שתף קטע נבחר

 

האם מדפסות לייזר מסוכנות לבריאות?

צוות חוקרים מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה מזהיר מפני סכנה הטמונה בשימוש במדפסות לייזר, הדומה בהשלכותיה לעישון פסיבי. בבדיקה מדגמית של 62 מדפסות נתגלה כי בשליש המקרים הן פלטו חלקיקי טונר בכמות מסוכנת לבריאות

האם מדפסות לייזר עלולות לסכן את מי שנמצא בקרבתן? את הגילוי המפתיע הזה חשף צוות חוקרים אוסטרלי, במאמר שפורסם היום (ד') בכתב העת ES&T - Society's Environmental Science & Technology.

 

החוקרים, בראשות פרופ' לידיה מוראווסקה (Lidia Morawska) מאוניברסיטת קווינסלנד (UQ), בדקו את איכות האוויר במשרדים ויעילות מערכות האוורור המשרדיות, במסגרת תוכנית המחקר Air Quality and Helath של האוניברסיטה.

 

במסגרת המחקר הם גילו להפתעתם משרד אשר זוהם בחלקיקי חומר זעירים ("ננו-חלקיקים", גופים זעירים שגודלם 1/100-1000 מעובי שערת אדם) אבק בשיעור גבוה פי חמישה מהסביבה החיצונית הוא ממוקם, בסמוך לכביש מהיר. בדיקה יסודית גילתה שמקור הזיהום הן מדפסות לייזר משרדיות.

 

התגלית הובילה את הצוות לסדרה של ניסויים, במסגרתם נבדקו 62 מדפסות מ-42 דגמים של יצרנים שונים (HP, Canon, Ricoh, Mita ו-Toshiba). נמצא ש-25 מדפסות מבין ה-62 פולטות לאוויר ננו-חלקיקים, 17 מהן בכמות גדולה שעלולה להוות לטענתם סיכון בריאותי. לפחות מדפסת אחת, פלטה לדבריהם חלקיקים בכמות זהה לזו שנחשפים אליה כאשר עומדים ליד אדם מעשן (המחקר המלא ורשימת הדגמים שנבדקו בקובץ PDF).

 

מגירוי קל ועד סרטן

Sydney Morning Herald האוסטרלי, שהיה הראשון לפרסם את הסיפור, מצטט את מוראווסקה שקוראת לממשלות ליזום תקינה מתאימה: "הממשלות קובעות תקנים לרמות פליטה מותרות מכלי רכב, תחנות כוח ומפעלים, אז למה לא מדפסות לייזר?".

 

לדברי מוראווסקה, החלקיקים שפולטות מדפסות הלייזר עשויים להיות מסוכנים אפילו בכמויות קטנות, כי הם יכולים להישאף ולחדור עמוק לתוך הריאות. הנזק האפשרי עלול להיות כל דבר שבין גירוי של מערכת הנשימה, דרך מחלות לב ועד סרטן.

 

פרופ' מוראווסקה הוסיף כי בכוונת הצוות לערוך ניתוח נוסף של ההרכב הכימי של החלקיקים, ובינתיים ההמלצה למעסיקים היא לדאוג לאוורור טוב של משרדים בהם נמצאות מדפסות לייזר.

 

מומחים: דרושים מחקרים נוספים

San Fransisco Chronicle האמריקני מצטט תגובה רשמית מדוברת של חברת HP, הממעיטה בערך הממצאים (34 דגמים מבין ה-42 היו מתוצרת החברה, מהם 12 נכנסו לרשימת ה"מזהמים"). לפי הדוברת, HP עצמה עורכת מחקרים דומים מזה כשנתיים ולא הצליחה לקבוע מהו מקור החלקיקים והרכבם.

 

כתב ה-Chronicle מצטט מספר מומחים שמביעים הערכה למחקר של מוראווסקה ועמיתיה, אבל מציעים לתפוס אותו בהקשר הנכון, בין השאר מכיוון שלא נתבצע בינתיים מחקר מספיק שיאפשר לקבוע את ההשפעות האמיתיות של ננו-חלקיקים על הבריאות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדפסת לייזר. מסוכן?
זיהום בגודל חלקיק משערה
צילום: index open
מומלצים