שתף קטע נבחר
 

פיתוח ישראלי: אוהל אינהלציה ביתי לתינוקות

במקום שהתינוק יבכה ויסבול, פיתחו בחברת 'Baby Breath' אוהל צבעוני לטיפולי אינהלציה בנוחות וביעילות - בבית ובכל מקום אחר

פיתוח ישראלי חדש עשוי להביא למהפכה ביעילותם של טיפולי אינהלציה לפעוטות עד גיל שנתיים. BabyAir, המבוסס על פתרון שאלתרה אחות במחלקת ילדים באחד מבתי החולים בארץ לפני כעשר שנים, הוא אוהל פלסטי, שבו משכיבים את התינוק ולתוכו מזרימים אדים המכילים תרופה. האוהל מחליף את השיטה הנהוגה כיום, שמחייבת הצמדה של מסכה לפניו של התינוק. בדרך זו אפשר לתת לתינוק את התרופה ביעילות, בלי לעורר את התנגדותו ובלי לגרום לו לבכות.

 

כל הורה שנאלץ לתת לילדו טיפול באינהלציה אי פעם, מכיר היטב את הקושי הזה. לא פשוט לנסות להחזיק את המסכה על פניו של פעוט סרבן, שמתנגד ובוכה, ו-15 דקות של טיפול נראות לעתים כמו נצח. הוסיפו לכך את העובדה שאינהלציה היא טיפול שכיח למדי - כל תינוק שלישי נזקק לכך לפחות פעם אחת בשנה הראשונה לחייו, ותינוקות הסובלים ממחלות נשימה כמו אסתמה או סיסטיק פיברוזיס, נזקקים לטיפול כזה בתדירות גבוהה הרבה יותר - ותבינו איזו חשיבות יש ל- BabyAir.

 

על הפיתוח אחראית חברת 'Baby Breath' מהחממה הטכנולוגית "גרנות", שליד גן שמואל. ד"ר ישראל עמירב, מנהל המרפאה למחלות נשימה בילדים במרכז הרפואי ע"ש רבקה זיו והיועץ המדעי של החברה, רואה היבטים רחבים יותר של הקושי שבו נתקלים ההורים. "הבעיה העיקרית שעמדה בפניי כרופא היא שאף שיש טיפול תרופתי יעיל למחלות נשימה, במקרים רבים אי אפשר ליישמו על תינוקות קטנים משום שהם סובלים ומתנגדים עד כדי כך, שזו משימה בלתי אפשרית", הוא אומר. "במקרים רבים האמהות מתייאשות ומפסיקות את הטיפול, וחלקן הגדול אינן מדווחות על כך לרופא מתוך תחושת אשמה. הרופאים מצדם לא נוהגים על פי רוב לבדוק אם ההורה הצליח לתת את הטיפול, ובשורה התחתונה התוצאה היא שאין היענות לטיפול".

 

אם לא די בכך מצביע ד"ר עמירב על בעיה נוספת: בשנים האחרונות הוכח מעל לכל ספק, שבכיו של התינוק המתנגד פוגם בחדירה של התרופה, שכן הוא גורם לה להיספג בדרכי הנשימה העליונות במקום בתחתונות כנדרש.

 

הפתרון לבעיה עלה בראשו של ד"ר עמירב לפני כעשר שנים, כשהבחין באחות שאלתרה פתרון יצירתי. היא נטלה אוהל חמצן, השכיבה בתוכו תינוק בוכה והתיזה פנימה את התרסיס עם התרופה. "הרעיון נראה לי כה חכם, עד שהחלטתי שחייבים לפתח אותו", הוא מספר. "כדי לבדוק אם אכן הטיפול יעיל כמו הטיפול במסכה הרגילה ביצעתי עבודת מחקר ראשונית. במהלכה טיפלנו ב-15 תינוקות בעזרת אוהל חמצן שלתוכו הוחדר תרסיס עם התרופה, וב-15 תינוקות בעזרת המסכה. בדקנו את כמות התרופה החודרת לריאות, וגילינו שהיא זהה, אלא שהתינוקות שקיבלו אותה באוהל לא בכו ולא התנגדו, ואפשרו להשלים את הטיפול בשקט".

 

בעקבות ממצאים אלה פותח בשלב ראשון אוהל סגור, שאליו הוכנסה צינורית ודרכה הוחדרה התרופה. את הצינורית היה אפשר להזיז ולכוון, כך שכשהתינוק הזיז את ראשו, התרופה השתחררה סמוך לפנים. בשלב הבא בדקו המפתחים ומצאו שגם אם האוהל פתוח, יעילות הטיפול לא נפגעת. בעקבות זאת פותח הדגם שבשיווקו החלה חברת "טבע" בימים אלה: אוהל מתקפל, עשוי מפלסטיק שקוף ומעוטר בציורי ילדים צבעוניים, שנראה כמעט כמו "אוניברסיטה", אותו משחק פופולרי, שמשמש כדי לגרות את סקרנותם של התינוקות.

 

מחקרים קליניים שבוצעו במרכזים הרפואיים וולפסון וזיו הראו שוב, שמבחינה רפואית השימוש ב-BabyAir הביא לתוצאות זהות לחלוטין לאלה שמתקבלות משימוש במסכה, אלא שלאור תגובת התינוקות, העדיפו 90% מההורים והאחיות את האוהל על פניה. מחקר נוסף שנערך במרכז הרפואי בני ציון הראה שה-BabyAir אף מתאים לשימוש בפגיות, וחוסך את הצורך להוציא את הפג מן האינקובטור, מה שצמצם את החשיפה שלו לגורמים מזהמים. בימים אלה כבר אפשר לרכוש את ה- BabyAir בבתי המרקחת. מחירו 199 שקל ללא מכשיר אינהלציה (אפשר לחבר אליו כל מכשיר סטנדרטי), או 399 שקל עם מכשיר כזה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אינהלציה בבית. בלי בכי וסבל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים