פישר: יש בישראל רשימת עמלות מוגזמת ומגוחכת
נגיד בנק ישראל מותח ביקורת על עמלות הבנקים: "זה לא מפתיע שהציבור והכנסת הגיבו בביקורתיות כששלושת הבנקים הגדולים העלו את העמלות", ומתוודה: "קשה לי להבין את דף החשבון שאני מקבל מהבנק"
"כשנשאלתי איך אני מסתדר בארץ, השבתי שהדבר שהכי קשה לי להבין זה תלוש המשכורת. אבל האמת היא, שאת דף החשבון שאני מקבל מהבנק קשה לי יותר להבין". כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בכנס איגוד הבנקים בתל אביב.
פישר שב ואמר, כי יש לחזק את התחרות במערכת הבנקאית: "זו אחת המטרות הכי חשובות של בנק ישראל - תחרות במתן שירותים בנקאיים למשקי הבית ולעסקים קטנים. נוצר רושם של אנטי-תחרות במערכת הבנקאית, וזה לא מפתיע שהציבור והכנסת הגיבו בביקורתיות כשבנק אחד העלה את העמלות ימים ספורים לאחר שעשה כך בנק אחר.
"יש בישראל רשימת עמלות מוגזמת ומגוחכת, שאינה תורמת לתחרות. אני לא מבין למה המערכת הבנקאית מתפקדת כך, בעוד שבנקים אחרים בעולם מרוויחים מהמרווחים הפיננסים ולא מהעמלות. אני מקווה שבנקים יכנסו לתחום זה בישראל", אמר פישר.
לגבי מעורבות בנק ישראל בעמלות אמר הנגיד: "אני תומך בכך, אך חושב שהאחריות היא על הבנקים. המצב הרצוי הוא, שהלקוח יפנה תחילה לבנק ויקבל מענה לתלונתו ורק אחר-כך יפנה לפיקוח על הבנקים".
פישר התייחס גם למינוי המפקח החדש על הבנקים, רוני חזקיהו, ואמר שחייו כנראה לא יהיו משעממים כיוון שאתגרים רבים עומדים בפניו. לדבריו, המפקח החדש יעבוד בגישה של פחות רגולציה פרטנית, ויותר רגולציה לפי עקרונות.
רף: אוהבים לשנוא את הבנקים
גם איתן רף, יו"ר בנק לאומי ונשיא איגוד הבנקים, התייחס לנושא העמלות. "יש שלושה סקטורים שאוהבים לשנוא - פוליטיקה, תקשורת ובנקאות.
"הפוליטיקאים קופצים ללא היסוס וטענים שיש להטיל פיקוח מחירים גורף נגד הבנקים. זה ממש בולשביזם. טוענים שהבנקים מרווחים מיליארדים ומעלים עמלות, אך מה לעשות שיש לבנקים עלויות שמסרבות להתאדות. כיום מונחות עשרות הצעות-חוק נגד הבנקים, אך אנו מקווים שבנק ישראל יתחשב בצורכי היציבות הפיננסית".
רף התייחס גם לרפורמה בשוק ההון, וציין שהיא פגעה קשות ברווחיות השוטפת של הבנקים: "לפחות בטווח הקצר - העלות הכוללת ללקוח אפילו תעלה", אמר נשיא איגוד הבנקים.