שתף קטע נבחר

רוצה להיות אחות? בואי ללמוד על חשבון המדינה

המחסור החמור באחים ואחיות בבתי החולים גרם למשרד הבריאות להציע עסקה שקשה לסרב לה - מימון של 80% או יותר בלימודי סיעוד שנמשכים שנתיים וחצי. התמורה? התחייבות לארבע שנים של עבודה בבתי חולים ציבוריים

שכר גבוה שיכול רק לטפס, והכשרה מקצועית על חשבון המעסיק? התנאים האלו נשמעים כלקוחים מעולם ההיי-טק, אך המחסור באחים ואחיות בארץ, יחד עם המיתון במשק, הביאו את משרד הבריאות לחשוב על פתרונות יצירתיים: תמורת התחייבות של ארבע שנים לעבודה במקצוע, ועם שכר התחלתי של 10-11 אלף שקל בחודש, יכולים אקדמאים לעבור קורס סיעוד שרובו ממומן על-ידי המדינה.

 

הקורסים החדשים הם פרי הקמפיין "אחות אקדמאית – מקצוע מוביל לחיים" שהושק על-ידי משרד הבריאות בינואר האחרון. מספר קורסים כאלה כבר נפתחו ב"אסף הרופא" ובאיכילוב, ושבעה קורסים נוספים ייפתחו במקומות נוספים בארץ - מצפת ועד אשקלון. הלימודים נמשכים שנתיים וחצי ועלותם עומדת על 24 אלף שקלים, אולם המדינה מממנת 80% מהעלות, תמורת התחייבות לעבודה של ארבע שנים בבתי החולים הציבוריים.

 

תכנית ברוח המיתון

שיעור האחיות בישראל עומד על 5.8 ל-1,000 נפש והוא מהנמוכים במדינות המערב. מדו"ח שהוכן במשרד הבריאות ב-2007 עולה כי ללא התערבות או הגדלה של מסגרות ההכשרה, ירד שיעור האחיות עד ל-4.9 ל-1,000 איש בשנת 2020. מדי שנה מסיימות את בתי הספר לסיעוד 1,100 אחיות, אך בפועל יש צורך בכ-2,000 אחיות. מהקורסים החדשים שנפתחו יצטרפו כ-300 אחיות למערכת הבריאות הציבורית.

 

ד"ר שושנה ריב"א, ראש מנהל הסיעוד במשרד הבריאות, מסבירה כי זו השנה הראשונה שבה משרד האוצר מממן 80% מההשתתפות בקורסים הללו: "התוכנית הזו היא בממשק נכון עם המצב הכלכלי בארץ.

אנשים שיוצאים ממעגל העבודה והם אקדמאים יכולים בטווח של שנתיים וחצי לרכוש מקצוע, כאשר תואר אקדמי מהווה תוספת של 5% לשכר. לאחות יש טווח קידום מאד גדול ושכר האחיות, יחסית לשכר במגזר הציבורי, הוא שכר גבוה". 

 

"אנשים יודעים שזה לא הימור, שהם לומדים מקצוע חדש ובסוף הקורס יוכלו לעבוד ולהתפרנס", מציינת ריב"א. שכר אחות מתחילה נע להערכתה ולהערכת ד"ר תורן סביב 10,000 שקלים, אך תלוי במספר התורנויות, השבתות והלילות שהיא עושה.

 

"אנחנו מחפשים כל מסלול אטרקטיבי לגייס אוכלוסיות נוספות ואיכותיות למקצוע הסיעוד", מציינת ד"ר ריב"א. כך למשל נפתחו בשנה שעברה שני קורסים ייעודיים להסבה מקצועית של אקדמאים לתפקיד אחיות חדרי ניתוח ומיילדות.  

 

"המצב הכלכלי שינה את פרופיל הנרשמים להסבה מקצועית", מציינת ריב"א. "לפני כעשור היו אלו אנשים שלמדו ביולוגיה ומדעי החיים ולא השתלבו במקצוע. הגל השני היה מקרב העולים שרכשו תארים במדינות חבר העמים, אך לא הצליחו להשתלב בעזרתם בשוק העבודה ועברו הסבה". הגל השלישי, מספרת ריב"א, מורכב בעיקר ממובטלים או אנשים שאינם מרוצים ממקום העבודה שלהם: "יש לנו אנשים מתחום ההייטק ואנשים ממקצועות משיקים לסיעוד כמו פיזיותרפיסטיות, דיאטניות או עובדות סוציאליות. יש לנו אפילו רופאות, שעוברות הסבה אקדמאית כדי להיות מיילדות". 

 

מרבית הנרשמות עד עתה: נשים עם ילדים

הקורס שייפתח בבית החולים "הדסה" באוקטובר נותן מושג על פרופיל הנרשמות לקורס ההסבה.

ב"הדסה", הממן 90% מהסכום - 10% מעבר למימון של משרד הבריאות, מי שזכאי לקבלת דמי אבטלה או אבטחת הכנסה יוכל להמשיך לקבל אותם גם במהלך הקורס.

 

לדברי ד"ר אורלי תורן, ראש אגף הסיעוד בבית החולים, בין הנרשמים לקורס ההסבה המקצועית בולטות שתי קבוצות: נשים צעירות עד גיל 30, בחלקן מורות, וקבוצת נשים בנות 35 ומעלה, שפרק התינוקות מאחוריהן. עד כה נרשמו כבר כ-50 נשים לקורס אחד וצפוי להיפתח קורס מקביל נוסף, אם יהיה ביקוש.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכר התחלתי של 10,000 שקלים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים