הטיפ היומי: מדוע ויטמין K חיוני, ואיפה נמצא אותו?
שמירה על רמה ראויה של ויטמין K מבטיחה צפיפות עצם טובה. תמצאו אותו בחסה, תרד ושאר עלים ירוקים
חיוניות הסידן וויטמין D לבריאות העצם ידועה זה זמן רב. עכשיו מתבררת חשיבותו של גורם נוסף: ויטמין K. מחקר אמריקאי מצא, שתזונה עשירה בוויטמין זה מבטיחה צפיפות עצם גבוהה, מה שמקטין את הסיכון לחלות באוסטיאופרוזיס. נוסף על כך קיימים מחקרים הטוענים שלוויטמין K יש תפקיד חשוב במניעת מחלות לב והופעת אבנים בכליות.
לדברי לוטי זילברמן, כימאית ומומחית לטוקסולוגיה, ויטמין K, המוכר גם בשמות פילוקינון (phylloquinone) או מנאקינון (menaquinone), מעורב בתהליכי קרישת הדם, וכאשר קיים בגוף חסר שלו, עלולים להופיע דימומים פנימיים וחיצוניים. חסר כזה אמנם אינו שכיח, שכן הגוף מסוגל לייצר ויטמין K, ובכל זאת הוא עלול להתרחש בעקבות צריכה מוגברת של אנטיביוטיקה. שלשולים כרוניים ומחלות של המעי הגס עלולים גם הם לגרום לכך.
כדי להבטיח רמות תקינות של ויטמין K, ממליץ מינהל המזון והתרופות האמריקאי על צריכת 80-65 מיקרוגרם ביום. לשם כך מומלץ לאכול ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, ביצים, גבינות ותה ירוק. כך למשל, ב-100 גרם תרד יש 380 מיקרוגרם ויטמין K, בעוד שבכמות דומה של חסה יש 315 ממנו, בברוקולי 180 ובשמן זית 55. דרך נוספת לצרוך אותו היא באמצעות תוספי מזון.
זילברמן מציינת כי ויטמין K לא נספג טוב בגוף ללא שומנים ואינו מתפרק בבישול, אבל מתפרק בהקפאת מזון. חשוב גם להביא בחשבון שאנשים הסובלים מיתר לחץ דם ונוטלים מדללי דם, צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לצריכת ויטמין K, שכן הוא סותר את פעולת המדללים.