גם בפסח אפשר - בראוניס כשרים לחג
"הרצון להסב את עוגות החול למאפים כשרים לפסח לא פסח גם עלי והניב וריאציה של עוגת בראוניס כשרה למהדרין, שיש מי שטוענים בחום כי היא אפילו עולה על המקור". רותי קינן מוכיחה שגם בפסח אפשר ליהנות מעוגות
מדור המתוקים של פסח הוא אחד החביבים עלי מכל המאכלים המיוחדים ששמורים לחג המצות. כי הרי חובה להודות – רוב המנות הראשונות, המרקים, מנות הבשר ותוספות הירק – אין בהם שום דבר מכשיל בענייני חמץ. גם חלק ניכר מהקינוחים – מסלטי פירות ועד לרפרפות ומקצפות מבוססות ביצים – כשרים לפסח מטבע הווייתם. איפה מתחיל המלכוד? במאפים, בלחמים ובעוגות. ולכן יש באמתחתנו רפרטואר מפואר כל כך של מאפים ייחודיים לפסח, הכולל תרומות מתוקות מכל עדה ומסורת ברחבי תבל.
במחלקת העוגות והמאפים הזאת מתגלה כל הגאונות של עקרת הבית היהודייה לדורותיה. לצורך כך נטחנו המצות עד דק, כדי לשחזר את המקור ממנו הוכנו. גויס קמח תפוחי אדמה ולרשות אוכלי הקטניות הועמדו עוד סוגים של קמחים, שבימי החול השימוש בהם במאפים דל או לא קיים בכלל. אגוזים טחונים, שקדים, קוקוס וקקאו התגלו פתאום כתחליפים לא רעים בכלל לעיבוי המאפים ו"החזקתם". השמרים החמצים הונחו בצד – ובמקומם התייצבו אבקות האפייה והסודה לשתייה, להתפחה ולאוורור.
כך הפכו ברבות השנים העוגות של פסח למושקעות ועשירות עוד יותר מאלה של יתר החגים. נולדו מסורות נהדרות של עוגיות מרנג ואגוזים ולצידם פרחו גם שחזורים יצירתיים של עוגות קרם ומאפים בחושים של כל ימות השנה. ומי שלא רוצה לטרוח בערב החג – יכול להיות סמוך ובטוח שגם לו יהיה ממה ליהנות, שכן אם עד לפני כמה שנים נצלו רוב הקונדיטוריות את החג לטובת פגרה שנתית מוצדקת, נראה כי היום הן חוגגות בגדול, כשכל טבח ואופה מנסה להטביע את חותמו על מדף הפסח למזכרת עולם.
הרצון להסב את עוגות החול למאפים כשרים לפסח לא פסח גם עלי והניב וריאציה של עוגת בראוניס כשרה למהדרין, שיש מי שטוענים בחום כי היא אפילו עולה על המקור. היתרון הגדול הוא שהכנתה מצריכה סיר קטן ותבנית אפייה (אפשר כמובן להשתמש בתבניות חד פעמיות) – לא צריך מיקסר או שלל עזרי אפייה אחרים שלא קיימים בכל מטבח שהוכשר. יתרון נוסף - היא יכולה לקנח גם ארוחה בשרית (מחליפים את החמאה במרגרינה).
(צילום: אמיר רזיאל)
בראוניס של פסח
המרכיבים:
200 גרם שוקולד מריר
200 גרם חמאה (או מרגרינה)
1/2 1 כוסות סוכר
4 ביצים
1/2 כפית תמצית וניל אמיתי
4 כפות קמח מצה
2 כפות קמח תפוחי אדמה
1/2 כפית אבקת אפייה
100 גרם אגוזי מלך קצוצים
אופן ההכנה:
- מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים תבנית רבועה (25X35 ס"מ).
- מניחים את השוקולד, החמאה והסוכר בסיר בינוני ומחממים תוך בחישה עד שהשוקולד והחמאה נמסים ומתקבלת תערובת אחידה. מסירים מהלהבה ומצננים מעט.
- מוסיפים את הביצים, אחת אחרי השנייה ובוחשים היטב אחרי כל הוספה עד שהביצה נבלעת היטב בתערובת. מוסיפים את תמצית הווניל ומערבבים היטב.
- מערבבים את קמח המצה עם קמח תפוחי האדמה ועם אבקת האפייה ומוסיפים לתערובת השוקולד.
- קוצצים חצי מכמות האגוזים ומוסיפים לתערובת. מערבבים היטב ומשטחים על תבנית האפייה. מסדרים על פני התערובת את האגוזים שנותרו. אופים כ-25 דקות, או עד שפני העוגה נראים יציבים.
- אפשר לחתוך לריבועים ולאחסן בקופסה סגורה.
צילום: חיים זיו
מומלצים