הטיפ היומי: איזו תזונה גרמה להפסקת הווסת אצל נערות?
נערות בגליל המערבי ובחיפה שמרו על משקל תקין, אכלו ירקות, חלבונים ועסקו בפעילות גופנית, אך נמנעו מאכילת פחמימות ושומנים. התוצאה - שיבושים בהופעת המחזור החודשי
העובדה שאנורקסיה עלולה להוביל להפסקת מחזור הווסת או לאיחור בהופעתו בקרב נערות בגיל ההתבגרות כבר ידועה מזמן. ואולם, לאחרונה מדווחים רופאים במרפאות המתבגרים שירן (שירותי ייעוץ רפואי לנוער) בשירותי בריאות כללית ובמרפאות הגינקולוגיות לנערות, במרכז הרפואי לין של הכללית במחוז חיפה והגליל המערבי, על תופעה בלתי מוכרת: הפסקת וסת או איחור בהופעת הווסת אצל נערות שאינן סובלות מתת-משקל.
התברר כי כמויות המזון שנערות אלה אוכלות אמנם סבירות, אבל איכותו בעייתית, שכן מזונן מבוסס בעיקר על ירקות רבים וחלבון, שמגיע למשל ממעדני חלב דלי שומן, אך הן ממעטות לאכול פחמימות, כמו לחם ופסטה, ובעיקר נמנעות משומן. חלק מהבנות גם עוסקות באופן קבוע בפעילות גופנית מאומצת, שלצד איכות המזון הירודה מגדילה את המחסור ברכיבי תזונה ובקלוריות.
"בגיל ההתבגרות שבו ישנה התפתחות גופנית וצמיחה לגובה, הגוף זקוק באופן מיוחד למזון המכיל את כל רכיבי המזון", מסבירה ד"ר רינה פרידמן, מומחית מתבגרים של הכללית ומנהלת מרפאת שירן. "במצב של מחסור, נפגעת ההתפתחות הגופנית התקינה והמחזור החודשי משתבש. הנזק שנוצר מאי קבלת המחזור מחמיר ככל שמשך הזמן בלעדיו מתארך. מדובר בעיקר בנזק לטווח ארוך לעצמות, בשל הידלדלות הסידן, נזק שעלול להוביל לאוסטיאופורוזיס, בדומה לנשים מבוגרות אחרי הפסקת המחזור. הפתרון במקרה הזה פשוט: לאכול מאוזן ובריא".