שתף קטע נבחר

 

ספרים, רבותיי, ספרים - רק לא בנייר

ספרים אלקטרוניים זה לא רק ה-Kindle של אמזון. יש כמה דרכים שוות וידידותיות יותר לישראלים לקריאת ספרים - בלי לכרות עצים

 ביריד הוצאות הספרים השנתי BookExpo, שנערך בחודש שעבר בניו-יורק, הלהיטים הגדולים ביותר היו חיקויים של צופן דה-וינצ'י, סדרות ספרי ערפדים וספרים אלקטרוניים. חלק ניכר מההרצאות עסקו בהסברת פנים לקורא האלקטרוני. אמנם רק אחד עד שלושה אחוזים מכל שלושה ספרים שנמכר היום בארה"ב הוא ספר אלקטרוני, אך הגידול בקצב המכירות חד מתמיד. לא כל הרוכשים הם קוראים נלהבים - חלקם משתמשים במכשיר כדי לעיין במסמכים או חומרים הקשורים לעבודה.

 

בישראל זה עדיין לא קורה, והזרז העיקרי לכך - ה-Kindle של אמזון - לא פונה לקהל המקומי. ה-Kindle הוא מכשיר נישא, מעיין מחשב ייעודי לקריאת ספרים ומסמכי טקסט. הוא הושק לראשונה בנובמבר 2007, במחיר של 400 דולר (שירד ל-360 דולר מאז). הגירסה השנייה, עם זיכרון מוגדל וחיי סוללה ארוכים יותר, הושקה בפברואר 2009 באותו המחיר. הגירסה המחודשת של הדגם הושקה במאי האחרון.

 

אמזון לא המציאה את הספר האלקטרוני, אבל הגיבוי של ענקית הספרים הוותיקה והטכנולוגיה החדשה של דיו אלקטרוני, המחקה את חוויית האותיות השחורות על הדף הלבן, סייעו ל-Kindle להפוך ללהיט ולהחיות את שוק הספרים הדיגיטליים המקרטע דאז. ל-Kindle היו עוד כמה יתרונות בולטים על הדור הקודם של הגאדג'טים לקריאה, כמו הפטור מחיבור למחשב והיכולת להוריד ספרים מהרשת ישירות דרך המכשיר - באמצעות הרשת הסלולרית. 

 

בתור קמעונאית הספרים הגדולה ביותר בעולם, לאמזון לא הייתה בעיה לשכנע - ואולי אף להפעיל לחצים - על הוצאות הספרים החשובות, ולגרום להן לשתף פעולה ולהציע ספרים למכירה כקבצים, מה שהוצאות הספרים הישראליות ממאנות לעשות. עם יכולת להציג אתרי אינטרנט, תמונות וקבצי MP3, הוא כמעט מחשב נייד דקיק לכל דבר.

 


Kindle של אמזון (צילום יח"צ)

 

עד כמה ה-Kindle לוהט כרגע? כדי להמחיש, נאמר רק המקבץ הראשון של ה-Kindle DX החדש של אמזון, דור ההמשך ל-Kindle 2, אזל מהמלאי תוך שלושה ימים. למרות תג מחיר של 489 דולר (שמנומק על-ידי ארבעה גיגהבייט ומסך של 9.6 אינץ'), לא מעט בכלל, אמזון נתקעה, והודיעה שלא יהיו קינדלים חדשים עד ה-17 ביוני - אך גם כשיהיו, לא ברור אם יהיו זמינים לרכישה עבור ישראלים. אספנו כמה אלטרנטיבות למכשיר של אמזון, אפנתיות פחות אך ידידותיות יותר וזולות יותר.

 

לדפדף ב-Sony Reader, לעלעל ב-Bookware

המתחרה העיקרית של אמזון בזירת ה-eBooks היא סוני, שמייצרת סדרה של קוראים ניידים בעלי חומרה דומה. דגם PRS 700 של סוני הוא המקביל ל-Kindle 2, וגם המחיר - 400 דולר - דומה למדי. הוא פחות מאורך, ושחור - ההפך מהלבן הנקי של Kindle.

 

ה-PRS 700 מצוייד במסך של ששה אינץ', מסך מגע לדפדוף באמצעות האצבע (תכונה שאין למכשיר של אמזון), תאורת LED אחורית מובנית וזיכרון של חצי גיגהבייט הניתן להרחבה עם כרטיס SD, המיתרגם לכ-350 ספרים בממוצע. גם הוא קורא קבצי מוזיקה כמו AAC ו-MP3, והתמיכה ב-PDF תאפשר גם קריאת ספרים דיגיטליים בעברית. המכשיר הדקיק שוקל כ-280 גרם בלבד - פחות מספר עם כריכה רכה.

 

הדגם הקודם בסדרה של סוני, PRS 500, עדיין קיים בשוק ומחירו עומד על כ-250 דולר. עם זאת, הוא חסר את התכונות של דפדוף מגע אינטראקטיבי ותאורה אחורית. היעדר התאורה האחורית אמנם תאריך את חיי הסוללה, אבל תקשה על קריאה בחושך.

 


PRS 700 של סוני (צילום: יח"צ)

 

החיסרון המהותי ביותר של ה-Sony Reader (שאפשר להזמין ולשלוח ארצה), עבור קוראים ישראלים הוא חוסר המוכנות לקבל תשלומים מישראל. המשמעות היא שמי שכבר יצליח לרכוש ולייבא את המכשיר, ואז לשלם את המכסים הכבדים, ייאלץ למצוא דרכים להערים על החנות המקוונת של סוני כדי לרכוש את הספרים הלא מאוד זולים, או להעלות קבצי RTF או PDF שהושגו בדרכים חוקיות יותר או פחות. בסוני מציעים גישה ל-500,000 הספרים החינמיים והחופשיים שניתן להוריד דרך גוגל, אך מדובר בעיקר בקלאסיקות, שחובבי ספר כבר בוודאי קראו.

 

אופציה ידידותית עוד יותר לקהל הישראלי ולכיס היא המכשיר האלקטרוני של חברת Bookware, שיושק בארץ תוך ימים ספורים. המכשיר, במשקל של כ-200 גרם ועם מסך של ששה אינץ', כבר משווק בחו"ל תחת שמות מותג שונים (EZ Reader, Bebook ו-Walkbook), ויימכר בישראל עם תוכנה דוברת עברית במחיר של כ-1,300 שקלים בלבד.

 

לקרוא ספרים עם ה-iPhone

כשמייסד אפל סטיב ג'ובס אמר בשנה שעברה שה-Kindle יהיה כישלון מסחרי, כי "אנשים פשוט לא קוראים יותר", הוא כנראה לא לקח בחשבון שמשתמשי iPhone רבים קוראים ספרים אלקטרוניים באמצעות הטלפון-נגן הנייד (או באמצעות הגירסה נטולת הטלפון שלו, iPod Touch). לפי פיסי מגזין, קורא הספרים הנייד הפופולרי ביותר כיום הוא דווקא הטלפון החכם של אפל - יותר מה-Kindle. ה-iPhone אינו גאדג'ט ייעודי לקריאת ספרים, אבל באמצעות יישומים להורדה, חלקם בתשלום, אפשר להפיק ממנו תוצרתן שתמלא את מקומו של מכשיר נייד נוסף. 

 

נכון שגם ה-iPhone עדיין אינו זמין בקלות לרכישה בישראל, אבל לכמה עשרות אלפי ישראלים זה לא הפריע, ולא מעט מכשירי iPhone כבר עשו את דרכם ארצה, ופועלים על כרטיס SIM מקומי של אחת מחברות הסלולר בארץ. הדגם הנוכחי שאפל מוכרת כבר ידידותי לקוראי עברית, אבל גם גירסאות ישנות יותר יתמכו, למי שבוחר להתקין את התמיכה העברית הלא רשמית, שעושה עבודה מצוינת. ב-17 ביוני אפל צפוייה לקיים את ההבטחה מכנס WWDC ולהוריד את מחיר המכשיר מדור 3G ל-99 דולר בארה"ב, זול יותר מהקוראים הניידים של אמזון או סוני - אם אתם מוכנים להתחייב לספקית סלולר אמריקנית לתקופה ארוכה. מי שיחכה עוד קצת יוכל אפילו לרכוש iPhone בישראל: פלאפון ואורנג' כבר הודיעו שישווקו את המכשיר בארץ בקרוב.

 

Classics, למשל, הוא יישום ל-iPhone שכולל ספרייה מובנית של קלאסיקות, כמו רובינזון קרוזו, גאווה ודעה קדומה, אליס בארץ הפלאות, מכונת הזמן ואחרים שחוקי זכויות יוצרים כבר לא חלים עליהם. Classics מאפשר לדפדף בהם דרך תפריט, לעיין באיורים וכמובן - לקרוא היישר מה-iPhone. אמנם מדובר בספרים שנחשבים לנחלת הכלל, אך התוכנה עצמה כרוכה בתשלום של שלושה דולרים. זול למדי, בהשוואה למחיר של רכישת קורא ספרים ייעודי. אפשר לרכוש דרך ה-AppStore הרשמי ספרים נוספים, אך לא רבי מכר ידועי שם.

 


Classics ל-iPhone (צילום מסך)

 

מי שלא מוכן להוציא גם את הסכום הזה יכול להסתפק ב-Stanza של חברת Lexcycle, יישום הקריאה המגוון והעשיר ביותר שאפשר להשיג בחינם ל-iPhone. גם הוא כולל ספריית חינם, קטלוג של 100,000 ספרים חופשיים, ומקסימום אפשרויות למשחקי תצוגה ופונטים. אפשר לקרוא ולהמיר מסמכי טקסט, דפי אינטרנט וקבצי PDF בקלות לתוך היישום, ולהעביר אותם למכשיר מהמחשב האישי באמצעות האינטרנט האלחוטי.

 


Stanza ל-iPhone (צילום מסך)

 

ספרים אלקטרוניים בזול? לא ממש

ספרים לקריאה ב-iPhone יהיה קצת יותר קשה להשיג, כי חנויות הספרים המקוונות מציעות לעתים קרובות פורמטים המוגנים ב-DRM - תוכנות נגד העתקה פיראטית. כתוצאה מכך לא ניתן לקרוא את הקבצים באמצעות iPhone או מכשיר נייד אחר.

 

רבים מוצאים את הפתרון בצורת קבצי PDF, TXT או DOC שמופצים באופן לא-חוקי ברשתות שיתוף הקבצים וב-Rapidshare. מגוון גדול של רבי מכר בעברית לא תמצאו ברשת, אבל פרויקט בן-יהודה מאחסן כתבים רבים שחוקי זכויות היוצרים אינם חלים עליהם יותר. אתר שיתוף המסמכים Scribd מציע ספרים להורדה בחינם או בתשלום.

 

מחסום אחד, אולי, לאימוץ גורף יותר של הספרים האלקטרוניים הוא המחיר. מילא מחיר הגאדג'ט היקר עצמו, שעולה בערך כמו מחשב אישי עם חומרה באיכות טובה, אבל מחיר הספרים עצמו לא צנוע בכלל. אפשר היה לצפות שהמחיר הנמוך ביותר של האחסון, השינוע והשיווק של ספרים דיגיטליים יביא לירידה במחיר.

 

"מועדון האידיוטים" של ג'ונתן קו, למשל, עולה 13.46 דולר (כ-53 שקלים) בחנות הספרים של Sony Reader. ניתן להניח שהמצב לא ישתנה כל עוד הקונים הם לקוחות שבויים - מי שרכש קורא דיגיטלי של אמזון יכול לקנות רק ספרים באמזון, בכלל מגבלות ה-DRM. עד שהרגולטורים או הלקוחות הזועמים לא יתרעמו על כך, ספק אם המחירים ירדו בהרבה.

 

רשימת קריאה

באתרים הבאים ניתן להוריד ספרים לקוראים דיגיטליים, למחשב האישי או לנגן MP3, ללא תשלום.

 

גוגל ספרים - הספרייה החינמית הנרחבת ביותר כיום באינטרנט, המציעה קלאסיקות, כתבים אקדמיים, ספרי עיון ועוד.

LibriVox - פרוייקט קהילתי במסגרתו הגולשים מקריאים ספרים חופשיים בקולם, מקליטים ומעלים את התוצאה לרשת. האיכות תלוייה בקריין, ויש כמה מוצלחים.

ReadPrint - אתר ידידותי ונוח לדפדוף, שמציע קלאסיקנים כמו ג'ורג' אורוול, ג'יין אוסטין, רוברט פרוסט ועוד.

Scribd - אתר שמציע לגולשים להעלות ולמכור (או לחלק בחינם) ספרים מלאים או טקסטים קצרים. שירות איחסון יעיל לקבצי PDF, אבל לא רק.

FreeComputerBooks - ספרים מקצועיים בתחום המיחשוב והטכנולוגיה, ספרי לימוד ומדריכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים