שתף קטע נבחר

חדש בפסיכומטרי: פרק כתיבה אקדמית

ל-ynet נודע כי המרכז לבחינות ולהערכה החליט "ליישר קו" עם העולם, ולהוסיף לבחינה פרק העוסק בכתיבה אקדמית. "המבחן ישמש להרחבת הכישורים של הסטודנטים ואף יועיל להם בהמשך הלימודים", טוען מנכ"ל המרכז

מהפך בבחינה הפסיכומטרית: המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מתכנן שינוי במבנה הבחינה הפסיכומטרית, על ידי הוספת פרק הדורש הפגנת יכולת בכתיבה אקדמית בנוסף לפרקים הקיימים. כך נודע ל-ynet. עם זאת, השינוי הצפוי לא יחול בבחינה הקרובה, שתיערך בתחילת החודש הבא.

 

מנכ"ל המרכז הארצי לבחינות והערכה, ד"ר יואב כהן, סיפר כי בימים אלה שוקדים במרכז על קביעת הסטנדרטים החדשים לבחינה, ופיתוח כלי מדידה שיקבעו את שקלול הציונים מחדש בצורה נכונה.

התוספת המדוברת תהיה בפרק כתיבה אקדמית, ויזכיר במבנהו את בחינת החיבור שנדרשת מתלמידי התיכון בבחינת הבגרות.

 

התוספת לבחינה מהווה "יישור קו" של ישראל עם בחינות הערכה ברחבי העולם, הכוללות  מדד ליכולת כתיבה אקדמית. הפרק אמור לבחון את יכולת הכתיבה של הנבחנים, תוך איתור אמות מידה מקצועיות ואחידות לבדיקתה. ד"ר כהן ציין כי מדובר בהכנה עבור הסטודנטים-לעתיד למסגרת האקדמית. "מבחן הכתיבה ישמש להרחבת הכישורים והמדדים של הסטודנטים ואף יועיל להם, בעצם הכנתו, להמשך הלימודים והידע בכתיבה אקדמית", אמר.  

 

הבחינה הפסיכומטרית הישראלית גובשה בשנת 1984 ומורכבת כיום משלושה חלקים בלבד: פרק כמותי, מילולי ופרק באנגלית. מאז הושקה חל בה שינוי אחד בלבד - בשנות ה-90, שכלל צמצום מספר הפרקים בבחינה מחמישה לשלושה, ומעבר מידע כללי וצורות למבנה הנוכחי. מדי שנה נבחנים בה כ-80 אלף מועמדים ללימודים במסגרות האקדמיות השונות, במטרה לחזות את סיכוייהם להצליח בהן. חסרי תעודת בגרות, או בעלי בגרות נמוכה, זוכים בבחינה הפסיכומטרית להזדמנות שנייה לקבלה לרכישת תואר; בקרב בעלי תעודה, מדובר במדד נוסף כתנאי קבלה ללימודים.  

   

עו"ד ערן שטיין, מנכ"ל מרכז ההכנה לפסיכומטרי 'סמארט' אמר כי השינוי מתבקש לאור המגמה העולמית. "השינוי לא מפתיע כי גם בחינות ה-GMAT וה-S.A.T האמריקנים עשו את המעבר הזה לפני הרבה שנים והוסיפו קטע של כתיבה. ישנה השפעה עצומה לכל החלטה על עשרות אלפי תלמידים, כי אם השינוי יהיה בהפתעה זה יגרום לתוהו ובוהו כי הם מאד לחוצים", אמר.

 

בתוך כך, בכנס השנתי ה- 24 של המרכז הארצי, שהתקיים בקיבוץ צובה, התריעה פרופ' מיכל בלר, מנכ"ל הרשות הארצית למדידה והערכה (רמ"א), כי "ריבוי הצעות החוק הנוגעות לבחינה הפסיכומטרית עלול להביא לחץ ללא פתרון למערכת הקבלה ללימודי השכלה הגבוהה , בשל הקשיים ליישמם".

 

עוד ציינה פרופ' בלר, כי ביטול הבחינה הפסיכומטרית עלול להוות בעיה קשה מאד למערכת ההערכה והמדידה החינוכית בישראל, שאינה יכולה להסתמך על בחינות הבגרות בלבד מההיבט המקצועי של יכולת חיזוי ההצלחה בלימודים האקדמיים, וכן מבחינת הגינות הקבלה ללימודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבחינה הפסיכומטרית. שינוי בפתח
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים