דיווח: ארה"ב רוצה לשוב לעסוק במו"מ עם סוריה
העיתון הלבנוני "א-ספיר" דיווח כי עוזרו של השליח האמריקני למזרח התיכון נועד עם שר החוץ הסורי. לפי הדיווח, וושינגטון מעוניינת לשוב ולעסוק בתהליך השלום, לאחר שהייתה טרודה בשורת עניינים פנימיים וחיצוניים, כמו המלחמה באפגניסטן
הדרך לארצות-הברית עוברת בישראל? העיתון הלבנוני "א-ספיר" דיווח הבוקר (יום ו') כי פרד הוף, עוזרו של השליח האמריקני למזרח התיכון נפגש אתמול עם שר החוץ הסורי וליד אל-מועלם בדמשק. על פי הדיווח, השניים שוחחו על תהליך השלום בערוץ שוושינגטון מעוניינת לשוב ולעסוק בו, לאחר שהייתה טרודה בשורת עניינים פנימיים וחיצוניים, כמו המלחמה באפגניסטן.
לפי אותם מקורות, אין ציפיות גבוהות מהשיחות, אך יש "אופטימיות מכנות הכוונות של ממשל אובמה בדבר הרצון להשיג התקדמות במישור הזה". כמו כן ציינו המקורות כי ביקורו של הוף, שהגיע לדמשק במקום מיטשל, שביקורו נדחה לחודש הבא, הוא איתות נוסף מהצד האמריקני לרצון לחדש את הקשר המדיני בין הצדדים.
העיתון "ידיעות אחרונות" דיווח הבוקר כי גורם אירופאי העביר לאחרונה מסרים לישראל, לפיהם סוריה מעוניינת שארצות הברית תתווך במשא ומתן לשלום עם ישראל, כחלק ממאמציה לשפר את היחסים עם וושינגטון. לפי הדיווח, סוריה שואפת להתחיל בערוץ חשאי שיוביל למו"מ גלוי בתיווך אמריקני.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, רמז לפני כשבועיים כי האופציה הסורית חוזרת לשולחן. לדבריו, הבין מנשיא צרפת שהסורים מוכנים לוותר על דרישתם המוקדמת לירידה מכל רמת הגולן, לפני תחילת משא ומתן לשלום. סגן נשיא סוריה, פארוק א-שרע, אמר כי חידוש תהליך השלום מצריך צעדים ממשיים מצד אירופה וארה"ב, "ולא חצאי עמדות או דיבורים ללא מעשים".
סגן שר החוץ, דני איילון, אמר השבוע שבניסיונות האחרונים לשיחות בתיווך טורקי התברר, כי "פניה של סוריה לא היו לשלום ודרך המשא ומתן הזה היא שיטתה בכולם במטרה לצאת מהבידוד העולמי. לדבריו, כיום חובת ההוכחה חלה על סוריה. "עליה להוכיח שפניה לשלום ולא למלחמה", אמר בנאום שנשא במכון למחקרי ביטחון לאומי.
איילון התייחס גם לתיווך הטורקי שהעלה חרס, ואמר כי "היום בפרספקטיבה לאחור ניתן לומר כי התיווך הטורקי היה טעות, כיוון שזה השפיע על היחסים בינינו. לכן יש צורך להפריד בין היחסים בין המדינות ליחסים עם האזור כולו". הוא הדגיש, כי היחסים עם טורקיה ימשיכו להיות טובים, "משום שזה אינטרס של שני הצדדים".
למרות רצון ישראל כי צרפת תתווך במשא ומתן,
עד לאחרונה הסורים התעקשו כי טורקיה תמשיך לנהל את המגעים. סגן שר החוץ, פייסל מקדאד, אמר לפני כמה שבועות, כי "במהלך השיחות העקיפות בתיווך טורקי, סוריה הדגישה את הצורך בנסיגה לקווי 4 ביוני 1967 ובקץ הכיבוש הישראלי".
דמשק התעקשה על תיווכה של טורקיה, "משום שהיא רוצה לחדש את המשא ומתן עם ישראל מהנקודה אליה הגיעו השיחות עם אולמרט, ולא לחזור לנקודת ההתחלה". העיתון "א-שרק אל אווסט" דיווח כי לפי דמשק, אנקרה היא זו אשר "מחזיקה בהבטחות ובהתחייבויות הישראליות ולכן אין זה האינטרס שלה היום שיבוא מתווך חדש".