לתוכנית המלגות "IVN" דרושים יזמים חברתיים
קרן "רשת הון סיכוי ישראל", שהוקמה לפני כחמש שנים על-ידי אנשי עסקים ישראלים ואמריקנים, מציעה לפעילים חברתיים להצטרף לתוכנית יזמות. "אנחנו מחפשים אנשים שיש בהם מנהיגות טבעית כדי לעזור להם להקים ולפתח פרויקטים שונים", אומרים אנשי הקרן. "הם יקבלו מלגת קיום לשנתיים וליווי מקצועי"
"אנחנו מחפשים אנשים שיש בהם מנהיגות טבעית כדי לסייע להם להקים ולפתח פרויקטים חברתיים מקומיים", אומרת במבטא אמריקני מתגלגל מנהלת התוכנית חדוה פנסטרהיים. "הם צריכים לשכנע אותנו שיש להם את מה שצריך כדי לפתח ולהביא פרויקטים כזה להצלחה, להוכיח לנו שיש להם את הידע וההשכלה שנדרשים להרמת המיזם, וגם יכולת להיאבק למען המטרות שלהם בלי לתת לשום דבר לעמוד בפניהם".
שני היזמים הנחושים שיתקבלו לתוכנית, מוסיפה פנסטרהיים, יקבלו במשך שנתיים מענק חודשי של כ-7,500 שקל, שיאפשר להם להתמסר להגשמת הפרויקט שהגו. "בנוסף הם יוכשרו בידי צוות ארגון "שתיל" לאורך כל הדרך, וייחנכו על-ידי אחד או יותר מחברי "IVN" שילוו אותם במשך הקמת וביסוס הפרויקט".
החונכים אליהם פנסטרהיים מתכוונת הם 140 חברי קרן "הון סיכוי לישראל", קבוצת אנשי עסקים אמריקנים וישראלים, מרביתם מתחומי ההיי טק, שהקימו אותה לפני כחמש שנים במטרה לעודד יזמות מקומית בתחומי החינוך, החברה והתעסוקה. לצד מימון כספי, הם מעמידים לרשות הפרויקטים בהם הקרן תומכת גם את ניסיונם המקצועי וכישוריהם.
"מנחי הפרויקטים, או ה'מנטורים', יסייעו ליזמים ביצירת אסטרטגיות להקמת הפרויקט, ניהול הכספים ונטוורקינג", היא מסבירה. "המטרה היא שאחרי שנתיים היוזמה תהפוך לברת קיימא. גם אם מלכתחילה היא מוגדרת כמיועדת לאוכלוסייה או קהל ספציפיים, היא יכולה להיות מורחבת לאזורים ואוכלוסיות נוספות ואף לרמה הארצית".
- אילו יוזמות אתם מחפשים?
"באופן עקרוני אנחנו מוכנים לקבל כל הצעה, אבל יש לנו העדפה לפרויקטים שמקבילים לתחומים שבהם הקרן כבר פעילה, או ליוזמות שמתמקדות באוכלוסיות באזורים בהם אנחנו כבר פעילים כמו שדרות, טבריה, אצבע הגליל וקרית שמונה. מעבר לזה, השנה אנחנו מחפשים גם יוזמות שקשורות לשירותי רווחה, לארץ ישראל נקייה ולפלורליזם יהודי".
קומפוסט אורגני, פתרונות תעסוקה וקואופרטיב חקלאי
שישה פרויקטים, המוקדשים לעידוד מציאת תעסוקה, פיתוח חקלאי, אקולוגיה וחינוך, כבר פועלים במסגרת התוכנית. אחד מהם הוא קואופרטיב חקלאי-סביבתי שהקים לייתי גנאים באזור סכנין. יוזמה אחרת היא "קומפוסט הכרם", שעמיעד לפידות רקח ומוציא לפועל בכרם מהר"ל. במסגרת הפרויקט לפידות ממחזר אשפה אורגנית ביתית, ובאמצעות תולעים אדומות הופך אותה לקומפוסט באיכות גבוהה.
"עמיעד הגיע למצב ש-98% מהאוכלוסייה בכרם מפרידה את האשפה ממנה הוא מייצר את הקומפוסט", מתגאה פנסטרהיים. "עכשיו הוא מנסה להרחיב את הפרויקט ליישובים אחים, במטרה לצרף שלושה יישובים עד אוגוסט ובהמשך להגיע לעשרה ויותר ואף לפרישה ארצית".
על מיזם אחר, אתר "Israemploy", חתום חיים פוקס-אמת, המנסה לפתור את מצוקת התעסוקה עמה מתמודדים עולים חדשים מארצות מערביות. "הפרויקט התחיל כפורום ב-yahoo שתיווך בין מעסיקים למחפשי עבודה", היא משחזרת.
"מאז הוא התרחב, ובשנתיים האחרונות חיים סייע ליותר מ-2,000 איש למצוא עבודה.
"כיום הוא מפעיל אתר עצמאי שמשרת את מחפשי העבודה ונותן מגוון שירותים ייחודי גם מעבר להצעות עבודה, כמו עזרה בכתיבת קורות חיים, תמיכה, ייעוץ לגבי זכויות העובד וזכויות עולים חדשים. ביולי צפוי לעלות אתר בעברית והוא מתכוון להתרחב ולהוסיף אתרים ברוסית, ערבית, צרפתית וספרדית".
פרויקט נוסף, הנמצא בתחילת דרכו, הוא "לעסוק מבפנים" של בצלאל כהן ויחזקאל רוזנבלום העוזרים לבוגרי ישיבות במציאת עבודה. "מדובר בשני בחורים חרדים שחוו על בשרם את המצוקה הכלכלית במגזר ומצאו דרך להשתלב בעולם התעסוקה", מספרת פנסטרהיים. "מדובר בפלח אוכלוסייה שמגיע לגיל מסוים ללא כל השכלה בסיסית, ובשלב הזה לא יכול לאפשר לעצמו לצאת ללימודים. מעבר לכך, כאשר בחור ישיבה יוצא לעבוד לא מאפשרים לו להמשיך ללמוד".
כחלק מהתוכנית כהן ורוזנבלום מתעתדים להקצות מלגות ללימודים גבוהים, הלוואות ומענקי מחייה ופיתוח, וכן לקדם מסגרות לימוד תורה המאפשרות יציאה לעבודה. "הם מבקשים לבנות יוזמה רחבה שתיתן את הלגיטימציה והתמיכה הנדרשת למי שרוצים להתחיל לעבוד", אומרת פנסטרהיים. "העיקרון הכי חשוב שמוביל אותם הוא להראות שיש אפשרות להשתמש בעולם התעסוקה מבלי לוותר על עולם התורה".
- להגשת מועמדות לתוכנית עד ה-19.7 ולפרטים נוספים לחצו כאן