אוכל אורגני - בריאות או מיתוס?
למרות העלייה בצריכת מזון אורגני, טוענים רופאים כי אין כל הוכחה מדעית לכך שהוא באמת בריא יותר חלקם אפילו מזהירים שהוא עלול להזיק: "אוכל אורגני הוא אופנה, אבל אין לו קשר לאמת מדעית". חסידי הטרנד, מצידם, מסרבים לאכול את הכובע המרוסס
לא תמיד מצליח המדע לאשש או להפריך - את תחושותיו של האדם מהרחוב. רוב ההורים, מתוך אינסטינקט הגנה טבעי, מנסים להגביל את השימוש של ילדיהם בטלפון סלולרי. אלא שבניגוד לתחושה הרווחת, אין שום מחקר מדעי מבוסס המאשר בוודאות שהקרינה הנפלטת מהטלפון הסלולרי מזיקה לבריאות או מחוללת סרטן.
אבל יש גם מקרים הפוכים, שבהם האדם הרגיל מחזיק בדעה חיובית על עניין שהמדע טרם הוכיח. זה בדיוק המקרה של המזון האור־ גני. לרבים נדמה כי עכשיו הזמן לעבור למזון אורגני, גם אם במחיר גבוה באופן ניכר מזה של המזון הרגיל. דומה שבכל שבוע מצטרפים יותר ויותר אנשים לקהיליית צרכני המזון הזה. לפני שנתיים ושלוש מדובר היה עדיין בכת קטנה של קנאי בריאות, אבל כרגע יש העדפה צרכנית גדלה והולכת, וההערכה היא שמאות אלפי ישראלים מעדיפים לקנות ירקות, פירות ומוצרי מזון אורגניים אחרים ולשלם עבורם הרבה יותר. בתמורה הם מרוויחים תחושה צודקת ובריאה יותר, ובמקרים מסוימים - אם להאמין - גם טעם טוב יותר.
פרופ' מוטי רביד, הפרשן הרפואי של "ידיעות אחרונות" ומנהל בית החולים מעייני הישועה, יודע שהישראלי הסביר מאמין כיום שמזון אורגני בריא יותר וטעים יותר. הוא אישית לא מקבל את ההנחה הזו. "לגבי העובדה שמזון אורגני טעים יותר, אני לא יודע להגיד. לגבי בריא יותר - זה פשוט לא נכון."
לא סביר שמזון אורגני, שגדל בלי ריסוס כימי אלים, יהיה בריא יותר?
"אין שום הוכחה מדעית שמזון אורגני בריא יותר מאשר מזון רגיל, ואני לא שמעתי על אף מחקר שאומר את זה. לעומת זאת מזון אורגני גם עלול להזיק, ויש יותר ויותר הוכחות לזה. כאשר אדם ניזון מגידולי ירקות שלא רוססו הוא סובל מיותר זיהומי מעיים, וכך גם מי שצורך תרנגולות שגדלו אורגנית בטבע. אלה חשופות ליותר מחלות מאשר תרנגולות שקיבלו את כל החיסונים, התרופות והזריקות.
"שמעתי בדיחה על מזון אורגני מחבר חקלאי שמגדל פלפלים באזור חלוצה: מה ההבדל בין חממה אורגנית לבין חממה רגילה? בחממה הרגילה מרססים במשך היום, ובחממה האורגנית מרססים במשך הלילה".
אורגני או לא? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
איך אתה מסביר את העובדה שיותר ויותר אנשים עוברים לצרוך מזון אורגני?
"זה טרנד, וכמו בכל אופנה גם פה יש את החסידים השוטים, ופה ושם אפשר למצוא רופא שמטעמי פופולריות ממליץ בחום על מזון אורגני. אבל זו אופנה, ואין לה קשר לאמת מדעית. אלה אנשים שיש להם דעה בעד או נגד בלי קשר למחקר המדעי. זה מזכיר לי חלק מהאוכלוסייה החרדית שלא אוהבת להתחסן, או את הכתות הנוצריות או את הנטורליסטים, אנשי הטבע, שפיתחו איזה געגוע ל'ימים הטובים של פעם' ולא רוצים להתערב בסדרי הטבע. גם הקבוצות האלה לא מגיבות למציאות או למחקר המדעי, אלא באות עם דעה מוקדמת מראש .
"זקוקים לאשליות"
עד היום לא נערך מחקר מדעי גדול ומסכם בנושא השפעת המזון האורגני. מדובר במחקר מורכב וקשה לביצוע, שכן עליו לעקוב במשך שנים אחדות אחר מנהגי האכילה של צרכני מזון אורגני בהשוואה לצרכני מזון שאינו אורגני.
בהיעדר מחקר שכזה, תמוהה עוד יותר התדמית שיצאה למזון האורגני כמזון בריא. "בני אדם זקוקים לאשליות , קובע פרופ' ישראל ניר, מומחה לתזונה וחוקר בכיר בפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית ברחובות. המחשבה כאילו המזון האורגני בריא יותר אינה נכונה, אבל היא נותנת לאדם אשליה שהוא עושה משהו טוב עם החיים שלו וצורך מזון בריא יותר. אין לזה שחר."
אבל מדי פעם יש מחקרים המראים שבפירות ובירקות אורגניים יש יותר ויטמינים וגם בטא קרוטן (סוג של פיגמנט שהופך לוויטמין בגוף.(
"יש מחקרים כאלה, שהראו שבמזון אורגני יש לעתים יותר ריכוזים של בטא קרוטן, של ויטמינים מקבוצה B ושל מינרלים. אגב, הסיבה לכך היא ריכוזו הגבוה של החומר היבש במזון האורגני. אבל למרות שהחומרים האלה היו במזון אורגני בשיעור גדול יותר מאשר במזון רגיל, זה לא הביא לגידול בריכוז הוויטמינים בדמם של נבדקים שצרכו את המזון האורגני".
מזון אורגני עלול להזיק?
"עקרונית כן. החקלאות האורגנית משתמ־ שת בזבל אורגני, שמבוסס בין היתר על צואה של בעלי חיים, וטיפול לא נאות בה עלול לגרום זיהום בגלל הימצאות חיידקי המעיים סלמונלה וקולי. כמה מהחסידים המובהקים של החקלאות האורגנית מחייבים שימוש בזבל אורגני טרי, אבל זבל אורגני טרי שלא עבר תסיסה בטמפרטורה גבוהה מכיל ריכוזים גבוהים של חיידקי מעיים. לכן סכנת זיהום עלולה להיות גבוהה יותר בצריכה של מזון אורגני בהשוואה לצריכה של מזון רגיל."
גם מעבר לים עלו לדיון לא פעם סגולות הבריאות של האוכל האורגני. "ברור לכל אחד שליצרני וצרכני מזון אורגני יש כוונה טובה , אומר ד"ר רייאן ד' אנדרוז, ביולוג וחוקר מזון מאוניברסיטת ג'ון הופקינס בארצות הברית, אבל מכאן ועד להכניס לזה גם הנמקות מדעיות - הדרך עוד ארוכה."
גם ד"ר אנדרוז מדגיש כי אין שום מחקר מוסמך ומקיף שהוכיח כי צריכה של מזון אורגני עדיפה על צריכת מזון רגיל. "אם כל התנאים מתקיימים, ואם טעים לך יותר לאכול תפוח עץ אורגני, אין סיבה שלא תצרוך אותו. אבל אל תנסה לשכנע את העולם שהפעולה שלך נובעת מסיבה מדעית מוכחת, כי היא לא," הוסיף אנדרוז.
יתרה מזו, גם הוא מזכיר כי גללי בקר וחיות חווה, שהם חלק מהזבל האורגני, עלולים להכיל חיידקי קולי מסוכנים, וכי טיפול לא מקצועי בזבל אורגני עלול לגרום לזיהומי מעיים אצל הצרכנים. "אם הטיפול בזבל האורגני הוא מקצועי, ואם בזכות העובדה שאתה צורך מזון אורגני אתה אוכל יותר ירקות ופירות מאשר מזון לא בריא או ג'אנק פוד, ברור שכחוקר תזונה אגיד לך להמשיך ולצרוך מזון אורגני על פני מזון רגיל".
מרוסס או לא? (צילום: משה מילנר, לע"מ)
"זה טוב בשביל הילדים"
באופן טבעי יעדיפו חסידי המזון האורגני לטעון שהדרך שלהם בריאה יותר, ללא קשר למחקר מדעי. כמעט בכל שבוע מתפרסמים מחקרים שסותרים את הטענות נגד מזון אורגני , אומרת ד"ר אורנית רז, מנכ"לית הארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית. "אבל נעזוב לרגע את המחקרים שדווקא מאששים את העמדה שלנו, אני רוצה לדבר בתור אמא לשני ילדים. כשאני עומדת בחנות מול תות שדה ממקור לא אורגני שאני יודעת היטב איזה ריסוסים הוא עבר, ומול תות שדה אורגני שגדל ללא ריסוסים רעילים, אני בוחרת בחירה שתהיה טובה לבריאותם של ילדיי, ומדובר כמובן בתות שדה אורגני".
"אני לא ניזונה רק מאוכל אורגני, ממש לא. אני אוכלת גם מזון לא בריא. אבל כשאני בוחרת בין ירקות ופירות רגילים לבין ירקות ופירות אורגניים, שגדלו בתנאים מבוקרים ומפוקחים הרבה יותר מאשר ירקות ופירות רגילים, אני כמובן אבחר באורגני. זו בחירה רציונלית במוצר שהוא מפוקח יותר ושיש עליו הרבה יותר ביקורת."
לגבי הטענה על חיידקי מעיים בקומפוסט, הזבל האורגני, אומרת ד"ר רז כי "אלה הבלים. לא כל זבל אורגני שמישהו חושב שהוא מכין נחשב לקומפוסט מאושר. לקומפוסט אורגני יש תנאים מחמירים מאוד ותקן קבוע וברור, ולכן זו טענה דמגוגית".
גם העיתונאי אביב לביא, שחיבר יחד עם שירי כץ את הספר "המדריך הישראלי לאוכל אורגני," אומר כי כ אבא לשלושה ילדים, אני הרבה יותר רגוע כאשר הם צורכים מזון אורגני".
לביא אומר כי העובדה שגם החקלאות הרגילה מדללת ומסלקת יותר ויותר חומרי הדברה מוכיחה כי ברור לכל שאלה רעלים. לטענתו מחקרים מראים שוב ושוב כי הערכים התזונתיים של מזון אורגני גבוהים יותר. הוא גם מדגיש כי חומרי הדברה הוכחו כמסרטנים וכי מדיניות האו"ם והאיחוד האירופי היא לעודד חקלאות אורגנית.
"ברור שזה הכיוון שהאנושות צריכה לצעוד לעברו," הוא אומר".זה לא מקרה שכל השערוריות ופרשיות המזון שהתפוצצו בשנים האחרונות - מרמדיה, דרך טיב טעם ועד לסיליקון בחלב של תנובה - היו בתעשיית המזון הרגילה. כדאי לזכור ש-90 אחוז מהפירות והירקות האורגניים שגדלים בישראל מיועדים לייצוא, הרוב לאירופה, וכמעט כל משלוח עובר בדיקות מעבדה קפדניות לפני שהוא נכנס ליבשת. עד כמה שידוע לי, עד היום האירופים לא התלוננו על בעיות מעיים".
לאכול עם הראש
צריכת מזון אורגני היא לא רק טרנד בריאותי אלא גם אמירה פוליטית. צריכת מזון אורגני החלה בשנות ה-50 של המאה הקודמת במערב, על רקע רוח התקופה דאז. בשנות ה-50 וה-60 החלה להתעורר בארה"ב המודעות לעוצמתה הדורסנית של הכלכלה התאגידית.
בעקבות זאת נבט הרצון להחזיר את הכוח לחוות החקלאיות הקטנות, על חשבונם של תאגידי המזון הגדולים. גם הרצון האידאליסטי בפשטות, שרווח בעיקר בחוף המערבי בארה"ב, ותסיסת בני דור ה"בייבי בומרס" שביקשו פשטות, צניעות וצדק חברתי - ביססו וחיזקו עוד יותר את החקלאות האורגנית ואת צריכת המזון האורגני.
כמעט בכל עשור מתגבש זרם אידאולוגי נוסף באקלים הפוליטי במערב, המחזק את מגמת ההתפשטות של החקלאות האורגנית ושל צריכת מזון אורגני. הזרם המחשבתי החדש, שמביא רוח גבית חזקה למזון האורגני, הוא תנועת ה"קיימות".(Sustainability) הרעיון המרכזי: כולנו חיים במערכת אקולוגית אחת, ומעשיו של אחד משפיעים על זולתו. לפיכך חקלאות ה"סוחטת" את משאבי האדמה ומשתמשת בחומרי הדברה אלימים, שייצורם גם מזהם את הסביבה, אינה שיטה טובה.
אנשי הקיימות שואפים להתבסס על מערכות אקולוגיות המתחשבות בסביבה. הם תומכים במעבר לזבל אורגני על חשבון דשן כימי, וגם בקנייה מעסק קטן במקום מתאגיד גדול. כל אלה מעבירים את צריכת המזון האורגני מפאזה של טרנד בריאותי לכיוון של אמירה פוליטית, מה שכמובן מחזק את הזרם עוד יותר.