שתף קטע נבחר

יוסי, ילד שלנו מוצלח

סיפורו של יוסי סמואלס מתחיל בחיסון פגום שהפך אותו מתינוק בריא ומלא חיים לפעוט חירש, עיוור והיפר-אקטיבי; ממשיך במאבקם של הוריו להיטיב את מצבו; ומסתיים מקץ 28 שנים עם הסרט התיעודי "בקשר ליוסי", המגולל את מסעו למציאת כלה. אבל סיפורו הוא גם סיפורה של אגודת "שלוה" לילדים עם צרכים מיוחדים שהקימו הוריו - ומשל על ניצחונה של אהבת החיים

  

 
 
די בפסקה עניינית אחת כדי לסכם את הסרט בן 54 הדקות "בקשר ליוסי", שיוצריו מתארים כ"פנטזיה תיעודית". הסרט מלווה את מסע מציאת הכלה של יוסי סמואלס, היום בן 28, שכמו מאות תינוקות ישראלים אחרים חוסן בשנת 1977 בתרכיב משולש פגום. "מחזור 77'", קראו אז לפעוטות שבמחי זריקה אחת הפכו לצמחים, שותקו או נפטרו. כמותם קיבל יוסי, אז בן 11 חודשים, את החיסון שהפך אותו מילדון שובה לב לתינוק עיוור, חירש, אלים והיפר-אקטיבי. אך הוריו קלמן ומלכי, בני זוג חרדים מירושלים, נלחמו על חייו. הם נאבקו ברשויות המקומיות, עקרו לניו-יורק כדי לטפל בו ומשחזרו לישראל והיטיבו את מצבו - הקימו את "שלוה", אגודת שחרור למשפחה ולילד המוגבל.
 
אלא שהתיאור התמציתי הזה מקפל בתוכו סיפור חיים מעורר השראה. עד-כדי-כך מעורר השראה, שהבמאי אבי המי והמפיק עידן רגב לא יכלו שלא לתעד אותו בסרט שיוקרן היום (רביעי) במסגרת פסטיבל הסרטים בחיפה. "את יוסי הכרתי באמצעות עידן ומהר מאוד הבנתי שזהו מפגש עם אהבת החיים: היה שם אדם שלמרות כל מגבלותיו וחוסר האונים המוחלט בו היה שרוי, הביע רצון לבלוע את החיים", מתרגש המי. "הסרט אמנם מגולל את סיפורו של יוסי אך גם את התמודדות המשפחה - ובעיקר כיצד אהבת החיים גוברת ומנצחת".

 

"החיבור שלי ליוסי החל במהלך עבודה שעשיתי ב"שלוה" בירושלים", מוסיף רגב. "פגשתי שם ילד שמאחוריו סיפור טרגי בדמותו של החיסון הפגום. בכל ערב, כאשר ראיתי את בתי שזה עתה נולדה, לא יכולתי להימנע מהמחשבה שזה יכול היה בקלות להיות הסיפור שלי. פשוט נשברתי, כאבא טרי זו היתה התמודדות לא פשוטה. מהר מאוד הבנתי שיש כאן סיפור אנושי גדול".

 

נפעמים מהמפגש עם הפעוט חסר האונים שהיה לאיש צעיר המשתוקק כעת להינשא, השניים הנציחו את ניסיונותיו למצוא את אהבת חייו. כיצד מתמודדים הוריו עם צרכיו החדשים? האם תימצא לו כלה למרות מוגבלויותיו? איך, באין לו קול, יספר את חייו לכלתו הטריה? ומהו, בכלל, אושר אמיתי? את התשובות לשאלות הללו מספק הסרט.  


"למרות כל המגבלות וחוסר האונים מביע רצון לבלוע את החיים". יוסי ואביו
 
 

עולם מאיים של חושך ודממה

1977 היתה שנה נפלאה לבני הזוג סמואל. זה עתה נולד בנם יוסי, פעוט צחקן ושובה לב, ומילא את ביתם אושר. כשהיה בן 11 חודשים לקחה אותו אמו לסניף טיפת חלב כדי שיקבל את החיסון המשולש, מעשה שיגרתי המוכר לכל אם. אלא שהחיסון שהוזרק לגופו הקטן היה פגום, ובן רגע עולמו של התינוק הבריא עד אז הפך לעולם מאיים של חושך ודממה מוחלטים. "במשך שנים ארוכות יוסי חי בעולם משלו, שאף-אחד לא הצליח לפרוץ", משחזרת בכאב אמו מלכי. "לנו לא היה מושג מה הוא מרגיש. האם הוא רעב? צמא? מרגיש ברע? לא היה לנו מושג מדוע הוא בוכה ועל מה הוא חושב".

 

התנערותן של הרשויות בישראל ממצבו של יוסי ויתר הפעוטות שקיבלו את החיסון הפגום, והיעדר מענה מקצועי בישראל לטיפול בילדם, שיגר את בני הזוג סמואלס לניו-יורק. את בנם הם שלחו לבית-ספר הידוע לילדים עיוורים "Lighthouse" שם הוא החל לקבל את הטיפול לו נזקק כל-כך. במקביל, המליצו רופאים, אנשי מקצוע וידידים להכניס אותו למוסד סגור להמשך חייו. "בכיתי הרבה באותה תקופה",

באדיבות אגודת

 מספרת מלכי, "ונדרתי נדר שלעולם לא אוציא את הילד שלי מהבית. החלטתי שאם תתרחש פריצת דרך, אקדיש את חיי לסיוע להורים אחרים שמתמודדים כמוני עם גידול ילדים בעלי צרכים מיוחדים".

 
בשנת 1983, לאחר חמש שנות שהות בארצות-הברית שבסופן בני הזוג החליטו לשוב ארצה, התפילות נענו. הנס של יוסי התחולל כאשר שושנה ויינשטוק, מורתו בבית-הספר לחירשים בירושלים ואשה חירשת בעצמה, הצליחה לחדור מבעד לקיר הדממה. נעזרת בשפת סימנים מיוחדת לחירשים-עיוורים, אותה שפה ששימשה את הלן קלר ואן סאליבן כדי לתקשר עם העולם שסביבן ומבוטאת באמצעות נגיעות בכף היד, ויינשטוק לימדה את יוסי את המילה שולחן.
 
וכך, לראשונה בחייו, התינוק שנותק מהעולם עוד לפני שמלאה לו שנה, החל ליצור קשר עם סביבתו. "הוא הפך לילד סקרן, תאב דעת, אוהב חברה ובעל חוש הומור", מתמוגגים הוריו. "בהמשך צפינו בו מתחיל להתכתב עם מנהיגים רבים בארץ ובעולם שמחזירים לו אהבה אינסופית, ומגלה כישרון רב בתחום טעימת היינות. אבל כישרונו האמיתי טמון באהבתו הגדולה למכוניות. יוסי למד להכיר את כל הרכבים על תכונותיהם השונות, ויודע להבדיל ביניהם באמצעות מישוש הידית בלבד. השיא היה כשחברת וולבו הזמינה אותו למפעליה כדי להמחיש לו באמצעות מגע כיצד מרכיבים מכונית". 


"הפך לסקרן, תאב דעת ואוהב חברה". יוסי ומורתו שושנה שושנה ויינשטוק 

 

 

"הילדים זקוקים וראויים לתמיכת הקהילה"

רגע, עדיין יש לנו נדר לממש. והוא אכן מומש במאי 1990, אז הקימו בני הזוג סמואלס את אגודת "שלוה" בעזרת תרומתו של נדבן יהודי מוונקובר, עיר הולדתו של קלמן. "החזון היה לאפשר למשפחות לגדל את הילדים המיוחדים בבית, לקדם אותם למיצוי הפוטנציאל האישי והחברתי שלהם עם כל החום והאהבה להם הם זקוקים, ובמקביל לאפשר להוריהם ואחיהם לנהל אורח חיים תקין ובריא", מתארת מלכי.

 

מקץ 16 שנים המבנה הצנוע שהשניים שכרו בירושלים ושימש לחניכת עשרות ילדים בני העיר בשעות אחר הצהרים, הפך לרשת מרכזים המצוידים בבריכה טיפולית, חדרי תחושה, מוזיקה, דרמה וג'ימבורי ומשרתים מאות פעוטות, ילדים ובני-נוער. במוקד האגודה בירושלים, הקרוי על-שמו של נחשון וקסמן ז"ל שאמו אסתר היא פעילה מרכזית באגודה, מפותח מודל טיפולי המיושם בישראל ובעולם.

 לפני עשרה חודשים, מספרים אנשי האגודה, אף הקצתה עיריית ירושלים שטח בן כשלושה דונם במרכז העיר בו יוקם מרכז שישרת מאות רבות של ילדים נוספים.

 

"למרות השינויים הרבים, העיקרון המנחה אותנו מיום הקמתה של "שלוה" נותר כשהיה: האחריות לדאוג לילדים בעלי צרכים מיוחדים אינה צריכה ליפול רק על המשפחה בה נולדו", אומרים אנשי האגודה. "הם זקוקים וראויים לתמיכת הקהילה הרחבה ועליהם להיות חלק ממנה. לכן איננו גובים ולו שקל אחד מהורי הילדים, ומתקיימים הודות לתרומות ובשנים האחרונות בעזרת תקצוב מינימלי של כ-10% המגיע מהמדינה.

 

"ניסיונם המר של קלמן ומלכי, שהושלכו אל מציאות אכזרית ללא אוזן קשבת ותמיכה מינימלית מצד הרשויות, והרצון לשנות את המציאות עבור רבים אחרים, מדרבן אותנו להמשיך לפעול", הם מסכמים. "היום, 21 שנים לאחר פריצת הדרך אל עולמו של יוסי, הוא הפך לאדם המשפיע מדי יום על מאות רבות של ילדים בעלי צרכים מיוחדים ועל אלפי בני משפחותיהם".

  

  • הסרט "בקשר ליוסי" יוקרן במסגרת פסטיבל הסרטים בחיפה היום (רביעי 11.10), בשעה 19:00, במוזיאון טיקוטין. לפרטים נוספים לחצו כאן

 

  


פורסם לראשונה 11/10/2006 04:01

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילון שפת הסימנים בעברית
באדיבות אגודת "שלוה"
שולחן - המילה הראשונה של יוסי
באדיבות אגודת "שלוה"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים