צרפת: נאסרה הצגת תערוכת הגופות
בית המשפט קבע כי תערוכת "Bodies" מבזה את המתים ואינה חוקית - ובכך הפכה צרפת למדינה הראשונה שאוסרת על קיומה, למרות ההצלחה הגדולה בעבר
תערוכת הגופות "Bodies" זכתה להצלחה רבה בצרפת בשנים האחרונות, אולם לא תשוב עוד למדינה. בית המשפט העליון במדינה קבע בסוף השבוע כי התערוכה אינה חוקית ואסר על קיומה העתידי, זאת לאחר שקיבל עתירה של ארגוני זכויות אדם נגד המארגנים. בכך הפכה צרפת למדינה הראשונה בעולם שעושה כן.
בכל מקום בעולם שבו עברה, תערוכת הגופות "Bodies" עוררה מחלוקות, שערוריות ודיון ציבורי על הקו הדק בין אמנות, למידה ומקאבריות בטעם רע. בישראל, תערוכת "Body Worlds" ("עולמות הגוף") המקבילה של גונטר פון האגנס הגרמני הציגה במוזיאון חיפה בשנה שעברה. למרות מחאות רבות, היא התקיימה כסדרה, ממש כמו בשאר מדינות העולם בהן ביקרה - בצרפת בכל אופן אין יותר כניסה למיצגים מסוג זה.
מישהו שאל את העצירים הסינים? (צילום: רויטרס)
התערוכה "Bodies" מתיימרת לחנך את המבקרים, וכאלה יש המונים, ולגלות להם את סודותיו של הגוף האנושי, תוך שימוש בגופות בני אדם שמתו ותרמו גופם למדע. ליתר דיוק, רוב רובן של הגופות הינן של עצירים סינים שהוצאו להורג ונתרמו על ידי ממשלת סין.
בית המשפט העליון הצרפתי החליט לאשרר החלטה של בית משפט מקומי לאסור על קיום התערוכה במדינה על סמך סעיף בחוקה הקובע כי "כבוד גוף האדם אינו מסתיים עם המוות, וגופת המת חייבת לקבל יחס מכובד והוגן". על פי הפרסום בעיתון "לה מונד",
השופטים קבעו כי תערוכה מסחרית שמציגה גופות אדם אינה עומדת בסטנדרטים אלו. הם אף טענו כי המארגנים האמריקנים והאמרגן פסקל ברנרדין לא הצליחו להוכיח כי השימוש בגופות ניתן בהסכמה.
יש לציין שהתערוכה כבר הציגה בצרפת בעבר וזכתה להצלחה רבה. כ-110 אלף מבקרים צפו בה בליון ו-35 אלף במארסיי, אולם ארגני זכויות אדם שונים (ביניהם הארגון נגד הוצאות להורג) מחו על כך ופנו לבית המשפט שיאסור ביקורים עתידיים שלה - וזה כאמור פסק לטובתם.
במוזיאון המדע בחיפה "המדעטק" ביקשו להבהיר כי בתערוכה "עולמות הגוף של גונטר פון האגנס "כל מוצגי הגוף שהוצגו בה מקורם בתורמים שתרמו את גופם לצורך הצגתם בתערוכה, מתוך רצון לתרום לחינוך לבריאות ולמודעות הציבור הרחב למערכות השונות של הגוף ולשמירה על אורח חיים בריא. הבאת התערוכה לישראל היתה כרוכה בתהליכי בירור ובדיקה קפדניים שנמשכו למעלה משנתיים, כל זאת מתוך רצון שבהצגתה תשדר התערוכה אסתטיקה, פן מדעי ומעל הכול כבוד לנושא וכך היה".