מעבד חדש מאינטל למכשירי מדיה זעירים: Atom
Atom, מעבד שמבוסס על מיקרו-ארכיטקטורה חדשה לגמרי, יאפשר ליצרני החומרה להציע מחשבי כף-יד והתקנים זעירים אחרים עם תאימות מלאה ל-PC. הגירסה הדו-ליבתית תחליף חלק ממעבדי ה-Celeron
יצרנית השבבים אינטל הכריזה אמש (ב') רשמית על Intel Atom (לשעבר "Silverthrone") ועל פלטפורמת Intel Centrino Atom (לשעבר "Menlow"). מדובר בטכנולוגיה חדשה, תואמת x86, שתשמש בדור חדש של התקנים עם יכולות אינטרנט מלאות, שיוכלו להיכנס לכיס. אם תרצו: מחשבי כף-יד תואמי PC.
Atom הוא מעבד 64 ביט (תואם EM64T/AMD64) שתוכנן "ground-up", כלומר הוא אינו מתבסס על המעבדים הקיימים של החברה אלא מדובר במיקרו-ארכיטקטורה חדשה לגמרי. הוא יתמוך בתכונות מתקדמות כמו וירטואליזציה (VT), הרחבות המולטימדיה SSE3, עיבוד מקבילי בשיטת SMT (פתרון שדומה קצת ל-HyperThreading מדור הפנטיום 4) ועוד.
לדברי אינטל, Atom יציע כוח עיבוד דומה לזה של פנטיום M ("בניאס") החד-ליבתי, עליו מתבססים מעבדי Core 2 Duo.
תמונת פרוסה מהמעבד החדש (צילום: אינטל)
החידוש העיקרי: בצריכת החשמל
אינטל צפויה לספק את Atom בשלב הראשון בדגמים עם מהירויות שעון של 500MHz עד 1.8GHz. ההספק החשמלי האופייני של דגמים אלה יהיה בתחום שבין 0.6 וואט ל-2.5 וואט, מה שיאפשר למחשבים שיתבססו עליהם זמן סוללה ארוך במיוחד.
הגירסה הדו-ליבתית (Dual Core) של השבב (ידועה בינתיים בשם הקוד "Doamondville") תגיע להספק של 4-8 וואט, ואמורה להיות חזקה משמעותית מהדגמים דלי ההספק של Core Solo. לשם השוואה, צריכת ההספק האופיינית של האחרונים היא 17 וואט.
פלטפורמת Centrino Atom, שתכלול את המעבדים החדשים וערכות שבבים תואמות, תשמש בסיס לטווח רחב של התקנים, ממחשבי כף-יד, דרך UMPC וניידים אולטרא-קומפקטיים, ועד מחשבים שולחניים ולקוחות רזים (Thin Clients) ברשתות ארגוניות. הדגש בכולם, לדברי אינטל, יהיה על ביצועים טובים יותר, מחיר זול יותר וזמן סוללה ארוך משמעותית מהקיים היום.
VIA: שוב מחוץ לתמונה?
צריכת החשמל הנמוכה היא תוצאה של תכנון ייעודי ושל השימוש בתהליך הייצור החדש ב-45 ננומטר, שהוצג בספטמבר האחרון.
על רקע ההישגים של אינטל בתחום זה, לא ברור עתידו של המעבד ישעיהו של VIA שצפוי להגיע לשוק בהמשך השנה. VIA סיפקה בינתיים מעט מאד מידע על השבב שלה, אבל ברור שהוא מכוון למעטפת הספק ולפלח שוק דומים.
מומלצים