את אי הדיוק. כעת, כעבור זמן מה אני מבין בדרך כלל שזה לא היה חשוב עד כדי כך, ושזה לא קשור לנקודה העיקרית שנאווה ניסתה להעביר לי.
עוזר להגביר את הקשב לזולת
"שנית, זה מאוד עוזר אפילו בחלק של ההקשבה עצמה. מכיוון שאני יודע שלא אוכל להגיב לדבר מדבריה של נאווה במהלך השיחות שלנו בבית, אני באמת יכול להתמקד יותר בניסיון להבין מה היא אומרת לי.
עוזר לשלוט בכעסים
"ואחרון חביב, חוק 24 השעות עזר לי לשלוט בכעס שלי. בעבר, לפני שהגענו אליך, כשהייתי כועס על נאווה הייתי אומר כל מה שעולה על דעתי ופעמים רבות הצטערתי על הדברים שאמרתי. אבל עם הכלל של 24 השעות אני חייב לחכות לפני שאני מדבר. בסוף, כשמגיע תורי, אני לא מוטרד כפי שהייתי יום קודם".
נאווה שיחקה בשרשרת שלה וחיכתה בחוסר סבלנות בזמן שסמי דיבר. היה ברור שהיא משתוקקת לשתף אותנו במחשבותיה. "הכלל של 24 השעות עזר מכל הסיבות שהזכרת, סמי. אבל הוא עזר לי גם מפני שהוא נתן לי תקווה", אמרה.
עיניה של נאווה התמלאו דמעות והיא מחתה אותן בממחטת נייר. סמי פנה אליה בפנים תמהות ושאל: "הכל בסדר?"
"כשהגענו לכאן לראשונה, שקלתי ברצינות להתגרש. היינו נשואים 29 שנה. כל ילדינו גדלו, והרגשתי שאני פשוט לא מצליחה להגיע אליך - שאתה לא מקשיב, או שלא אכפת לך מה אני מרגישה. הייתי כל כך מתוסכלת, כי אפילו הרב שלנו לא הצליח לגרום לך להשתנות. אמרתי לעצמי, 'אם הוא לא מצליח להבין למה אני כועסת עליו כל כך, אז אולי עלינו פשוט להתגרש ולגמור עם זה'. אבל הגענו לכאן והתחלנו ליישם את הכלל של 24 השעות. כך שבכל פעם שדיברתי איתך, היית חייב להקשיב ולחשוב על מה שאמרתי במשך יום שלם, לפני שיכולת לענות לי. עצם הידיעה שחשבת על מה שאמרתי נתנה לי תקווה שאולי הדברים יכולים להשתפר בנישואינו".
"אני חושב שחוק 24 השעות עזר גם לך לשלוט במזג שלך, יקירתי", הקניט אותה סמי, והם חייכו זה לזו.
ד"ר מאיר ויקלר, פסיכותרפיסט ויועץ נישואים, ומחבר ספרים בנושא הורות וזוגיות.
תורגם ברשות המחבר והמו"ל מתוך: "Ten Minutes a Day to a Better Marriage: Getting Your Spouse to Understand You," מאת ד"ר מאיר ויקלר (הוצאת ארטסקרול/מסורה).
באדיבות www.aish.co.il - אתר עם חוכמת חיים
הקשבה חשובה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים