שתף קטע נבחר
 

"עוד אבנך ונבנית בתולת ישראל"

הנחת אבן הפינה לבית ציוני אמריקה. סמל לידידות האמיצה בין יהודי ארה"ב לתושבי ישראל

התאריך - 13 לינואר. המקום - תל אביב. זוהי שעת בוקר חורפית וחגיגית במיוחד, כאשר כל אצולת השלטון וכל הסלבז של החברה הגבוהה מתקבצים יחד ברחוב אבן גבירול פינת דניאל פריש. אם אתם חושבים מיד על פקק תנועה ושלל דו"חות חניה, סימן שאתם בעשור הלא-נכון. השנה היא 1950, והמאורע המרגש הוא הנחת אבן הפינה ל"בית ציוני אמריקה".

 

הסרטון שלפניכם, פרי מצלמתו של הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון, מנציח את חדוות העשייה של הדור ההוא, את ההתרגשות האוחזת במצולמים כשהם יוצקים מעל אבן הפינה את המלט. בעידן של ימינו, כשקו הרקיע של תל אביב הולך ומתמלא במגדלים נוצצים, נחמד לחזור לרגע לתקופה שבה בנייתו של מבנה כה צנוע (יחסית) היתה סיבה למסיבה, ויתרה מכך – סמל לקשר האמיץ בין יהודי ארה"ב (הבית נבנה מכספי התרומות של הסתדרות ציוני אמריקה) לבין תושבי מדינת ישראל.

 

באירוע הנחת אבן הפינה נכחו נשיא המדינה חיים ויצמן, ראש הממשלה דוד בן גוריון, ראש עיריית תל אביב, שגריר ארה"ב, יו"ר הנהלת הסוכנות, יו"ר הדירקטוריון של קק"ל ועוד אישי ציבור רבים. אחרי הטקס הרשמי, עברו החגיגות ל"אוהל שם" ברחוב בלפור, שם חיכתה לבאים תזמורת עליזה ואפילו עוגת קרם בגובה שלוש קומות (יומרנית יותר מבית ציוני אמריקה עצמו).

 

לפני שאתם לוחצים "Play", אתם מוזמנים להתרווח בכורסא ולמזוג לעצמכם כוס גזוז. בסרטון שלפניכם יש כמה הפתעות לא צפויות: בן גוריון במראה כמעט מסורק, רחוב אבן גבירול באווירה כפרית, מסיבת קרחנה סטייל שנות ה-50, כשנשים מכובדות במעילי פרווה פוצחות במחיאות כפיים ובהורה סוערת, ובעיקר – תיעוד חפוז של בית מגורים תל אביבי טיפוסי, זמן רב לפני שכיסה אותו פיח עירוני וששכר הדירה שלו האמיר למחירי פנטהאוז במנהטן.  

 

טקס הנחת אבן הפינה, ינואר 1950. מתוך "אני הייתי שם בצבע", ערוץ 1. סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרד מונוסון - לא רק מאחורי המצלמה 

בשונה מחלקם של הסרטונים שהראינו עד היום, בסרטון הנוכחי פרד מונוסון הוא לא רק הצלם המשקיף מן הצד, אלא גם מי שכובש את מרכז התמונה. מיודענו משכבר הימים, הוא הוא חתן השמחה, וזאת מתוקף תפקידו כיו"ר בית ציוני אמריקה. כך תואר פועלו של מונוסון בכתבה מתוך עיתון "ידיעות אחרונות", כמה חודשים אחרי הנחת אבן הפינה:

 

"שוב מתרוצץ בינינו מר פרד מונוסון, 'המנהיג הציוני והעובד ללא לאות', כפי שכינה המנוח דניאל פריש, נשיאה האחרון של הסתדרות ציוני אמריקה בנאומו ב'וולדורף אסטוריה', את היו"ר הדינמי של בית ציוני אמריקה מר פרד מונוסון, החרשתן הידוע מבוסטון שנשלח לישראל מטעם הסתדרות ציוני אמריקה כממלא מקומו של המנוח דניאל פריש, בוועד הפועל הציוני, העומד להיפתח בירושלים.

 

תוך הימים הקצרים שהוא עושה בישראלי, אחז מר מונוסון בצעדים נמרצים להחשת פעולת הבניין של 'בית ציוני אמריקה' וכתוצאה מכך כבר ניגשו הקבלנים לעבודה על המגרש, חלל אוויר הסביבה מלא רעש טרטור מנועי מכונות ענק שונות ומשונות, העושות את מלאכת ההכנה לבניין הבית אשר מר מונוסון מלא תקווה שבניינו ייגמר עד סוף נובמבר, ויוכל למלא את תפקידו – גשר חי בין יהדות אמריקה ומדינת ישראל. הודעות בכל הנוגע ל'בית' יש להמציא למר מונוסון, מלון 'ארמון', רחוב הירקון, תל אביב."

 

(מתוך ארכיון "ידיעות אחרונות", 18.4.1950)

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין). למידע נוסף אודות הסרט - לחצו כאן.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס הנחת אבן הפינה
באדיבות ארכיון מונוסון
פרד מונוסון
באדיבות ארכיון מונוסון
מומלצים