ילדי שגב שלום עדיין לא לומדים: 'לאיש לא אכפת'
כמעט שלושה שבועות אחרי פתיחת שנת הלימודים, תלמידי שגב שלום עדיין לא הולכים לבית ספר. יו"ר ועד ההורים, שפתח בשביתה במחאה על הצפיפות בכתות ועל שילובם של תלמידים מהפזורה הבדואית בבתי הספר: "הבעיות שלנו לא מעניינות אף אחד, אבל לא יצליחו לשבור אותנו". הילדים, בינתיים, סובלים
"מאז פתיחת שנת הלימודים אני רק משחק במחשב ורואה טלוויזיה", כך סיפר היום (א') ל-ynet באסל, בן 13 משגב שלום, שכמו 5,000 תלמידים נוספים מיישובו, לא הלך לבית הספר מאז 1 בספטמבר. ועד ההורים העירוני החליט להשבית את הלימודים במחאה על הצפיפות בכתות ועל שילובם של תלמידים מיישובים בדואים בבתי הספר.
"כשאבא חוזר אני משחק עם האחים שלי", אומר באסל, שהיה אמור להתחיל השנה את לימודיו בכתה ז'. "זה עצוב שאין לי בית ספר, אני רוצה לחזור וללמוד ולהיות עם החברים שלי".
גם ספה, תלמידת כתה י' בתיכון אלסלאם, לא מרוצה מהמצב. "אני רוצה שיעזרו לנו לחזור לבית הספר
כמו שאר התלמידים במדינה. זכותי ללמוד בכיתה של 30 תלמידים במקום 40. זכותי ללמוד בבית ספר עם 500 תלמידים במקום 1,000. בבית אני פשוט יושבת ומחכה עד שמישהו יעזור לנו".
תלמידים ליד שער בית הספר (צילום: אליעד לוי)
יו"ר ועד ההורים בבית הספר היסודי ביישוב, חסין אלסעודין, מסביר את המניעים לשביתה: "בתחילת השנה שעברה הודענו למשרד החינוך שאנחנו עמוסים ולא יכולים לקלוט ילדים מהפזורה. שידאגו לתלמידים מבחוץ, שילמדו במקום אחר. לצערנו, המצב נמשך ונאלצנו להשבית את הלימודים. הבעיות שלנו לא מעניינות אף אחד וכשלושה שבועות התלמידים יושבים בבית. כעת מנסים לשבור את השביתה - אבל הם לא יצליחו".
2,000 תלמידי חוץ ביישוב
באחד התיכונים בשגב שלום לומדים כ-1,800 תלמידים, מתוכם כ-900 תלמידי חוץ, בבית הספר ישנם כ-18 קרוואנים, חלקם ללא מזגנים. בית ספר אחר כולל 14 קרוואנים ללא מזגנים. על אף שכבר החל תהליך של העברת תלמידי החוץ מבתי הספר בשגב שלום - 2,000 בסך הכל - לבתי ספר במועצת אבו בסמה, המאגדת בתוכה את הכפרים הלא מוכרים הבדואים, ההורים מסרבים להתרצות.
"מערכת החינוך ביישוב, שאוכלוסייתו ענייה, מתמודדת עם קשיים רבים, האקלים החינוכי בה שלילי, הישגיה נמוכים והיא סובלת בעיות ארגוניות קשות", כתבו נציגי ועד ההורים למשרד החינוך. "הקליטה של תלמידים מוסעים מן החוץ מוסיפה על כך שורה של בעיות חמורות".
לטענת ההורים, תלמידי הפזורה יוצרים אווירה קשה המגיעה לעיתים לידי אלימות והגעתם גוררת בעיות ארגוניות, עימותים והשבתות מדי שנה. בוועד ציינו כי אם דרישותיהם שלא לקבל תלמידים מהחוץ לא ייענו, הם ישקלו נקיטת צעדים משפטיים.
"יש כאלה שהם ילדים טובים, אבל יש כאלה שעושים בעיות. אני לא יודע למה", אומר באסם על חבריו ללימודים, שההורים רוצים להוציא מבתי הספר. "הם צריכים להיות במקום אחר. יש כאלה שנעלבים שלא רוצים אותם, אבל יש כאלה שמבינים שככה הם יהיו יותר קרובים לסביבה שלהם. אין לי חברים מהפזורה, אני פשוט לא התחברתי אליהם".
ראש המועצה: דרישת ההורים לא מקובלת
ראש מועצת שגב שלום, עמאר אבו מעאמר, לא מסכים לשביתה. הוא טוען כי "שביתת ההורים לא מוצדקת. מדובר בתלמידים
מהפזורה שבמשך שנים רבות לומדים במוסדות החינוך בשגב שלום. דרישת ההורים לא לקבל את אותם תלמידים אינה מקובלת עליי ולא על משרד החינוך. אני מעריך שתוך כמה ימים השביתה תסתיים".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "המשרד מתנגד לכל השבתת לימודים, אשר יש בה רק כדי לפגוע בתלמידים. במשרד החינוך ערים לאכלוס הגבוה בבתי הספר ביישוב שגב שלום, ועל כן הכיר המשרד בצורך בהקמת מוסדות חינוך נוספים ביישוב. המשרד העביר לרשות הרשאה תקציבית עבור הקמת בית ספר תיכון חדש ביישוב".
עוד נמסר כי "עם פיתוח מערכת החינוך במועצה האזורית אבו בסמה ובהתאם לסיכום בין מועצת אבו בסמה ומועצת שגב שלום, החלו השנה שתי הרשויות בהליך העברה הדרגתי של התלמידים השייכים לאבו בסמה ללימודים במוסדות החינוך בתוך תחומי המועצה. בקשת ההורים השובתים בשגב שלום להעביר כבר השנה את כל תלמידי אבו בסמה הלומדים בשגב שלום אל מחוץ ליישובם, מנוגדת להנחיות חוזר מנכ"ל משרד החינוך בעניין רישום ושמירת רצף חינוכי".