שתף קטע נבחר

 

למדת במכללה? בטכניון אתה שווה פחות

בוגר משפטים במכללה האקדמית קריית-אונו הופתע לגלות שלא התקבל לתואר שני במקרקעין, למרות שחברו - שלמד באוניברסיטה - התקבל עם ממוצע ציונים נמוך יותר. במועצה להשכלה גבוהה שוקלים סנקציות, בטכניון מתעקשים: זכותנו

סטודנטים סוג ב'? באופן פורמלי מוסדות אקדמיים מקפידים לטעון, כי אין הבדל בין בוגרי תואר ראשון באוניברסיטאות, לאלו שעשו מסלול דומה במכללות. אבל בשטח זה לא ממש המצב. ל-ynet נודע כי בימים אלה מאיימת המועצה להשכלה גבוהה לנקוט בסנקציות נגד הטכניון בשל העדפת בוגרי אוניברסיטאות על-פני סטודנטים מהמכללות, ללימודי תואר שני.

 

בטכניון לא מסתירים את הגישה, על אף שהיא מנוגדת למה שטוען המוסד היוקרתי באתר האינטרנט שלו. למרות ששם מופיע באותיות קידוש לבנה "לתואר האקדמי הראשון המוכר המוענק בכל מוסד להשכלה גבוהה, בין אם מדובר באוניברסיטה או מוסד שאינו אוניברסיטה, יש מעמד שווה" - במבחן המציאות ההכרזה הזו לא עומדת.

 

למשל, בטכניון מופעל מסלול לתואר שני במקרקעין (MRE), המיועד לבוגרי תואר ראשון במשפטים, רואי חשבון ומהנדסים. אודי, בוגר תואר ראשון במשפטים בקריה האקדמית קריית-אונו, ביקש להתקבל ללימודי תואר שני במסלול זה. בימים אלה הוא ניגש למבחני לשכת עורכי הדין וכמתמחה עסק בתחום המקרקעין.

 

כבר בעיון מוקדם בתנאי הקבלה ובמהלך הלימודים הוא נתקל בסעיפים המפלים בין הבוגרים, למשל במספר הנקודות המינימלי אותו חייב ללמוד כל סטודנט - מהנדסים ואדריכלים בוגרי אוניברסיטה חייבים 40 נקודות, בעוד בוגרי מכללה - 50 נקודות; בעלי תואר ראשון בוגרי אוניברסיטה חייבים 50 נקודות, בוגרי מכללה - 60 נקודות, בעלי תואר במשפטים בוגרי אוניברסיטה יידרשו ל-45 נקודות, לעומת בוגרי מכללה - 55 נקודות. אם לא די בכך, גם בעת מבחן הקבלה זוכים בוגרי האוניברסיטאות לעוד 10 נקודות בציון הממוצע.

 

יש לציין כי חוק המועצה להשכלה גבוהה קובע בפירוש, לפי סעיף 25 א': "תארים מוכרים זהים, המוענקים על-ידי מוסדות מוכרים להשכלה גבוהה מסוגים שונים - דינם אחד". כלומר, תואר בוגר משפטים במכללה מוכרת ובאוניברסיטה מוכרת על ידי המועצה להשכלה גבוהה הינם זהים.

 

ממוצע 75 התקבל, 81 לא

אודי מספר: "ניסיתי להתקבל לתואר שני ונאמר לי מפורשות, במהלך שיחתי עם משרד רישום והקבלה של הטכניון כי אם אני בוגר מכללה עלי להיות עם ממוצע של 85 בתואר הראשון ואם אני בעל אותו תואר, אבל מאוניברסיטה, היה מספיק לי ממוצע 75 על מנת להתקבל. אנחנו קבוצה של חברים, שרצינו להירשם יחד. חבר עם ממוצע 77 שלמד באוניברסיטה כן התקבל ואני עם ממוצע 81 במכללה, נשארתי בחוץ. זה מקומם. בהתחלה, כשהתעניינתי ללמוד באוניברסיטה אמרו לי שתואר ראשון באוניברסיטה ובמכללה הוא אותו דבר".

 

הוא זועם על ההחלטה שלא לקבלו, למרות ציוניו: "השאלה המרכזית בעניין היא - האם החופש האקדמי המדובר מקנה גם למוסד האקדמי יכול סלקציה בין בוגר משפטים לבוגר אוניברסיטה? האם מדובר בסטודנטים סוג א', לעומת סטודנטים סוג ב'? ואם כך הדבר מדוע לא מסבירים לנו את זה בטרם נרשמנו למוסד אקדמי כלשהו לתואר ראשון? זו חוצפה, כי לא מדובר במקום פרטי, אלא באוניברסיטה ציבורית הכפופה להוראות חוק".

 

התאחדות הסטודנטים הודיעה כי היא שוקלת לפנות לערכאות משפטיות נגד הטכניון בשל המקרה. יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי, אמר: "נחשפת האמת, שיש מי שמבקש ליצור שני מעמדות סטודנטיאלים - אלה ששווים יותר ואלה ששווים פחות. על זה לא נעבור בשתיקה". לדבריו, "מדובר בתחילתו של 'מדרון חלקלק', אשר בסופו יווצרו פערים בין מעמדם של התארים האקדמאיים באוניברסיטאות והמכללות. פתיחתו של תהליך מסוכן זה יגרום לאובדן ערכו של התואר הראשון במכללות השונות".

 

"מותר לקבוע תנאי קבלה שונים"

מהטכניון נמסר בתגובה: "הטכניון מכיר בתואר הראשון בהנדסה של כל מוסד מאושר על ידי המועצה להשכלה גבוהה. עם זאת, הוא רשאי לקבוע תנאי קבלה שונים לבוגרי מוסדות שונים, בארץ ובחו"ל. כך מקובל בכל האוניברסיטאות בארץ ובעולם. המניע העיקרי לאבחנה זו הוא הרצון שהסטודנט שהתקבל לטכניון אכן יוכל לעמוד בדרישותיו של המוסד, שאינו מתפשר על פחות מצוינות. זו גם הסיבה ששעריהן של האוניברסיטאות הטובות בעולם פתוחים בפני בוגרי הטכניון, יותר מאשר בפני בוגרים של אוניברסיטאות רבות אחרות".

 

לעומת הטכניון, במועצה להשכלה גבוהה לא מכירים בתגובת המוסד מחיפה, לפיו הדבר מקובל בארץ ובעולם - והם אף שוקלים להעביר את הנושא לוועדת הסנקציות. במכתב שנשלח להנהלת הטכניון החודש על ידי היועצים המשפטיים של המועצה להשכלה, נכתב: "הובא לתשומת לבנו כי בתנאי הקבלה למספר תכוניות לתואר שני במוסדכם קיימת

הבחנה גורפת בין בוגרי אוניברסיטאות לבוגרי מכללות. כך לדוגמה, בתוכניות לתואר שני בהנדסה אזרחית התמחות בייזום וניהול עסקי הבנייה, לימודי מקרקעין, הנדסה סביבתית וארכיטקטורה התמחות בשימור מבנים, נדרש ציון מינימאלי של 85 בתואר הראשון מבוגרי מכללות, לעומת ציון מינימלי של 75 או 80 מבוגרי אוניברסיטאות. מתנאי הקבלה לתכניות הנדסת מערכות והנדסה ביו רפואית משתמע כי לא ניתן כלל להתקבל עם תואר ממכללה".

 

עוד נמסר מהמועצה להשכלה גבוהה: "בטרם החלה ההרשמה לתארים מתקדמים, המועצה להשכלה גבוהה פנתה בכתב לאוניברסיטאות והבהירה כי אפליה של סטודנטים בקבלה ללימודים על רקע המקום בו הם למדו לתואר הראשון, אינה מקובלת. עם זאת, המועצה מודעת לכך שבתחומים ספציפיים יש מקום למתן עדיפות לבוגרים של מסלולי לימוד שיש בהם כדי להוות תשתית ידע לתואר מתקדם. בעקבות תלונות של סטודנטים שהגיעו לידנו בנוגע למסלול הלימודים בדיני מקרקעין בטכניון, החל הליך בירור ומל"ג ביקשה הבהרות מהנוגעים בדבר במוסד. כשיסתיים הליך הבירור יוחלט האם להפעיל סנקציות כלפי המוסד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטכניון. רף שונה לקבלה
צילום: לע"מ
טופורובסקי. "האמת נחשפת"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים