מתוקים כשרים לפסח - רעיונות מדליקים לקינוחים לחג
חג פסח הקרב מביא עמו שלל ארוחות המצריכות קינוח, שיהיה גם כשר לפסח וגם פרווה. שוברים את הראש? יעל גרטי מציעה קינוחים קלילים, ללא אפייה, ללא בישול. כל מה שצריך זה כמה פרודוקטים טובים מהסופר וכוסות שקופות
לקראת ליל הסדר לפני שנתיים שברתי את הראש אילו עוגיות להכין, שיהיו גם כשרות לפסח וגם פרווה, כהוראתה של אמי, שאיננה שומרת כשרות כלל בימים כתיקונם (ועם זאת איננה אוכלת טרף) אך החגים מוציאים ממנה קנאות יהודית בלתי ברורה. אחרי פשפוש בספרים ותהיות בפורומים מצאתי את עצמי מכינה "נקניק" תמרים ואגוזים, שמלבד הקשיים בהכנתו סיפק גם קשיים באכילתו. כמו כן הכינותי עוגיות קוקוס שהתקנאו בצורתן של אחיותיהן הנאות מהסופר ועוגיות צנוברים בלתי ברורות. השנה החלטתי להכין קינוחי אקספרס, ללא בישול וללא אפייה, מפרודוקטים הנמצאים בכל סופר. איך? מגישים את הקינוחים בכוסות שקופות, מה שאומר מעט מאוד עבודה. התוצאה היא קינוח מרשים וטעים.
איך בכלל ניגשים לסוגיה הזו, של קינוחים כשרים לפסח? קודם כל עושים רשימה מה מותר לאכול בפסח. כל סוגי האגוזים: צנוברים, ערמונים, אגוזי מלך, פקאנים, קוקוס, פיסטוקים, בוטנים, שקדים, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, קשיו. כל סוגי הפירות היבשים: תמרים, משמשים, חמוציות ועוד. ספרדים יכולים לאכול שומשום ונגזרותיו (להלן: שערות חלבה), אשכנזים (ששומרים כשרות) - לא. כל פירות העונה: תפוחים, אגסים, קיווי, תפוזים, תותים, פסיפלורה, ועוד. אם התקציב שלכם מאפשר לכם אתם יכולים כמובן גם להזמין פירות יקרים יותר באתר "אקזוטיקה", כגון: פטל טרי, גרגרי רימון, קרמבולה, דובדבנים טריים, דומדמניות, אננס טרי ועוד.
לאלה מוסיפים פרודוקטים שמקצרים את הדרך משמעותית, כגון: קרם ערמונים מתוק (מיובא מצרפת), ריבת חלב, נשיקות, נשיקות- קוקוס (להשיג ב"דומיניק" למשל), עוגיות מקרון בשלל צבעים (להשיג בפטיסרי מובחרות, כגון "מזארין"), בראוניס של פסח (להשיג בקונדיטוריות),עוגות בחושות כשרות לפסח, שערות חלבה (להשיג במרכולים ולפעמים גם בקיוסקים), עוגיות קוקוס ובוטנים וסירופים שונים: סירופ מייפל, סילאן, סירופ ריבת חלב, סירופ פסיפלורה של "מונין", ועוד.
עכשיו נשאר לברר האם הארוחה שלכם חלבית או בשרית, אם כי כבר יצא לי להיות בליל סדר שבו הוגשו גם גדי בחלב אמו וגם עוגת שמנת פרורים (להלן: חמץ). כל אחד מהקינוחים שלהלן יכול להיות גם חלבי וגם פרווה, ההחלטה אם להשתמש בקצפת חלבית או פרווה, בגלידת שמנת או סורבה-היא שלכם.
ומה עכשיו? MIX AND MATCH. מתוך כלל הפרודוקטים בוחרים מה שמתחשק, מסדרים בשכבות נאות בכוסות שקופות- ומגישים. החוקיות היא פשוטה: שכבה יבשה, שכבה רטובה, וכך הלאה. איך עושים שהקינוחים לא יתפסו את כל שטח המקרר, המלא ממילא לקראת ערב החג? מכינים את כל המרכיבים מראש בקופסאות אחסון ומרכיבים רק ברגע האחרון.
קינוח עוגיות קוקוס, קצפת פטל, שערות חלבה ופיסטוקים
שערות חלבה הן צורה עדינה, נימוחה יותר ומושחתת יותר לאכול מהמתוק-מתוק הזה.
המרכיבים (ל- 4 מנות אישיות בכוס):
10-8 עוגיות קוקוס קנויות
1 שמנת לקצפת חלבית / פרווה
2-4 כפות סוכר (לפי הטעם)
1 חב' קטנה של פטל קפוא, מופשר ומסונן היטב
3 כפות אבקת סוכר
150-100 גרם שערות חלבה
50 גרם פיסטוקים קצוצים
אופן ההכנה:
- מועכים עוגיות קוקוס בתוך שקית (הן נמעכות ממש בקלות באמצעות הידיים). מניחים את פרורי עוגיות הקוקוס בתחתית הכוסות השקופות. מקציפים שמנת עד לקבלת קצפת, מוספים סוכר לפי הטעם. מרסקים את הפטל המסונן היטב עם אבקת סוכר במעבד מזון.
- מערבבים את הפטל עם הקצפת. מניחים 2-4 כפות קצפת פטל בכל כוס. מכסים כל כוס בניילון נצמד ומקררים עד להגשה (אם אין מקום במקרר מקררים בקערת ההקצפה).
- לקראת ההגשה מניחים מעט שערות חלבה על הקצפת, מפזרים מעט פיסטוקים קצוצים ומגישים מיד.
קינוח נשיקות, קצפת ערמונים, אגוזי לוז ותותים
במקום להכין פבלובה לבד, מה שיכול לקחת חיים שלמים, קונים נשיקות ומפרקים אותן.
המרכיבים (ל-4 מנות):
10-8 נשיקות קנויות
1/2 צנצנת קרם ערמונים מתוק (להשיג במעדניות ובמרכולים גדולים)
1 שמנת מתוקה לקצפת / פרווה
50 גרם אגוזי לוז קלויים וקצוצים (רגילים, או מתוקים המכונים "ברס")
1 חבילת תותים טריים, יפים
אופן ההכנה:
- מועכים נשיקות בתוך שקית. מניחים את פרורי הנשיקות בתחתית הכוסות השקופות. מקציפים שמנת עד לקבלת קצפת יציבה.
- מערבבים בקערה את הקצפת עם קרם הערמונים המתוק עד לקבלת קצפת אחידה וחלקה. טועמים. אם הקצפת אינה מתוקה דיה הוסיפו מעט סוכר או עוד מעט קרם ערמונים. מניחים 2-4 כפות קצפת ערמונים בכל כוס.
- מכסים כל כוס בניילון נצמד ומקררים עד להגשה (אם אין מקום במקרר מקררים בקערת ההקצפה). לקראת ההגשה מפזרים מעט אגוזי לוז קצוצים.
- מניחים 1-3 תותים טריים (שלמים או פרוסים לפרוסות יפות) בפסגת כל כוס, ומגישים.
קינוח בראוניז, גלידה, שערות חלבה ופקאנים מסוכרים
הקינוח הזה יכול להיות חלבי - עם גלידת וניל איכותית, או פרווה - עם גלידת סורבה משובחת.
המרכיבים (ל- 4 מנות):
6-4 בראוניז כשרים לפסח, קנויים
גלידת שמנת בטעם וניל או גלידת סורבה בטעם אגסים או פירות יער
200-300 גרם שערות חלבה
סילאן / סירופ ריבת חלב / סירופ מייפל
50 גרם או פקאנים מסוכרים (או פיסטוקים) קצוצים
אופן ההכנה:
- שוברים כל בראוני לחתיכות גסות ומניחים בתחתית כל כוס. מניחים מעל כדור גלידה ומעט שערות חלבה.
- על כדור גלידת וניל יתאימו מעט סילאן או סירופ ריבת חלב, על כדור סורבה - מעט סירופ מייפל. מפזרים מעט פקאנים מסוכרים או פיסטוקים קצוצים ומגישים מיד.
קינוח נשיקות, גלידה קונפיטורת שסק ואגוזי לוז
נצלו את העונה של השסק.... הקינוח הזה אנו מהיר כלל וכלל שכן הכנת קונפיטורה אורכת שעה לפחות, אולם הכמות שכאן תספיק לכם לזמן רב.
המרכיבים (ל- 4 מנות):
10-8 נשיקות
גלידת שמנת בטעם וניל או סורבה קוקוס או אחר
50 גרם אגוזי לוז קלויים וקצוצים (רגילים, או מתוקים המכונים "ברס")
להכנת הקונפיטורה:
1 ק"ג שסק טרי
600-700 גרם סוכר
מיץ מ-1 לימון טרי
אופן ההכנה:
- מכינים את הקונפיטורה: מגלענים שסק ושוטפים היטב. מניחים שסק, סוכר ומיץ לימון בסיר גדול, על אש גבוהה. מערבבים היטב ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד חצי שעה עד שעה, עד להתרככות השסק ולהצלחה במבחן הצלחת: מקררים צלחת במקרר במשך כמה דקות, מניחים עליה כפית קונפיטורה מהסיר. מעבירים כפית קרה במרכז הקונפיטורה. אם נוצרו שתי גדות- הקונפיטורה מוכנה. אם הקונפיטורה התמזגה בחזרה- יש להמשיך ולבשל ולבדוק שוב בעוד כ-10 דקות. כשהקונפיטורה מוכנה מסירים מן האש ומצננים. מעבירים לצנצנות זכוכית מעוקרות.
- מועכים נשיקות בתוך שקית. מניחים את פרורי הנשיקות בתחתית הכוסות השקופות. מניחים מעל כדור גלידה, מעט מהקונפיטורה ומעט אגוזי לוז קצוצים. מגישים מיד.
רעיונות נוספים לקינוחים בכוסות שקופות:
- נשיקות, מוס חלבה (קצפת מעורבבת עם חלבה) ופקאנים מסוכרים.
- נשיקות, קצפת רום ופירות טריים: קיווי, תותים וקרמבולה
- עוגיות בוטנים מפוררות, מוס שוקולד (קצפת מעורבבת עם "נוטלה") ופלחי תפוזים לקישוט.
- עוגיות שומשום, מוס חלבה (קצפת מעורבבת עם חלבה), תמרים ואגוזי מלך קצוצים לקישוט.
- עוגיות שומשום, מוס תפוזים (קצפת מעורבבת עם "פריגת" תפוזים), פלחי תפוזים ופיסטוקים קצוצים לקישוט.
- גנאש שוקולד, שערות חלבה, פיסטוקים קצוצים ותותים טריים.
- שבסיסו בראוני כשל"פ, מעליו מוס שוקולד ולקישוט: קליפות הדרים מסוכרות.
- סלט פירות (תותים, קיווי, קרמבולה), פיסות מרשמלו וקצפת
- קינוח שבסיסו פרוסת עוגה בחושה כשל"פ, מעליו מוס שוקולד לבן ומעליו תותים טריים או פסיפלורה טריה.
תופינים לפסח
גלילות לדר ומרציפן
המרכיבים (ל-30 יחידות לערך):
1 חבילה לדר
2 חב' מרציפן גולמי איכותי
אופן ההכנה:
- מניחים רצועת ניילון נצמד בגודל 25X 35 ס"מ בערך על גבי משטח עבודה נקי. פותחים את גליל הלדר ומניחים על גבי הניילון הנצמד.
- חותכים מהלדר מלבן בגודל 20 X 30 ס"מ לערך. מצמידים שכבה דקיקה של מרציפן ללדר בצורה אחידה, על כל שטחו.
- מגלגלים את הלדר פנימה ליצירת גלילה הדוקה מאוד. כשמסיימים לגלגל סוגרים את הקצוות ומהדקים היטב.
- מכינים מנג'טים על גבי משטח עבודה. מניחים את ה"נקניק" שנוצר על גבי קרש חיתוך. חותכים מה"נקניק" פרוסות דקיקות ומניחים ישר בתוך מנג'טים. מעבירים לקופסת אחסון (מפרידים בין קומה לקומה באמצעות נייר מגבת) ושומרים בקירור עד להגשה.
ואפשר גם:
תמרים מיובשים (מסוג מג'הול) ממולאים מרציפן ואגוז מלך.
- משמשים מיובשים ממולאים מרציפן.
- צמדי נשיקות קטנטנות (להשיג למשל ב"ארנון ותמר" בהוד השרון), מודבקות זו לזו באמצעות מעט ריבת חלב.