אולמרט וליברמן סיכמו: נשנה את שיטת הממשל
בפגישה שהתקיימה שלשום בין ראש הממשלה ליו"ר ישראל ביתנו הוסכם כי מפתיחת מושב הכנסת הקרוב יקדמו שתי המפלגות תהליכי חקיקה לשינוי שיטת הממשל וחקיקת חוקה. הסיכום מקרב את ליברמן לממשלה. השר פינס מתנגד אך גורמים בסיעתו אמרו: "בסוף לא תהיה לנו ברירה". שלי יחימוביץ': "ישראל ביתנו היא מפלגת ימין קיצוני. לא נוכל להשלים עם כניסתה"
האם ליברמן מתקרב לממשלה? ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נפגש שלשום (יום ו') עם יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן. השניים סיכמו שהחל מפתיחת מושב הכנסת הקרוב ב-16 בחודש יקדמו שתי המפלגות הליכי חקיקה לשינוי שיטת הממשל וחקיקת חוקה לישראל. במערכת הפוליטית מעריכים שמשמעות הסיכום, שפורסם על-ידי לשכת ראש הממשלה באופן רשמי, הוא צעד של ישראל ביתנו לכיוון כניסה לממשלה.
בעקבות הפגישה עם ליברמן, עדכן אולמרט את יו"ר מפלגת העבודה, שר הביטחון עמיר פרץ. מקורבי פרץ אמרו ש"זכותו של אולמרט להיפגש עם מי שהוא רוצה" וציינו שאינם מתרגשים מהפגישה. גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו שאולמרט וליברמן שוחחו במשך שעתיים, ודנו במגוון נושאים, בהם גם נושאים קואליציוניים. עם זאת, מקורביו של אולמרט ציינו כי "אם היתה למה שסוכם גם משמעות קואליציונית, היינו שמחים לבשר עליה. כרגע אין שינוי במבנה הקואליציה. שום דבר עדיין לא סוכם בין ראש הממשלה ובין יו"ר ישראל ביתנו".
אבל בעבודה כבר עושים שרירים ומגלים התנגדות למה שנראה כמהלך שנועד לקרב את ישראל ביתנו לקואליציה. שר התרבות, המדע והספורט, אופיר פינס, הודיע שהוא מתנגד נחרצות לסיכום בין ראש הממשלה ליושב ראש ישראל ביתנו על שינוי שיטת הממשל. "הניסיון הקודם לשינוי שיטת הממשל בבחירות ישירות נכשל. שוב, מדובר במקסם שווא. יש סכנה במשטר נשיאותי ללא חוקה".
השר איתן כבל: "מותר לראש הממשלה להיפגש עם מי שהוא רוצה. אני אישית לא משתגע על צירופו של ליברמן, ואני גם סבור שזה לא הפיתרון הנכון לבעיות הקיימות. אני חושב שזו טקטיקה של ראש הממשלה לקראת דיוני התקציב בכנסת. אני מאוד מקווה שראש הממשלה מבין באמת שהפיתרון של הבעיות הוא לא בצירוף ליברמן אלא בגיבוש הקואליציה הקיימת". שר נוסף בעבודה אמר ל-ynet: "כולם בפאניקה מיותרת. ליברמן לא מגיע כל כך מהר לממשלה. ראש הממשלה רשאי לפגוש את מי שהוא רוצה".
השר שלום שמחון אמר כי אין לו התנגדות עקרונית לצירופה של ישראל ביתנו לממשלה כמו גם למהלך של שינוי שיטת הממשל. שמחון ציין כי "אל לה למפלגת העבודה להתפלא שראש הממשלה מנהל מגעים עם מפלגות אחרות בשעה שהעבודה לא מסוגלת לפי שעה להבטיח שהתקציב יעבור באופן חלק בכנסת".
מנגד, ח"כ שלי יחימוביץ' הגיבה בזעם: "לעניין שינוי שיטת הממשלה, מוטב לראש הממשלה ולשרים שיעסקו בתכנים ובמהות, במקום לחפש פתרונות קסם להבראת החוליים של החברה הישראלית. הרעיון של שינוי שיטת הממשל הוא אולי פופולרי ולכן רבים נאחזים בו, אבל אין בו ממש והוא כבר הוכח ככישלון. בעניין הכניסה האפשרית של ליברמן לקואליציה, ישראל ביתנו היא מפלגת ימין קיצוני, ומגעים בין קדימה לבינה כמוהם כהצהרה שאין שום כוונה לקדם ולו בדל של תהליך מדיני. מפלגת העבודה לא תוכל להשלים עם זה".
גם במשמרת הצעירה של העבודה נעמדו על הרגליים האחוריות ופרסמו הודעה בה הזהירו שכניסת ישראל ביתנו לממשלה תוביל לעזיבת העבודה. "התקרבות אולמרט-ליברמן מהווה תמרור אזהרה ליציבות הקואליציה".
יו"ר סיעת מרצ, זהבה גלאון, אמרה בתגובה לפגישת אולמרט-ליברמן: "זו יוזמה מסוכנת לדמוקרטיה. חוקה צריכה להגן על זכויות האזרח ולא על חיזוק מעמד השלטון. לא את שיטת הממשל צריך להחליף, אלא את האנשים המכהנים ואת המדיניות שלהם, שעושים תרגיל נוסף של בריחה מאחריות".
ליברמן התנה את הצטרפותו בשינוי שיטת ממשל
ביום חמישי פורסם ב-ynet כי ליברמן התנה את הצטרפות מפלגתו לממשלה בקידום נושא שינוי שיטת הממשל. הוא ציין שאם קדימה תפעל לשינוי שיטת הממשל בישראל הרי שיהיה זה סימן לרצינות כוונותיה בדבר צירופה של ישראל ביתנו. "המבחן האמיתי הוא בנושא המשטר הנשיאותי ושינוי שיטת הממשל - ונושא ברית הזוגיות שהוא קריטי. זה מה שנשאר לסגור", אמר ליברמן.
ליברמן מתכוון להגיש בשבוע הראשון של מושב החורף הצעת חוק לשינוי שיטת הממשל. "אם קדימה תתן חופש הצבעה לחבריה", הוא מבהיר, "אני אראה בזה אינדיקציה לכך שראש הממשלה רוצה אותנו. אני מתרכז כרגע בשינוי שיטת הממשל".
כבר חודשים ארוכים שמתנהלים מגעים בין אולמרט וליברמן כדי לבחון את האפשרות של צירוף ישראל ביתנו לממשלה. המגעים לא נשאו פרי עד כה, אולם נראה שאתמול חלה התקדמות משמעותית במגעים. באופן מפתיע, בשבוע שעבר, השר בנימין בן אליעזר מהעבודה אמר ל-ynet שהוא אינו מתנגד לצירופה של ישראל ביתנו לממשלה. גורמים בעבודה העריכו שאם ישראל ביתנו תצטרף לממשלה, הסיעה לא תוכל להתנגד. "אולמרט ימצא את החומר המחבר בין העבודה לישראל ביתנו. נעשה שרירים כי לא תהיה לנו ברירה, אבל בסוף לא נוכל להתנגד לצירוף ליברמן במציאות שנוצרה אחרי המלחמה".
החשש בעבודה מתמקד כעת בעובדה שאם ישראל ביתנו תצורף לממשלה, הרי שלא יהיה מנוס מלשנות את חלוקת התיקים בין הסיעות המרכיבות את הקואליציה.