שתף קטע נבחר

 

עוד מכה ל-DRM: חברת המוזיקה EMI תמכור שירים ללא הגנות

אחת מארבע חברות המוזיקה הגדולות בעולם הודיעה כי לראשונה תמכור מוזיקה ללא הגנות נגד העתקה. הצעד עשוי לטלטל את תעשיית המוזיקה. במקביל, האיחוד האירופי מאשים את חברות התקליטים ביצירת קרטל

EMI הופכת לחברת התקליטים הגדולה הראשונה המוכרת שירים להורדה ללא מנגנונים נגד העתקה (DRM). החברה, שלאחרונה לא הצליחה ליצור להיטי מוזיקה משמעותיים, הודיעה לפני כחודשיים כי היא שוקלת את המהלך, וכעת היא קופצת למים הקרים ומשחררת שירים איכות טובה ללא הטכנולוגיה שנחשבה בעבר לתנאי בל יעבור לצורך הפצת שירים באינטרנט עבור תעשיית המוזיקה.

 

התעשייה עוקבת בדריכות 

השותפות של EMI למועדון ארבע חברות המוזיקה הגדולות בעולם הגיבו בקרירות להודעה. Warner Music (השייכת לתאגיד טיים-וורנר), הודיעה בתגובה כי היא "איננה מוצאת היגיון" בהסרה של DRM, אך היא "בוחנת את הנושא".

 

Vivendi-Universal יצאה בהודעה דומה. עם זאת, מקור בתוך התעשייה טוען כי החברות עוקבות בדריכות אחרי הצעד - שעשוי להפוך את תעשיית התקליטים על פיה. EMI מצדה, צופה כי עד שנת 2010, כרבע מהכנסותיה יגיעו ממכירת מוזיקה דיגיטלית בלתי מוגנת.

 

העיסקה הראשונה שחתמה EMI להפצת מוזיקה בלתי מוגנת, היא כמובן עם חנות המוזיקה הגדולה ברשת - iTunes של אפל, המוכרת מוזיקה למכשירי ה-iPod הפופולריים מאותו בית יוצר. המוזיקה הבלתי מוגנת, תימכר בתעריף מעט גבוה מהרגיל: 1.29 דולר או יורו במקום 99 סנט או יורו-סנט. לאחרונה קרא סטיבן ג'ובס, מנכ"ל אפל, לחברות המוזיקה להסיר את הגנות ה-DRM מהמוזיקה שהן מוכרות - בטענה שהדבר פוגע בצרכנים, קריאה שעוררה סערה.

 

האיחוד מאשים

במקביל, הודיע אתמול (ג') האיחוד האירופי, כי לדעת נציבות האיחוד להגבלים עסקיים, חברות התקליטים הגדולות יוצרות קרטל בכך שהן מכריחות את אפל למכור מוזיקה בתעריף גבוה יותר בחלק ממדינות האיחוד בחנות המקוונת iTunes.

 

הנציבות האשימה רשמית את חברות התקליטים ואת אפל שהן מגבילות את הצרכנים לרכישת מוזיקה רק במדינה בה הם מתגוררים, בלא יכולת לרכוש מוזיקה מאתרי iTunes במדינות אחרות, במחיר זול יותר. דובר הנציבות, ג'ונתן טוד, אמר לכתבים כי "עמדתנו הנוכחית היא שההסדר הנכפה על אפל בידי חברות התקליטים הגדולות - חסר הצדקה".

 

החברות מצטדקות

האישומים האחרונים נשמעים על רקע תלונה שהגיש לנציבות, ארגון הצרכנות הבריטי ?Which עוד ב-2005. הארגון הבריטי התלונן כי תושבי צרפת וגרמניה משלמים 99 יורו-סנט לשיר, שהם כ-1.32 דולר ואילו תושבי האיים הבריטיים משלמים 79 פני, שהם כ-1.56 דולר לשיר - בלא יכולת לרכוש מוזיקה במדינת איחוד אחרת, בה התעריף זול יותר. ברם, הנציבות טרם התייחסה לתלונות שהופנו אליה בידי ארגוני צרכנים על ההגבלות שמטילה אפל בעצמה.

 

ארבע חברות המוזיקה הגדולות, Vivendi-Universal, Sony-BMG, Warner Music ו-EMI מיהרו להצטדק. Universal הודיעה כי החברה "משוכנעת כי היא עומדת בכל החוקים הרלוונטיים" ותגיב לטענות. EMI הודיעה כי תשתף פעולה באופן מלא עם הנציבות וכי הם אינם מאמינים כי פגעו בהגבלים העסקיים השוק האירופי. שתי החברות האחרות לא הגיבו להודעת האיחוד, שהעניק להן ארכה עד יוני להשיב לאישומים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מוזיקה ללא הגנה מהעתקה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים