תושבים הפגינו באזור עכו: לסגור מפעל מזהם
כ-150 איש הפגינו מול מפעל "חוד פלדה" באזור התעשייה של עכו, במחאה על פליטת חומרים מזהמים מהמפעל, כפי שנחשף בתחקיר "ידיעות אחרונות". הממונה על האכיפה כלפי המפעל מטעם המשרד לאיכות הסביבה בא לחזק את ידי המפגינים
מוחים נגד הזיהום: כ-150 איש הפגינו אחר הצהריים (א') מול מפעל "חוד פלדה" (קריית הפלדה לשעבר) באזור התעשייה הדרומי של עכו, במחאה על פליטת חומרים מזהמים מהמפעל. המידע על פליטת המזהמים עלה מבדיקות שערך לאחרונה המשרד לאיכות הסביבה במקום. המפגינים יצאו בתהלוכה מקיבוץ כפר מסריק, חילקו פלאיירים והחתימו על עצומה שתועבר לשרים לאיכות סביבה ולתעשייה.
למרות טענות חוזרות ונשנות של תושבי האזור, ובעיקר תושבי הקיבוצים הסמוכים עין המפרץ וכפר מסריק, על זיהום מתמשך מצד המפעל, טען המשרד לאיכות הסביבה כי לאחר הפתיחה המחודשת של המפעל, לפני כמה שנים, אין חריגות בפליטת המזהמים מהמפעל. אולם בדיקות פתע שערך לאחרונה המשרד באזור המפעל, העלו חריגה של מאות אחוזים בפליטה של דיאוקסינים, שהם חומרים מסרטנים. ביום שישי האחרון פורסמה ב"ידיעות אחרונות" כתבת תחקיר שחשפה את הממצאים הקשים.
ההפגנה ליד המפעל (צילום: ודים דניאל)
המפגינים דורשים כעת לסגור לאלתר את המפעל, ולהתנות את פתיחתו המחודשת בעמידה בתקני איכות סביבה מחמירים. "הבדיקות של המשרד לאיכות הסביבה הוכיחו מה שאנחנו טוענים כבר שנים: המפעל אינו עומד בתקנים ויש ממנו פליטות בלתי פוסקות של מזהמים לאוויר", אמרה מנכ"ל ארגון אזרחים למען סביבה (אל"ס) בגליל המערבי, ליאורה אהרון. "אנחנו דורשים לסגור את המפעל לאלתר, ולהתנות את פתיחתו בעמידה בתקנים המחמירים ביותר. אנחנו דורשים שהמפעל הזה יפסיק לסכן אותנו ואת עובדיו".
במהלך ההפגנה החתימו הפעילים באל"ס ובארגון הסטודנטים מגמה ירוקה, את העוברים והשבים על עצומה הקוראת לסגירה מיידית של מפעלים מזהמים, והזהירו את עובדי המפעל שעברו לידם מפני הרעלת עופרת, כתוצאה מעבודה במקום ללא מיגון מתאים. "הסברנו לעובדים מהם התסמינים של הרעלת עופרת. הצענו להם גם ליצור קשר איתנו כדי שנפנה אותם לרופא מקצועי שמתמחה במחלה", אמרה אהרון.
בין המפגינים בלטו בנוכחותם תושבים מעכו. מהעירייה נמסר כי ראש העירייה, שמעון לנקרי, הורה לפתוח בהליכים משפטיים נגד המפעל, וכי רשיונו לא יחודש אם לא ייפסק הזיהום. "אנו דורשים מהמשרד לערוך מעקב קפדני אחר חריגות מהתקנים, ולא לתת יד לאף מפעל מזהם לפגוע באיכות החיים, בראש ובראשונה של עובדי המפעל ושל תושבי עכו והאזור", אמר לנקרי.
"אנו בעיצומו של מאבק בבתי המשפט על עתיד רצועת החוף והים בעכו. זוהי עדות ברורה לכך שאיננו מהססים לפעול בדרכים משפטיות נגד אלו המקלקלים לנו את הסביבה. כל עוד לא יוכיחו לנו במסמכים, כי המפעל עומד בתקנים המחמירים ביותר, לא נחדש את רישיונו", הזהיר.
גם הממונה על האכיפה נגד המפעל, מנהל מחוז הצפון במשרד לאיכות הסביבה, שלמה כץ, הגיע לחזק את ידי המפגינים. הוא אמר כי לחצם של האזרחים מקל עליו את העבודה מול המפעלים – ומול הממונים עליו. "אני לא מפחד לעמוד עם האזרחים ולומר להם 'אתם צודקים'. אני חושב שהם עושים עבודת קודש ואני מחזק את ידם. כשהם פועלים כך, לנו קל יותר".
בהתייחסו לפעילות שנוקט המשרד כעת מול מפעל חוד מתכות, אמר כץ כי במפעל התקינו לאחרונה מתקן חדש לטיפול בדיוקסינים. "אנחנו נמשיך במדידות לבדוק שהרמה אכן יורדת בהתאם לפעילות המתקן, לרמות הנדרשות", אמר כץ.
"הותקן מתקן חדש למנוע זיהום"
מהמפעל נמסר בתגובה כי "מפעל ההתכה של חוד פלדה נפתח מחדש בסוף שנת 2004. המפעל הוא מפעל ירוק שעוסק במחזור מאות אלפי טון של גרוטאות מתכת שאם לא ימוחזרו יזהמו את הנוף הקרקע והמים של ישראל. כיום פועל המפעל תחת תנאים מחמירים ברישיון העסק על-פי התקנים האירופים והמחמירים ביותר ומנהליו אינם חוסכים בהשקעות למניעת זיהום הסביבה.
"השבוע הותקן במפעל מתקן חדש להזרקת פחם פעיל למניעה של פליטות דיאוקסינים לאוויר. ההחלטה להקים את המתקן היא חלק מתפיסה סביבתית בת קיימא של המפעל ומנהליו. כמו כן, מבנה מפעל ההתכה טופל בהתאם להמלצות המשרד להגנת הסביבה, הנהלת המפעל השקיעה הון רב באיטום המבנה שבו למניעת פליטות גזים לאוויר. למעט שתי הבדיקות בהן התגלו חריגות בפליטת גזים בוצעו 7-6 בדיקות נוספות בהן לא נמצאה חריגה מהתקנים המחמירים ביותר".