שתף קטע נבחר

"הגיע הזמן לגאול את בתי הכנסת מעליבותם"

לפני כשמונה שנים עודד יצקן התוודע באקראי לבית כנסת תל אביבי, שזקנתו המוזנחת מביישת את תפארת נעוריו. המפגש הוליד את פרויקט "Be a Part", שמטרתו לשקם את בית הכנסת הזה - כמו גם מאות אחרים בארץ. "לא ייתכן שבמדינת ישראל יפעלו כ-7,000 בתי כנסת, 550 מתוכם בתל אביב, רובם במצב של התפוררות", הוא מתקומם. והרשויות? הן לא עושות דבר

עודד יצקן מוטרד. מוטרד מאוד. בשנים האחרונות, מאז התוודע לבית כנסת מתפורר ברחוב הירקון בתל אביב, הוא מנסה להגשים את פרויקט "Be a Part" שיזם, ומטרתו לשקם בתי כנסת המצויים במצב דומה. מנסה, אבל מתבדה שוב ושוב. הוא אסף סביבו קבוצת משוגעים לדבר, גייס אדריכל שהתקין בהתנדבות את תוכניות השיפוץ, אבל אין בכך די. למרות הסכמה עקרונית של הרשויות לחידוש בית הכנסת הנושן - תקציבים אין.

 

הסיפור של יצקן, 40, בעל סוכנות תיווך מרמת השרון, החל לפני שמונה שנים. מה גורם לצעיר חילוני לגייס מרץ, כסף ואנשים טובים לפרויקט? "הכל התחיל כאשר כמו ישראלים רבים יצאתי גם אני, אחרי שירות צבאי מלא, לחו"ל", הוא משחזר. "חייתי שנתיים בארצות הברית, רחוק מכל סממן יהודי. אני, שבא ממשפחה חילונית שקיימה חגים ובר מצווה, לא ממש התגעגעתי לכל מה שקשור למסורת, וגם סבלתי מהתנגדות מובנית לדת ודתיים".

 

בשלב מסוים יצקן הוזמן על-ידי חברים לבית כנסת בפילדלפיה. "הייתי בשוק", הוא אומר. "זה היה מקום כל-כך מזמין, חם וידידותי. שלא כמו בתי הכנסת בארץ, אליהם מגיעים אנשים כדי להתפלל ותו לא, בחו"ל בית הכנסת הוא הדבק של החברה. הוא מנוהל ביעילות, מספק הרבה מאוד פעילויות משותפות

וממלא תפקיד מרכזי בחיי הקהילה המקומית". המפגש המרגש גרם לו לבחון שוב את מקומה של היהדות בחייו. "הבנתי שדת יכולה להיות דבר מקסים, דבר מקרב וקהילתי", הוא מעיד. "לא היתה לי כל כוונה לחזור בתשובה, אבל רציתי לדעת עוד".

 

שנתיים נוספות חלפו, יצקן שב לישראל, נישא והביא לעולם ילדים. "הדירה שלנו, ברחוב הירקון בתל אביב, היתה בתהליכי שיפוץ", הוא נזכר. "באתי לצלם תמונות שלה לפני, ואז גם גיליתי שבצמוד לבניין פועל בית כנסת. הוא הוקם עוד בשנת 1934 על-ידי אשכנזים ופועל גם היום בנוסח משולב. בעבר הגיעו אליו כל שועי הארץ, היום הוא משמש מעט מתושבי הסביבה. הופתעתי לגלות עד כמה מקום פעיל יכול להיות מוזנח. המקום החשוב והוותיק הזה פשוט מתפורר".

 

יצקן תיעד את בית הכנסת, וכיוון שנותרו עוד תמונות בסרט שבמצלמתו הוא צילם בתי כנסת נוספים באזור. "חברים שראו את התמונות לא האמינו שמדובר בבתי כנסת באמצע תל אביב", הוא אומר. "הם היו בטוחים שמדובר במזרח אירופה, כיוון שההזנחה והעליבות היו פשוט נוראיים. כל המקומות האלה פעילים כבר עשרות שנים, אבל איש לא טרח לשפץ אותם. אחרי ששמתי לב שהתמונות האלה מזעזעות גם חילונים גמורים החלטתי לעשות מעשה".


"עבור שיפוץ בתי כנסת קיימים לא נותנים אגורה". בית הכנסת ברחוב הירקון

 

 

הרב לאו מפקפק, הרב מצגר נותן את ברכתו

 

יצקן צרר את התמונות באלבום קטן, הוסיף את פרטיו, עלה לירושלים והניח אותו על שולחנה של מנהלת לשכת שר האוצר דאז, יעקב נאמן. לא לחינם הוא הגיע עד הלשכה. גבאי בית הכנסת סיפר לו שנאמן היה מגיע בצעירותו להתפלל באותו מקום בדיוק. "לא חלפו 24 שעות והטלפון צלצל", יצקן מספר. "הוזמנתי לשיחה במהלכה נאמן הביע את תמיכתו בנושא והציע כי נקים עמותה לקידום הרעיון".

 

מעודדים מהתמיכה החליטו יצקן וחבר נוסף להקים עמותה שתפעל לשיקום בתי כנסת בישראל. "קראנו לה "Be a Part", שם שמטרתו לעודד כל יהודי בעולם להיות חלק מן הפרויקט. לא ייתכן שבמדינת ישראל יפעלו 7,000 בתי כנסת, מתוכם 550 בתל אביב, וחלק גדול מהם ייראה רע כל-כך. בתי כנסת בארץ יכולים להראות ולפעול כמו אותו בית כנסת שפגשתי בפילדלפיה, מקום כינוס נעים לכל מי שגר באזור. היה לי ברור שאם נצליח לשפץ בתי כנסת יגיעו אליהם יותר אנשים, וחיי הקהילה יתעשרו".

 

העמותה החלה לפעול ויצקן, שהפך למשוגע לדבר, החל במסע פגישות מזורז. אחד הרבנים איתם דיבר הציע שיתחילו בשיפוץ בית הכנסת ברחוב הירקון - ממנו נבעה היוזמה. "אחרי שתשפצו אחד", הוא הוסיף, "יהיה לכם קל יותר

לגייס כסף לשיפוץ האחרים". יצקן, שאימץ את העצה, פנה לעיריית תל אביב. פקידיה הקשו בתחילה אך הודיעו לבסוף שאם תהיינה תוכניות הם לא יתנגדו לשיקום.

 

הרב לאו, אליו יצקן פנה, פקפק באפשרות הגשמת הפרויקט, ואילו הרב יונה מצגר נתן את ברכתו. במקביל האדריכל עודד לביא, שנרתם אף הוא, הכין בהתנדות תוכניות. מספר כתבות על היוזמה שפורסמו באותה התקופה הניבו גל של פניות. "המון אנשים טובים התקשרו והציעו את עזרתם", יצקן אומר. "חשמלאי הציע לסייע בתחום ההתמחות שלו ויוצרת ויטראז'ים ביקשה לתרום בתחומה. זה ריגש וחימם את הלב".

 

ההתרגשות הגדולה הסתיימה בכל פעם שיצקן בדק את הקופה. "יש תוכניות ויש מתנדבים, אבל שיפוץ דורש בראש ובראשונה כסף", הוא אומר. "פניתי לשלושה שרי דתות שונים ואיש מהם לא היה מוכן לתקצב את העניין. מדהים היה לגלות כי עבור כל בית כנסת חדש בשטחים מזרימים את כל הכסף הנחוץ, ואילו עבור שיפוץ בתי כנסת קיים בתל אביב לא מוכנים לתת אגורה" .

 

"כולנו מחכים לאדם או גוף ציבורי שירימו את הכפפה"

 

מאכזב ככל שיהיה, הגילוי הזה לא מרפה את ידיו. "בשמונה השנים האחרונות גילינו המון אנשים שמוכנים לעזור, אבל עוד לא מצאנו יהודי טוב אחד שייתן כסף", יצקן מסכם. "זה עצוב, כי יש תוכניות אבל אין תקציב למימונן. עלות הפרויקט נאמדת בכחצי מליון דולר וכולנו מחכים לאותו אדם או גוף ציבורי שירים את הכפפה".

 

- לא התייאשת?

"לאחרונה ביקרתי בבית כנסת ששופץ על-ידי חברת ביטוח בלב תל אביב וגיליתי פנינה. אז כן, אני משוכנע שהיכנשהו נמצא האדם שמבין כי בתי הכנסת הם הגורם שיכול לאחד דתיים וחילוניים, וכי הגיע הזמן לגאול אותם מעליבותם. הוא יתרום - ואנחנו נבצע".

 

את בר המצווה של בכורו יצקן כנראה לא יערוך בבית הכנסת המתפורר ברחוב הירקון, אך הוא מקווה שטקסים אחרים יתקיימו שם בקרוב. "יימצא תורם לפרויקט החשוב הזה ולשיקום בתי כנסת נוספים", הוא מכריז. "אנחנו לא מרימים ידיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפך למשוגע לדבר. עודד יצקן
"ההזנחה והעליבות היו פשוט נוראיים". בית כנסת בתל אביב
"יש תוכניות ומתנדבים, אין כסף". בית הכנסת ברחוב הירקון
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים