מרקל: האיום האיראני על ישראל - מאיים גם עלינו
בנאום בפני הקונגרס האמריקני הביעה קנצלרית גרמניה עמדה נחרצת ביחס לאיום האיראני. "נשק גרעיני בידי מכחיש שואה, המאיים על ישראל ומבטל את זכות קיומה - אינו מקובל עלינו". איראן חייבת לראות שהמערב מפגין אפס סובלנות כלפיה
קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה הערב (יום ג') בנאום בפני שני בתי הקונגרס האמריקני כי הגרעין האיראני "לא מאיים רק על ישראל, אלא על העולם החופשי כולו. מי שמאיים על ישראל מאיים על כולנו. ביטחון מדינת ישראל אינו נתון למשא ומתן, לא היום ולא לעולם".
בנאום קשוח מול חברי בית הנבחרים והסנאט, לציון 20 שנה לנפילת חומת ברלין, ציינה מרקל כי איראן חייבת לראות שהמערב אינו מוכן למצמץ בנושא הגרעין ושיפגין "אפס סובלנות" כדי למנוע ממנה השגת נשק גרעיני. "יש צורך להפגין אפס סובלנות כלפי הסכנה של נפילת נשק גרעיני בידי איראן. זה המהווה איום על הביטחון שלנו". דבריה של מרקל התקבלו בתשואות.
מרקל בקונגרס עם סגן הנשיא האמריקני ביידן (צילום: רויטרס)
בהתייחס למשיכת הזמן של איראן במתן תשובה חד-משמעית לטיוטת ההסכם שגיבשו המעצמות בחסות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אמרה מרקל: "איראן יודעת מהי ההצעה שלנו והיא צריכה להיות לדעת מהו הקו שאנחנו מותחים. נשק גרעיני בידי נשיא איראני שמכחיש את השואה, מאיים על ישראל ומבטל את זכות קיומה - לא מקובל עלינו".
לפני הופעתה בקונגרס, נועדה קנצלרית גרמניה בבית הלבן עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה. נושא הגרעין האיראני לצד המשך המלחמה באפגניסטן, עמד במרכז סדר היום של השניים.
מרקל התייחסה בנאומה גם לדיאלוג הבינלאומי בסוגיית האקלים והצורך לגבש הסכם בינלאומי שיחליף במהירות את "פרוטוקול קיוטו" וסיפרה גם על הרגשתה, כילידת מזרח גרמניה, על יום השנה ה-20 להפלת החומה. "בחלומות הכי פרועים לא הייתי חושבת שזה יהיה אפשרי. זה היה מעבר לדמיון שלי שאבקר בארה"ב, לא כל שכן שאעמוד יום אחד לפניכם", אמרה.
אמש אמר שגריר איראן לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, עלי אסגאר סולטניה, כי ארצו מעוניינת לקיים שיחות נוספות עם המעצמות על טיוטת הסכם הגרעין, שנדחתה על-ידי איראן.
לדבריו, איראן רוצה לייבא דלק גרעיני, במקום לשלוח את האורניום שברשותה לעיבוד במדינה אחרת וציין כי יידרשו שיחות נוספות "על-מנת להבטיח שכל צרכינו הטכניים יובטחו, ובפרט סוגיית הדלק".
בקרב המעצמות הולכת ופוקעת הסבלנות למגעים עם איראן. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, דחקה אתמול בטהרן לקבל את הטיוטה כמו שהיא וציינה כי המעצמות "לא הולכות לשנות אותה". דברים ברוח דומה השמיע יממה קודם לכן שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר.