שתף קטע נבחר

 

נגרופונטה: "המטרה - לחבר מיליארד ילדים"

אבי פרויקט מחשב נייד לכל ילד, שצפוי להביא את בשורת המיחשוב והאינטרנט למאות מיליוני ילדים במדינות מתפתחות תוך מספר שנים, הסביר למאזיניו בתל אביב למה מחשבים ניידים הם הפתרון לעוני

יש מעט מאוד שמות שיכולים לפתוח כל דלת בתעשיית הטכנולוגיה, ולגשר בין קהילת הקוד הפתוח לברוני ההיי טק ולמצוא אוזן קשבת אצל ממשלות העולם. אחד מיחידי הסגולה האלה הוא פרופ' ניקולס נגרופונטה, שהרצה אתמול (ב') בפני מאות בני אדם בכנס Journey של ארנסט אנד יאנג ליזמי הון סיכון ומשקיעים בתל אביב.

 

נגרופונטה, 66, הוא פרופ' למדעי מחשב שייסד את מעבדת המדיה המהוללת של MIT ואחיו הצעיר של ג'ון נגרופונטה, יועץ המודיעין לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש. ב-1992 נגרופונטה הפך למשקיע הראשון במגזין Wired וכתב לו עד 1998, כדי "להגן על השקעתו", לדבריו.

 

הכתבות ב-Wired הובילו לכתיבת "להיות דיגיטלי" (Being Digital) ב-1995,

ספר בו פרש נגרופונטה את תחזיותיו בנוגע לשילוב הצפוי בין המחשבים לבידור ואת ההשפעה העצומה של האינטרנט על עולם העיתונות והחדשות.

 

המבקרים טענו כי גישתו של נגרופונטה היא טכנו-אוטופית ומפריזה בערך הטכנולוגיות החדשות ולא רואה אותן בהקשר היסטורי, תרבותי ופוליטי נכון.

 

פרויקט הדגל: מחשב נייד לכל ילד

נגרופונטה פרש מתפקיד מנהל מעבדת המדיה של MIT בשנת 2000 אך נשאר יושב הראש של הארגון עד 2006. על אף שהוא עדיין יושב בדירקטריונים של מספר חברות, הוא מקדיש חלק גדול מזמנו למען ה-OLPC (ראשי תיבות של One Laptop Per Child – מחשב נייד לכל ילד), פרויקט הדגל שלו, הפועל בחסות האו"ם וכמה חברות טכנולוגיה גדולות, בהן גוגל ו-AMD.

 

כל נותנת חסות תרמה לתוכנית שני מיליון דולר, ובסך הכל גייס נגרופונטה 30 מיליון דולרים.

 

בחודש נובמבר, 2005, במהלך ועידת האו"ם בתוניס בנושא חברת המידע, חשף נגרופונטה את המחשב הנייד בסך 100 דולרים (שתפח מאז ל-130 דולרים), המיועד לתלמידים במדינות מתפתחות. מטרת התוכנית היא לחלק מחשבים ניידים לילדים ולהביא בכך לגידול במספר המחוברים לאינטרנט במדינות אלה, ובכך לצמצם את הפער הדיגיטלי בין המדינות העשירות לעניות ולספק לעשרות מיליוני ילדים "קיצור דרך" לעולם המחר.

 

למה מחשב נייד?

נגרופונטה דחה בנאומו את הטענה הנפוצה לפיה עניים זקוקים לפני הכל לאוכל, שתיה ומחסה, ולא למחשבים. על פי אתר האינטרנט של הפרויקט, המבקרים בורים לחלוטים בנוגע לתנאי המחיה במדינות מתפתחות. נכון כי רבים זקוקים לאוכל ולמחסה, אך המוני אנשים המתגוררים בפרברי הערים במדינות המתפתחות לא חסרים

מזון ותנאי מחיה אלא חינוך טוב ומודרני. החיבור לאינטרנט, לדעת נגרופונטה, הוא הערובה לכך שמאות מיליוני ילדים לא יישארו מאחור ויצטרפו לחברה המודרנית.

 

"מחשבים ניידים הם חלון וכלי בעת ובעונה אחת", נכתב באתר האינטרנט של ה-OLPC: "חלון לעולם וכלי עזר מצוין ללימוד עבור ילדים דרך אינטראקציה וניסוי וטעיה עצמאיים".

 

מחשבים רזים וחסכוניים

נגרופונטה ציין כי המחשב הנייד חופשי מכל התוכנות המעמיסות על הזיכרון וצורכות כ-60 אחוז מכוח העיבוד, לדבריו. "הביקורת שלי אינה מופנית רק כלפי Windows של מיקרוסופט", הוא אמר בכנס, "גם ה-Reader של Acrobat מנופח ללא כל הגיון. לעומת זאת, מחשב נייד עם לינוקס פשוט טס".

 

המפרט הטכני של ה-OLPC פשוט למדי. הוא כולל מסך עם תצוגה דו-מצבית (dual mode) עם תאורה אחורית צבעונית ותאורה קדמית בשחור-לבן. המחשב חף מתוכנות שמאטות לרוב מחשבים ניידים ופועל עם מערכת ההפעלה לינוקס של Red Hat. יש לו מעבד AMD בקצב 500 מגה הרץ, ארבע יציאות USB ו-500 מגה בייט של זיכרון פלאש במקום דיסק קשיח.

 

כל המחשבים הניידים כוללים יכולת של אינטרנט אלחוטי (Wi-Fi) ויוצרים יחד רשת מקומית של מחשבים (mesh network). כל מחשב יכול להתחבר לאינטרנט באמצעות חיבור של מחשב אחר, וכל מחשב פועל כנתב המנתב מידע עבור מחשבים אחרים. תכונה צנועה זו טומנת בחובה אפשרות חתרנית ומשמעותית - מאות מיליוני מחשבים עשויים להתחבר לרשת בעלות אפסית בזכותה.

 

הקוריוז: במקלדת המחשב אין מקש CAPS LOCK בגלל חוסר הפופולריות שלו בקרב המשתמשים. "אנחנו מקווים כי נחולל פה תהליך שבסופו ייעלם ה-CAPS מהמקלדות. מדהים

שיש צורך בפרויקט בהיקף של 30 מיליון דולרים כדי להעלים את המקש המיותר הזה", צחק נגרופונטה.

 

המחשבים נתונים בתוך מארז גומי נגד רטיבות ונפילות. הדגם הראשון של המחשב הנייד הופעל באמצעות מנואלה, אך מאחר ובדיקות גילו כי מדובר במקור כוח חלש למדי, כיום פועל המחשב עם סוללה נטענת המספיקה לכמה שעות עבודה.

 

התוכנית: שבעה מיליון מחשבים ב-2007

פרויקט ה-OLPC מצוי היום בשלבים אחרונים של תכנון לקראת התחלת הניסויים. מובילי המאמץ מקווים כי במהלך 2007 יחולקו שבעה מיליון מחשבים ניידים בתאילנד, ניגריה, ברזיל וארגנטינה. גם מצרים, הודו וסין, בה מתגוררים שליש מהילדים בעולם, הן בין יעדי התוכנית.

 

התגובות לפרויקט היו מעורבות ושילבו בין התלהבות וביקורת קשה. ארגוני צדקה וממשלות אהבו את הרעיון, ואילו חברות כמו מיקרוסופט, אפל ואינטל תקפו את התוכנית וטענו כי היא "בוסרית" ו"לא מציאותית". כל קשר בין הביקורת לבין האינטרסים של חברות אלה בפרויקטים שהן מנהלות בעולם השלישי או המעורבות של המתחרות שלהן בתוכנית הוא מקרי בהחלט, כמובן.

   

פרויקט ה-OLPC דירבן את ענקיות הטכנולוגיה לקדם יוזמות משלהן בתחום. אינטל פיתחה מחשב נייד חינוכי בעלות של 400 מיליון דולר, ומיקרוסופט הציעה להשתמש בטלפונים ניידים ככלים חינוכיים בעולם המתפתח בשל זמינותם הרבה ועלותם הזולה.

 

"בעלי המניות שלנו הם ילדי העולם"

נגרופונטה דוחה את הביקורת ומציין כי במשך זמן רב מדי חברות הטכנולוגיה העמיסו תוכנות ותכונות במחשבים על מנת לכפות על הצרכנים לשדרג ולוודא כי המחירים יישארו גבוהים. לטענתו, יוזמות כמו שלו יבטיחו כי התחרות תישמר ובסופט של תהליך יגרמו לכך כי תושבי העולם ייהנו ממחשבים ניידים במחירים מגוחכים.

 

פרופ' נגרופונטה סבור כי לא רחוק היום בו עלות מחשב נייד תרד ל-60 דולרים. מאחר ועלות החיבור לרשת תתייצב על 1-2 דולרים בחודש לכל מחשב, גם הממשלות העניות ביותר יוכלו להבטיח כי תושביהן יתחברו לרשת. "בניגוד לכל המבקרים שלנו, בעלי המניות שלנו הם ילדי העולם ואנחנו מחויבים רק להם".

 

לדברי נגרופונטה, על אף הביקורת, תוכניות דומות כבר הניבו תוצאות חד משמעיות. "כשהתחלנו בפרויקט של מחשב נייד לכל ילד במיין דרשו המורים לרכוש יותר גירים או להגדיל להם את המשכורת בכסף של הפרויקט, אבל היום כולם תומכים ללא יוצא מן הכלל. המחשבים הניידים הביאו לצמצום בשיעור ההיעדרויות של התלמידים ולשיפור באיכות הלימוד של התלמידים. לא מדובר בתוכנית של מחשבים ניידים אלא בפרויקט חינוכי שמטרתו לצמצם את הפער הדיגיטלי. זו הדרך הנכונה לשפר את המצב, לדעתנו".

 

"בהמשך הדרך אנו מאמינים כי נצליח לחבר לאינטרנט מיליארד ילדים. זה לא יקרה בעוד שנה או שנתיים אך זו מטרה ריאלית בהחלט ל-2012".

פורסם לראשונה 18/09/2006 23:32

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי קנטור
נגרופונטה. עונה למבקרים
צילום: קובי קנטור
מומלצים