אטיאס: נשווק קרקעות לכל המגזרים - גם לערבים
שר השיכון אטיאס, שהתארח בפורום נדל"ן של ynet אמר כי במסגרת הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל ישווקו קרקעות לכלל המגזרים. השר אמר כי הרפורמה לא תביא למכירה מאסיבית של קרקעות והדגיש: אין כל בעיה הלכתית
הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל תוזיל את מחירי הדיור בישראל, על ידי ביטול הביורוקרטיה המסורבלת במינהל, ולא תביא למכירת קרקעות המדינה לטייקונים עשירים או לגורמים עוינים, כפי שחוששים המתנגדים לשינוי החוק. כך אמר היום (א') שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס (ש"ס), שהתייחס גם בעקיפין לדברים שאמר ביום שישי בעניין ערביי ישראל בוואדי ערה, ואמר כי הקרקעות ישווקו לכלל המגזרים במדינה, כולל לערבים ולחרדים.
השר אטיאס שהתארח בפורום נדל"ן של ynet, יחד עם מנהל מינהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, אמר את הדברים בתשובה לשאלות ynet ולשאלות הגולשים בנושא הרפורמה במינהל ובנושאים נוספים.
אני אזרח ישראלי משלם מיסים לא קבלן ולא יזם. למה מעניינת אותי הרפורמה הזאת?
"זה אומר סחבת, אישורים, תכניות, תשלומים - ולפעמים כבר לא משתלם לך לעשות את הפעולה שרצית. בהרבה מקרים, התשלום שתשלם עבור הרחבת הדירה הוא כמעט חצי מכל ההרחבה עצמה. אתה כועס על כל העולם, לא מבין מה רוצים מהחיים שלך - הרי שילמת על הדירה כסף רב, מדוע צריך ללכת ל"יצרן" (המדינה) כל פעם מחדש?
"בחצי השנה הקרובה העוול הזה ייפסק. לאחר שהחוק יעבור, מינהל מקרקעי ישראל ישלח הודעה לרוב החוכרים במדינת ישראל, שמודיעה להם שהקרקע עוברת לבעלותם, על כל המשתמע מכך - וחסל סדר טרטורים ותשלומים".
זו לא רפורמה קפיטליסטית נוראית, שטובה רק לעשירים, ושמשמעותה היא מכירת המדינה?
"כשחוזרים על שקר מספר פעמים, לצערי, יש אנשים שמאמינים לו. תאמין לי שזה קשקוש. לא תהיה הפרטה של קרקעות המדינה ובטח לא "אם כל ההפרטות".
"חבל שאתה נתפס לסיסמאות, בעיקר של פוליטיקאים שעושים סיבוב קטן על רפורמה, שמעל שש ועדות ציבוריות בלתי תלויות תמכו בה לאורך השנים. המבחן של הרפורמה לא יהיה בהחלטה, אלא בתוצאה. החלטות היו בעבר - ותוצאות אין. הכי חשוב ברפורמה זה השינוי הארגוני שמינהל מקרקעי ישראל יעבור".
איך אתה, שר מש"ס, שאמון על דאגה לשכבות החלשות, מאפשר רפורמה שתאפשר את מכירת קרקעות המדינה לטייקונים?
"אין שום סעיף או החלטה או משהו שדומה לזה שקובע שתהיה מכירה מסיבית של קרקעות בעקבות הרפורמה במינהל. אין ולא יהיה שום שינוי במדיניות מינהל מקרקעי ישראל במכירה של שטחים פתוחים או בשטחים בלתי מתוכננים מעבר למה שקיים כבר היום.
"החשש הוא כשמוכרים קרקע פתוחה, לא מתוכננת, וגורמים שירכשו אותה ישאירו אותה בידיהם לצורך ביצוע ספקולציות - וזה לא יקרה.
"כל ההתייחסות ברפורמה למכירת קרקעות היא בהתייחסות לתכנון. הכוונה היא לייעל את מערך התכנון במדינת ישראל, שלוקה בסחבת בלתי אפשרית. הכוונה היא שהתכנון יעבור או לרשויות מקומיות, שיודעות לתכנן טוב יותר את צורכי הערים שלהן.
האם תוכל בבקשה לומר כמה מילים על נושא סגירת המרפסות בבנייני מגורים משותפים? מה החוק קובע היום, ומה יהיה בעתיד?
"מאחר והיום רוב הדירות במדינת ישראל הן עדיין בבעלות המדינה, וגם אם שילמת מאות אלפי דולרים על הדירה אתה רק בחכירה, אתה חייב להגיש תכניות, לבקש אישורים ולשלם כסף עבור השימוש הנוסף בשטח שהוא כביכול לא שלך.
אחרי הרפורמה לא תצטרך לעבור דרך מינהל מקרקעי ישראל, על כל המשתמע מכך: לא לחכות בתור, לא להגיש תכניות, לא לבקש אישורים ובטח לא לשלם כסף. התחנה היחידה שתהיה לך היא בעירייה, ושיהיה בהצלחה בסגירת המרפסת.
האם אתה יכול לומר כעת שבוודאות מחירי הדירות יירדו לאחר כניסת הרפורמה?
"בנוסף, אחת המטרות של הרפורמה היא שהמינהל יעסוק בעיקר בשיווק של קרקע, פחות בניהול של החכירה, תכנון וכל הנלווים לזה. אם נווסת נכון את הקרקעות, בעיקר לזוגות צעירים, ונייצר זמינות של קרקע, זה בוודאות מוריד את המחירים, מאחר והכל עניין של היצע וביקוש.
ירון ביבי, ראש מינהל מקרקעי ישראל: "קרקע היא כמו ספוג - היא סופגת את העלויות ואת המחירים גם כשהם עולים וגם כשהם יורדים. ככל שנייצר זמינות קרקע, הספוג יידלדל. כשנוזיל את מחירי הקרקע, גם מחירי הדירות יירדו, מבלי שרווחי הקבלנים ייפגעו".
אם שילמתי היוון, לא אצטרך לשלם דבר כדי שהקרקע תעבור לבעלותי?
"אם מדובר בדירה בבנין דירות, לא תצטרך לשלם שום תוספת. לא תשלם גם בכל אחת מהדירות בפריפריה, כולל צמודי קרקע - לא חשוב הגודל. רק באזור המרכז, שם הקרקע יקרה מאד, אם יש לך מגרש שגדול מ-250 מטר ותרצה לעבור לבעלות, תהיה מדרגת תשלום על מנת ליצור שוויוניות בין אזרחי ישראל, ותקבל על כך הודעה. אף אחד לא יכריח אותך לעבור לבעלות אם לא תרצה".
איך מתמודדים עם החשש שגורמים זרים ירכשו קרקעות בישראל? ייתכן מצב וגורמים עוינים ירכשו קרקעות יהודיות ויישבו בהם ערבים בכוונה, באופן שייצור פרובוקציה אדירה וסכנה לקיומנו?
"במסגרת תיקוני החקיקה נקבע כי תירשם הערת אזהרה על הקרקעות המועברות לידי החוכרים, כך שאיסור העברה לזרים ימשיך ויחול, וכל העברה לזרים תצטרך לקבל אישור של כל הגורמים הביטחוניים. גם היום זה המצב: צריך אישור מיוחד לאשר עסקה לגורמים זרים.
"יש במדינת ישראל כיום כמיליון דירות על קרקע פרטית. לגבי העברה זו לא חל כל איסור גם כיום, ואנחנו לא מזהים תופעה של רכישה מסיבית על ידי זרים".
החוק הזה נוגד את תורת ישראל בצורה בוטה, איך אתה מסכים? כל התורה כולה רצופה אזהרות "כי לי הארץ" ובלמים שלא יאפשרו לעשירים בעם ישראל לקנות אדמות של אחיהם לצמיתות, או מבלי שתהיה אפשרות לגאלן. אם אתה חרד לדבר השם, ממש לא ברור איך אתה משתף פעולה עם זה.
"במסגרת הפעילות שלי לרפורמה החשובה הזו כאדם חרדי שאמון על קיום התורה, זו השאלה הראשונה שעלתה לי, וכיהודי מאמין חששתי שאולי זה לא נכון. אבל כמו שהורנו רבותינו אנחנו אמונים על ההלכה הצרופה, ושאלתי את פוסק הדור מר"ן הרב עובדיה יוסף שליט"א, האם יש דרך להתיר את המכירה לאור מה שהצגת, וענה לי מר"ן הרב עובדיה יוסף בזו הלשון:
"בהמשך הפסוק שכתוב "והארץ לא תימכר לצמיתות" נכתב: "ובשנת היובל הזו תשובו איש אל אחוזתו ואיש אל משפחתו תשובו". ואמר הרב הלכה מפורשת: כל הפסוק של הארץ לא תימכר לצמיתות חל רק כשיש שנת יובל, ומאחר ואין לנו בית המקדש ואין סנהדרין, לא חלות גם הלכות שנת היובל, ואפשר ללא שום ספק ופקפוק למכור את הקרקעות.
"אני משוכנע שאחרי שתביני שזה פסק ההלכה, ואת מוזמנת לשאול כל רב שיודע הלכות בישראל ותקבלי את אותה תשובה, תרדי מהטענה הזו".
מה דעתך על הצעת הפשרה המתגבשת בועדת הכלכלה, לפיה השטחים העירוניים לא יעברו לבעלות החוכרים, אלא יימסרו ב"חכירה צמיתה" למשך מאות שנים?
"ההצעה תהרוס את הרפורמה. 35% מפעילות המינהל הוא טיפול בחכירה, ואם נישאר עם חכירה, לא חשוב אם זה ל-40 שנה או לאלף שנה, הבעייה לא תיפתר".
האם הרפורמה מכוונת כלפי כלל האוכלוסייה בארץ, או שמא מכוונת בעיקר לפלח צר של האוכלוסייה, קרי האוכלוסייה הדתית?
למה נזקקת להשתמש בטיעון גזעני ביחס לוואדי ערה? איזו מטרה השגת בכך? מדוע אי אפשר היה לדבר על הצורך המקצועי נטו?
"אני מתפלא על סגנון השאלה. הרעיון הוא לשווק קרקעות לכלל המגזרים במדינת ישראל, ובכללם הערבים, החרדים וכלל האוכלוסייה".
מתי ואיך תוסדר הרפורמה?
"אני משוכנע שעד סוף החודש הזה יעבור החוק בכנסת, ואז כל הביצוע עובר למועצת מינהל מקרקעי ישראל והנהלת המינהל, כי חוקים והחלטות היו בעבר, המבחן הוא בביצוע. המינהל ערוך לביצוע העברת הבעלות במקומות בהם אין צורך בתשלום לפי החוק, והם כשירים לרישום בטאבו תוך חצי שנה".
איך תוכל לעזור לזוגות צעירים עובדים שאין להם תמיכה כלכלית מההורים לרכוש דירה ממוצעת?
"השאלה ששאלת מטרידה את רוב הזוגות הצעירים במדינת ישראל, זו אחת הסיבות שבשבילן היתה התעקשות של ש"ס לקבל את משרד הבינוי והשיכון יחד עם מינהל מקרקעי ישראל.
"בכוונתי לעשות מבצעים גדולים במכרזי קרקע לכלל האוכלוסייה בדגש על הזוגות הצעירים. בימים אלה שלפני אישור תקציב המדינה אני מנהל מאבק עם משרד האוצר על מנת לאפשר רפורמה במשכנתאות.
"היום יש עיוות גדול של מערכת המשכנתאות במדינת ישראל. הבנקים הפרטיים נותנים תנאים יותר טובים ממה שהמדינה מעניקה, מאחר והריבית במשק ירדה בשנתיים האחרונות. אני במשא ומתן מתמשך עם משרד האוצר להוזיל את הריבית שניתנת היום לזוגות צעירים, שעומדת על 4% לשנה, וליצור תמריצים לעידוד רכישת דירה על ידי שינוי שיטת הניקוד שמזכה זוגות צעירים בגובה המשכנתא. הכל צריך להיסגר בשנת התקציב הקרובה.
איך אפשר להתמודד עם מחירי השכירות המטורפים באזור המרכז?
"על מנת להתמודד עם המחירים הגבוהים נדרשת פעולה משולבת של מכרזים לבנייה לדיור להשכרה, והמשמעות היא שהקבלנים יקבלו פטורים ממסים שונים על מנת שישתלם להם לבנות להשכרה".
איך בכוונתך לחזק את הפריפריה?
"יש תרבות בישראל שלנסוע שעה ביום לעבודה זה קשה ומסובך. בכל העולם זה שונה, אבל אני לא מתיימר לתקן את העולם.
"בחודשים הקרובים תיעשה עבודה מסיבית מול ראשי הערים הגדולות בפריפריה על מנת לחדש את המכרזים ואת ההיצע העשיר שיש לאזור הדרום והצפון להציע.
"ברור שמי שרוצה איכות חיים בביתו והוא זוג צעיר, היכולת לקבל זאת בפריפריה לאין ערוך טובה משני חדרים קטנים באזור המרכז".