מבט ראשון: Firefox 3.0
Firefox 3.0 Beta 2 החדש מהיר יותר, מאובטח יותר וכולל מנהל הורדות ידידותי וחפיש. חובבי הסימניות יקבלו אותו בזרועות פתוחות, אבל עדיף לחכות לגירסה הסופית
על רקע ההכרזות על מותו של דפדפן העבר המיתולוגי Netscape, במוזילה מפתחים את הדור הבא של Firefox, דפדפן ההמשך שלו. Gran Paradiso הוא השם שבחרה קרן מוזילה להעניק לגירסה השלישית של דפדפן הקוד הפתוח, בשנמצא כעת בשלב גירסת הבטא השנייה. מקור השם Gran Paradiso הוא פארק באיטליה וההר הגבוה ברכס האלפים הצרפתיים, מה שאומר שבמוזילה מבטיחים הפעם הרים וגבעות.
אבל קשה לחדש בתחום הדפדפנים, עדות לכך ניתן למצוא בתוספת הכה טריוויאלית שנחשבה הכי משמעותית ב-Internet Explorer 7 של מיקרוסופט - גלישה בלשוניות (טאבים). ב-Firefox קשה לחדש עוד יותר, בהתחשב בעובדה שכל תכונה שלא נכללה בדפדפן המקורי קיימת בהרחבות (extensions), תוספים שנכתבים על-ידי גולשים. מה בכל זאת נשתנה ב-Firefox 3.0 Beta 2?
Firefox 2.0 Beta 2 (צילום מסך)
פחות זליגות
ובכל, ישנם כמה הבדלים משמעותיים בין Firefox 2 ל-Firefox 3. הראשון הוא שיפור משמעותי בניהול הזיכרון - יותר מ-300 "דליפות זיכרון" תוקנו, וכעת בעלי מחשבים שאינם חזקים במיוחד עשויים להרגיש שיפור מסויים בביצועים. בעבודה עם הרבה מאוד לשוניות (טאבים) פתוחות לא הורגשה האטה מהותית, בדומה לב-Firefox 2.0. אגב, מאוד נוח לגלות שכעת Firefox מציע לשמור את כל הלשוניות בעת סגירת הדפדפן, לפעם הבאה.
השני הוא שורת המיקום (הידועה גם בשם "שורת הכתובת"), במקור location bar, שהשתכללה. במקום ההשלמה האוטומטית הסטנדרטית של כתובות, קיימת אפשרות של שמירת כתובות (סימון בכוכב, באייקון שדומה לזה בו מסמנים הודעות ב-Gmail) והוספת תגיות לאיתור הסימניה לאחר מכן - מעין שילוב בין ה-Bookmarks לשירותים כמו del.icio.us. אולי האפשרות של שמירת סימניה בקליק אחד תחזיר את התכונה הוותיקה הזו לאופנה.
שורת החיפוש החדשה (צילום מסך)
מנהל הורדות משוכלל יותר
ההשלמה האוטומטית של כתובות הפכה מציקה במקצת - אם מנסים למצוא אתר ששמו מתחיל ב-H, מקבלים את כל האתרים שמתחילים ב-HTTP ולא את Hackaday.com, למשל. מנהל ההורדות של Firefox, שהיה מוצלח ביחס למתחריו אך עדיין לקה בחסר, התייעל אף הוא וזכה לעיצוב חדש. תוספת מבורכת היא שדה החיפוש, למשל, וכן מידע על מיקום הקובץ אחרי שההורדה הסתיימה, כך שניתן לאתרו בקלות. מנהל ההורדות מצוייד גם בכלי לזיהוי וירוסים. הסימניות המתוייגות והיסטוריית הגלישה זמינים ב-Places Organizer - כלי חדש לחיפוש, מיון וארגון של כל כתובות האתרים אליהם אנו גולשים. אפשר לגבות הכל, במידת הצורך, ולהעביר למחשב אחר.
Places Organizer (צילום מסך)
שינויים נוספים, שקופים יותר עבור המשתמש, נערכו כדי לשפר את האבטחה: במוזילה מבטיחים יותר חסינות נגד תוכנות ריגול, פישינג (דפים שמתחזים לאתרים לגיטימיים במטרה לדוג מידע אישי או פרטי כרטיס אשראי מהגולש) ושאר מזיקים. אזהרות האבטחה באתרים חסרי SSL נוקבות יותר. קחו בחשבון כי יצרני תוכנות הזבל נוטים להשתכלל בהתאם, ו-Firefox 3.0 יצטרך לעמוד במבחן הזמן ולהוכיח את עצמו מבחינת אבטחה.
סיכום: לחכות לגירסה הסופית
בסך הכל, אף אחד מהשינויים אינו דרמטי במידה כזו שמחייב להתקין את הדפדפן לפני שיושק בגירסה סופית ובשלה יותר. Firefox 2.0 יציב דיו, ואין סיבה לנטוש אותו - בכל מקרה, עדיף להתקין עליו תוספים חינמיים ויציבים, כגון מנהל הורדות משוכלל יותר, במקום להחליפו. יותר מכולם, משתמשי Yahoo Mail ו-Live Hotmail מתבקשים לחכות בסבלנות לגירסה הרשמית - Firefox 3.0 Beta 2 לא מציג היטב את הממשקים המתקדמים שלהם, אלא רק את הגירסאות הבסיסיות הפשוטות יותר.