ברק: בקרוב - תוכנית אובמה לשלום אזורי
שר הביטחון הודיע בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי "בשבועות הקרובים האמריקנים יסיימו את הפגישות עם הצדדים באזור ויגבשו את עמדתם. לאחר מכן יציגו תוכנית להסדר אזורי". הוא קרא לישראל "להצטרף לכך בתנופה"
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, עומד להציג בקרוב תוכנית להסדר אזורי במזרח התיכון - כך הודיע בצהריים (יום ג') שר הביטחון, אהוד ברק, בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. ברק קורא להצטרף ליוזמה האמריקנית.
"בשבועות הקרובים, האמריקנים יסיימו את הפגישות עם הצדדים באזור ויגבשו את עמדתם. לאחר מכן יציגו תוכנית להסדר אזורי. לדעתי על ישראל להצטרף לכך בתנופה", אמר שר הביטחון.
ברק בוועדת החוץ והביטחון (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
"אני מקווה שמה שנראה בחודשים הקרובים זה פריצת משאים ומתנים בכל הגזרות כתוצאה מיוזמת שלום אזורית של הנשיא אובמה שבמרכזה הנושא הפלסטיני", אמר ברק, "אבל יהיו לה, אני מקווה, גם היבטים בנושא סוריה ולבנון".
ברק הזכיר את נאום ראש הממשלה בבר אילן, ש"הבהיר שאנחנו מחויבים להסדר אזורי, שאנחנו מקבלים הסכמים שנחתמו על-ידי ממשלות קודמות, שישראל מקבלת ומאמצת את החזון של שתי יישויות מדיניות שחיות זו לצד זו בשלום בביטחון ובשיתוף פעולה. ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, ומדינה פלסטינית עם דגל משלה, כפי שאמר נתניהו, אך מדינה מפורזת כך שתשקף את המציאות המיוחדת. אנחנו לא מתכוונים לבנות יישובים חדשים ומחויבים להימנע מהקצאת קרקעות פרט לצורכי ביטחון או נושאים מבצעיים מיידים".
ברק דיבר על חשיבות מערכת היחסים עם ארצות הברית. "היחסים חשובים והדוקים והם אבן יסוד במדיניות החוץ של ישראל. אנחנו מייחסים חשיבות ליחסים בכל היבט מהתחום המדיני הבטחוני והכלכלי. אנחנו מקיימים דו-שיח אינטימי במגוון נושאים מתוך מטרה להניע את התוכנית להסדר אזורי כולל של אובמה". הוא ציין כי בכל הסדר שלום, יישארו גושי היישובים בישראל והפליטים ישוכנו מחוץ לישראל, "ודבר חשוב הוא שהדבר ישקף את סיום הסכסוך והיעדר התביעות הדדיות בין ישראל לפלסטינים לאחר שייחתם הסכם".
ברק התייחס גם למסלול הסורי, ושב על העמדה שסוריה מסייעת לארגוני הטרור, למרות נכונותה לחדש את השיחות עם ישראל. "סוריה מסייעת לחיזבאללה גם בחימוש. היא נותנת חסות למפקדות הטרור בדמשק", אמר. אולם למרות הביקורת על דמשק, אמר ברק כי "התקדמות עם סוריה יכולה להוביל גם לתוצאות לוואי חיוביות של התקדמות עם לבנון בעתיד".
ראש חטיבת המחקר באמ"ן העריך בוועדה ש"אם סוריה תועמד בפני דילמה לנוכח השגת הסכם עם ישראל, היא תהיה נכונה לצנן יחסיה עם איראן, חיזבאללה והארגונים הפלסטיניים".