חדש בארץ: טיפול בהתמכרות לרשת
לא יכולים להפסיק? בשורות טובות - בקרוב תיפתח בישראל קבוצת תמיכה ראשונה למשתמשים כפייתיים באינטרנט
אתם מוצאים את עצמכם לא פעם גולשים בשעות הלילה המאוחרות, העיניים נעצמות, ובכל זאת קשה לכם להתנתק? בשורות טובות: בקרוב תיפתח בישראל קבוצת תמיכה ראשונה למשתמשים כפייתיים באינטרנט. המפגשים נערכים בתל אביב על ידי ארגון "קבוצות" - קהילת מנחים לעבודה קבוצתית.
קבוצת המכורים תתכנס בתל אביב, כאשר המפגשים ייערכו בהנחיית פסיכולוג, אחת לשבוע. הקבוצה נמצאת בימים אלה בתהליך של גיבוש, כאשר בכל קורס ישתתפו 12 אנשים, נשים וגברים כאחד. אורך הקורס הוא כ-12 שבועות, ועלותו 40 שקלים למפגש.
פסיכולוגים בארגון "קבוצות" מסבירים כי החליטו לפתוח את הקורס בעקבות הגידול במספר שעות הגלישה בישראל. מחקר של חברת comScore Networks, שפורסם לאחרונה גילה כי הישראלים מובילים בעולם בשימוש באינטרנט, במונחים של זמן הגלישה. ישראל מובילה את הרשימה – עם 57.5 שעות בחודש לכל משתמש - כפול מהממוצע האמריקני.
חוסר שליטה
"ההתמכרות מתאפיינת בכפייתיות, חוסר שליטה והשתעבדות" מסביר איתן טמיר, פסיכולוג ומנהל קהילת "קבוצות", "מדובר בגלישה אובססיבית לאתרי פורנו, אתרי חדשות, קניות, משחקי רשת, העברות קבצים והתמכרות לצ'טים ופורומים".
טמיר מציין, כי על פי מחקרים, 20 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי מדווחים על התמכרות לגלישה באינטרנט. האוכלוסייה הפגיעה ביותר להתמכרות לאינטרנט היא אוכלוסיית עקרות הבית ואנשים השוהים לבדם רוב הזמן, ונעזרים ברשת לצורך יצירת מגע עם אנשים אחרים.
עוד נמצא, לדבריו, כי גברים מפתחים התמכרות לאינטרנט יותר מנשים וכי קיימת נטייה של המשתמשים להדחיק ולהכחיש את ההשפעה שיש לאינטרנט על חייהם. שימוש כפייתי באינטרנט עלול לגרום לתוצאות שליליות בעבודה, בלימודים, בחברה ובשליטה בכספים ובדומה להתמכרויות אחרות (כמו הימורים, אכילה כפייתית או אלכוהוליזם) המכורים מאבדים שליטה על יכולתם להגביל את כמות הזמן שהם הקדישו לשיטוט באינטרנט.
הביקורת
מהי התמכרות לאינטרנט ומהם הסימנים המעידים עליה? האם מדובר בהפרעה נפשית העומדת בפני עצמה או ביטוי לבעיות נפשיות אחרות? החוקרים מתקשים להגיע להסכמה.
חשוב להסתייג ולהעיר, כי לא כל המומחים מאמינים כי גלישה מרובה היא דבר שלילי וממעיטים בהיקף התופעה. עבור רוב הגולשים, השימוש באינטרנט אינו בא על חשבון פעילויות אחרות.
לעתים, גלישה מרובה ברשת אינה אלא סימפטום לבעיות נפשיות כמו מאניה דיפרסיה או דיכאון קליני, ולא תמיד הגלישה המרובה היא היא ההפרעה בעצמה, כך לפחות קבעו בעבר חוקרים מאוניברסיטת פלורידה. לכן, קשה מאוד להעריך כמה אנשים באמת מכורים לרשת בקרב האוכלוסיה הכללית, ויש חוקרים הסבורים כי התופעה שולית ביותר.
"גלישה באתרי אינטרנט, שליחת דואר אלקטרוני, הפעלת תוכנות מסרים, משחקי און ליין, קניות, הורדת מוסיקה וביקור בחדרי צ'אט הופכים למטרד אמיתי ברגע שהם מפריעים לעבודה או לחיים החברתיים", טען פרופ' נתן שפירא במאמר שפירסם החודש בכתב העת האקדמי "דיכאון וחרדה" (Depression and Anxiety), שעוסק בפסיכיאטריה ומדעי הנפש.