מחקר: יותר קבוצות שנאה ברשתות חברתיות
ממחקר של מרכז שמעון ויזנטל עולה שבשנה האחרונה עלה השימוש של קבוצות איבה באינטרנט וברשתות חברתיות. הרב אברהם קופר: "מדובר במינימום - בפועל יש יותר"
השימוש ברשתות חברתיות ואתרים כמו פייסבוק, טוויטר ויוטיוב על ידי קבוצות שנאה עלה בכמעט עשרים אחוזים בשנה האחרונה. כך עולה ממחקר בשם "טרור דיגיטלי ושנאה 2010" שפרסם מרכז שמעון ויזנטל אתמול (ב'). זאת על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס.
על פי המחקר שנערך במרכז בסיוע הציבור, שבשנה האחרונה חלה עליה במספר המדווח של אתרים, רשתות, קבוצות, פורומים ובלוגים המקדמים אלימות, אנטישמיות, הומופוביה, טרור ומוזיקת שנאה מכ-10,000 בשנה שעברה ל-11,500.
הנתונים אופטימיים מדי
לדברי הרב אברהם קופר, כפי שצוטט ברויטרס, מדובר במספר אופטימי מדי ושבמציאות הכמות גבוהה פי כמה וכמה. הרב קופר הינו דיקן משנה במרכז ויזנטל וחוקר את תופעת השנאה באינטרנט משנת 1995.
במסיבת עיתונאים סיפר הרב קופר על דוגמאות שונות לביטוי איבה לרבות קליפים של קיצונים המשתמשים ברשתות כמו יוטיוב לגיוס פעילים והוראות להכנת מטעני חבלה וגם משחקי אונליין הכוללים פעילות שונות כמו הפצצת ניצולי רעידת האדמה בהאיטי וירי במהגרים זרים והומוסקסואלים. בין קבוצות הפייסבוק שהציג היו קבוצות שכללו מסרי איבה נגד מהגרים מהודו ואף בעלי שיער אדמוני.
"לא מדובר בעליה באתרים אמריקניים, אלא במגמה בינלאומית המרוכזת ברובה ברשתות חברתיות," צוטט הרב אברהם קופר על ידי רשת CNN.
הרשת היא הקשר
רשת CNN ציטטה גם את אחד ממחברי המחקר, מארק ויצמן, שסיפר שחשודים בפעולות טרור המתגוררים בארצות הברית הם לרוב בעלי נוכחות מקוונת. ויצמן תיאר את מקרה של אשה מפנסילבניה שכינתה את עצמה "ג'יהאד ג'יין". האשה הורשעה לאחרונה בקשירת קשר לספק מידע לפעילי טרור והרג אזרח מדינה זרה. מדובר באישה שמשכה את תשומת לב המרכז לפני כשנה.
"כשאנחנו שואלים מאיפה מגיעים הטרוריסטים המקומיים, כמעט תמיד הרשת היא הגורם המקשר בין המקרים", צוטט הרב קופר.
על אף שאתרים אלו נמצאים תחת פיקוח, היותם של המסיטים הקיצוניים "זאבים בודדים" יוצרת מצב בו הרשויות מתקשות בזיהוי האיומים האמיתיים לעומת אלו הנותרים וירטואליים בלבד.
"אין משוואה שתחשב את הסבירות שמישהו שמפרסם פוסט זועם באינטרנט יצא למסע הרג בעולם שמחוץ לרשת", צוטט ויצמן, חוקר שהעיד בעבר בפני הקונגרס האמריקני והאו"ם בנושא איבה דיגיטלית.