מעמול - מלכת העוגיות של המזרח התיכון
רוני ונציה במתכון מסורתי לעוגיות מעמול - נימוחות, מבושמות במי ורדים ומי פריחת הדרים, ממולאות בשקדים ומצופות בהמון אבקת סוכר
מהעוגיות המפוארות בעולם המאפים המזרח-תיכוני, ובמיוחד בסוריה ולבנון. עוגייה סופר-נימוחה עם מבחר מליות, תמרים, שקדים, אגוזים ופיסטוקים, מבושמת בניחוח מי-ורדים ומי-פריחת-תפוזים, מצופה באבקת סוכר לבנה. בארצות ערב מקשטים את המעמול בכף עץ קעורה עם גילוף דקורטיבי אופייני: שמים כדור בצק בכף, הופכים ומכים על השיש, עד שראש העוגה מקושט בטביעת חותם מושלמת. יש שמקשטים במזלג או במלקחיים משוננים קטנים. המתכון המשפחתי-מסורתי שלפניכם הוא מעמול יוצא דופן של אמי, סוזן אלמליח, האופייני לקהילת יהודי ביירות.
המרכיבים (כ-35 מעמול):
1/2 2 כוסות קמח
קורט מלח
200 גרם חמאה, קרירה (מוציאים מהקירור 20 דקות לפני ההכנה), חתוכה לקוביות
5 כפות מי-ורדים (להשיג בחנויות טבע
אבקת סוכר, לקישוט
למלית:
1/2 1 כוסות שקדים מולבנים
4 כפות סוכר
1/2 1כפות מי-פריחת-תפוזים (אפשר "מי-זהר", להשיג בחנויות טבע)
הכלים: 2 תבניות אפייה שטוחות, מרופדות בנייר אפייה
אופן ההכנה:
- במעבד מזון שמים את הקמח והמלח, ומערבבים. מוסיפים את החמאה ומעבדים בתנועות "הפסק-הפעל", עד לקבלת תערובת פירורית גסה. בעוד המעבד פועל, מוסיפים את מי-הוורדים, ומעבדים מעט, רק עד לקבלת כדור בצק (הבצק יהיה רך).
- המלית: במעבד מזון שמים את השקדים עם הסוכר, ומעבדים בתנועות "הפסק- הפעל", עד שהשקדים קצוצים גס. מוסיפים את מי-פריחת-התפוזים במרית.
- ההרכבה: לוקחים חתיכות בצק בגודל אגוז מלך ולשים מעט בידיים. מעצבים לכדור בקוטר 4 ס"מ. בעזרת האגודל או האצבע עושים חור, ומעצבים את הדפנות עד שהן דקות ומתקבלת צורת גביע. ממלאים את החור במלית עד ל-3/4 מהנפח. סוגרים ומהדקים את הפתח בבצק שנשאר למעלה. מעצבים לכדור ומקשטים כל מעמול במזלג (או במלקחיים משוננים לקישוט) למעלה ומסביב, ומניחים במרווחים מעל לתבניות. מניחים את התבניות במקרר למשך 1-2 שעות.
- מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות).
- אופים 10 דקות עד שהחלק העליון של העוגיות בצבע בהיר מאוד ותחתיתן בצבע זהוב בהיר. כדי לקבל את המרקם הנימוח האופייני העוגיות צריכות להישאר בהירות - אסור לתת להן להזהיב! מצננים בתבנית על רשת 10 דקות. מעבירים את העוגיות לרשת לצינון מלא במרית מתכת. לאחר הצינון בוזקים אבקת סוכר בנדיבות מעל.