למה הראש כואב כשאוכלים או שותים משהו קר?
זה קרה לרובנו. יום קיץ חם, אתם מקבלים את גביע הגלידה לידיכם, שולחים בו את הפה היבש ו... בום - הקור העז גורם לכם לפתע לכאב ראש מטריד. למה זה קורה ואיך אפשר להימנע מכך? הדוקטור עונה
אנשים רגישים במיוחד ירחיקו לכת ויימנעו ממשקאות ומאכלים קרים, רק כדי שלא לחוות את אותו כאב ראש מחריד שהולם במצח במלוא התעוזה. אז מה באמת הקשר בין קור לכאב הראש, והאם אפשר למנוע אותו?
התופעה הזו מכונה בעגה גם "כאב ראש הגלידה", "מוח קופא", "תסמונת המוח הקפוא" או בשמה הרפואי גנגליונוירלגיה והיא מתארת כאב ראש לאחר צריכת משקאות קרים במיוחד (כמו קוקטיילים על הקרח),ארטיקים וגלידות. הכאב מופיע כמה שניות לאחר שהמשקה או המזון הקר נוגעים בחיך העליון.
על פי ההערכות, כ-30 אחוז מהאוכלוסיה חווה את "תסמונת המוח הקפוא". מחלק מהמחקרים עולה כי התופעה שכיחה יותר אצל אנשים הסובלים ממיגרנות: על פי אחד הדיווחים, 93 אחוז מהסובלים ממיגרנה דיווחו על כאב הראש הקפוא, בהשוואה ל-31% בקבוצת הבקרה בה נבדקו אנשים בריאים.
אז מה בדיוק קורה שם? ובכן, הגוף שלנו מגיב לסביבה קרה באמצעות כיווץ כלי דם היקפיים, כדי להפחית את קוטר כלי הדם ולשמור על חום הגוף. כיווץ כלי הדם גורם גם לירידה בזרימת הדם לאותו איזור. לאחר הכיווץ, חוזרים כלי הדם לקוטרם המקורי באמצעות תהליך הרחבת כלי דם הקרוי וזודילטציה.
ואכן, כשנוגע המאכל או המשקה הקר בחיך הפה, מתכווצים תחילה כלי הדם בתגובה לקור, לאחר מכן מתרחבים מחדש. בזמן זה העצבים באותו איזור חשים את הקור כתגובת כאב ומעבירים תחושת כאב לאיזור עצבי בראש. מכאן עוברת תחושת הכאב דרך סיבי העצב אל המצח ומתחת לארובות העין, אותם איזורים המעוצבבים על ידי אותו עצב שחש בקור.
מה אפשר לעשות? חוקרים הציעו מספר פעולות שעשויות להפחית את הכאב: תוכלו לנסות ולהניע אל הלשון על תקרת חלל הפה, מה שיגביר את החימום באותו איזור. אחרים הציעו לשתות מים בטמפרטורת החדר, להניע את הראש מצד לצד, או לאטום את הנחיריים ולנשום דרך הפה. כך או כך, אם חוויתם כאב שכזה, רק תזכרו שיש לכם סיכוי טוב לחוות אותו שוב, בנגיסה הבאה.
גלידה. כאב ראש מהביס הראשון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים