דו"ח: בידי ועדת התביעות מיליארד דולר ונכסים של ניצולי השואה
דו"ח ביקורת של משרד רו"ח בר-לב שהגיע לידי "ידיעות אחרונות" מלמד כי ועדת התביעות העולמית מחזיקה ברשותה בכסף נזיל בסך של כמיליארד דולר ובנכסים בשווי בלתי ידוע ברחבי העולם שאינם מגיעים לישראל
עשרות אלפים ניצולי שואה בארץ ובעולם סובלים ממצוקה כלכלית. אבל בזמן שהניצולים האלה מנהלים מאבק על תוספת של מאות שקלים בחודש לקצבתם, מתברר כי ועדת התביעות, המנהלת את קרנות הפיצויים ואת נכסי הניצולים, מחזיקה ברשותה סכומי כסף אדירים שאינם מגיעים לארץ.
הפרטים החמורים האלה על התנהלותה של ועדת התביעות העולמית, האחראית על השבת הרכוש היהודי שנגזל בשואה, עולים מטיוטת דו"ח ביקורת של משרד רואה החשבון בר־לב שהגיע לידי "ידיעות אחרונות". הדו"ח הוכן לבקשתם של יו”ר הסוכנות היהודית, זאב ביילסקי, ושל השר לענייני גמלאים הממונה על ניצולי השואה, רפי איתן.
מהממצאים עולה כי ועדת התביעות העולמית מחזיקה ברשותה בכסף נזיל בסך של כמיליארד דולר ובנכסים בשווי בלתי ידוע ברחבי העולם. במהלך ארבע השנים שנסקרו בדו”ח לא העבירה הוועדה את עיקר הכספים שנצברו בקרנות לזכאים להם. הכספים האלה נמצאים עדיין ברשותה בבנקים, והוועדה אינה עושה בהם שימוש.
הוצאות מינהליות של כ-27 מיליון דולר
מהדו"ח עולה, למשל, כי ב-2004 הגיעו ההוצאות המנהליות של הוועדה לסכום דמיוני של 26.7 מיליון דולר. ההוצאות המשרדיות אינן מפורטות באופן המאפשר פיקוח על הכספים האלה. ועדת התביעות גם נמנעת מלפרט - על אף היותה גוף ציבורי - מהן שמונה הקרנות שבאמצעותן היא מנהלת את כספי הניצולים ובאיזו דרך מושקע הכסף.
"לא ברור לנו", כותב רואה החשבון, "מדוע ועדת התביעות מחזיקה ברשותה נכסים בהיקף כה גדול במקום לחלקם באופן מיידי לפי מטרות המטיבות עם קורבנות השואה. הדברים מתעצמים במיוחד לאור משך פעילותה של ועדת התביעות על פני עשרות שנים וכן לאור הזמן הרב שעבר מסיום מלחמת העולם השנייה. הדברים נכונים גם לאור פרק הזמן שחלף מאז זכתה ועדת התביעות למעמד של "יורש", דהיינו קרוב ל־15 שנים.
"באופן טבעי", כותב עוד בר־לב, "ככל שעובר הזמן, קטן הסיכוי לאתר זכאים חיים, והדברים נכונים אף לגבי היורשים של אותם הזכאים. הסיכוי של אוכלוסיית הזכאים ליהנות מסכומי כסף המוחזקים על ידי הוועדה הולך וקטן”. יש לזכור, מציין בר־לב, כי מטרתה של ועדת התביעות היא לשמש נושא ונותן בעבור אותם הזכאים קורבנות השואה ולהעביר הכספים המתקבלים לשימושם. "עם זאת ייתכן כי שיקולים אחרים מנחים את ועדת התביעות מלחלק את הכספים האלה לזכאים להם".
בראש ועדת התביעות בניו יורק עומד עו”ד יוליוס ברמן, אבל הנפש החיה בה היא המנכ”ל עו”ד גדעון טיילור שמרוויח יותר מ-200 אלף שקל בחודש על פעילותו.
אביטל: אני לא מופתעת
ח"כ קולט אביטל, שעמדה בראש הוועדה הפרלמנטרית למען רווחת ניצולי השואה, אמרה אמש כי היא לא מופתעת מהנתונים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות": "במידה מסוימת המדינה אשמה בכך שהקימה את הגולם הזה, ועדת התביעות, שקם עם השנים נגדנו. קחו רק 10% מהכסף, וניתן לפתור את כל בעיות העוני של ניצולי השואה בארץ", אומרת אביטל.
יו”ר הסוכנות היהודית, זאב ביילסקי, שהיה כאמרו בין מזמיני הדו”ח ונמנה עם מובילי המאבק לשקיפות של ועדת התביעות: "הדו”ח מראה בבירור שקיימים כספים גדולים מאוד ברשות ועדת התביעות שאינם בשימוש, ולא הגיוני לשמור אותם בבנקים במקום לתת אותם למי שמגיע לו לאחר שסבל כל כך".
"אין קשר בין הדו"ח למציאות"
בתגובה לנאמר בדו"ח אמר אתמול ראובן מרחב, יו”ר הוועדה המנהלת של ועדת תביעות בארץ: ”הנתונים המופיעים בדו”ח האמור הם חסרי כל שחר.
"אין בינם לבין המציאות כל קשר, והם נעשו ללא כל בדיקה עם ועדת התביעות. לפיכך רואה את עצמה ועדת התביעות פטורה מן הצורך להתייחס לדו”ח הזה. כל הדו”חות הכספיים של ועדת התביעות גלויים לעיני הציבור, וניתן לעיין בהם
באתר האינטרנט של הוועדה. נראה שעורכי הדו”ח הנ”ל לא טרחו אפילו לבצע את הבדיקה האלמנטרית הזאת.
"אנו מביעים את אכזבתנו העמוקה מכך שגופים שהם שותפים נאמנים של ועדת התביעות נותנים את ידם, במישרין או
בעקיפין, לפרסומים חסרי שחר מהסוג הזה”.