שתף קטע נבחר

 

ההונאה בישיבות: "מותר לגנוב מהמדינה"

הדיבר השמיני הוא "לא תגנוב", אז כיצד ישיבות וכוללים מבצעים הונאות עתק? "אנשי המכס גובים כסף מהציבור מכוח חוק ולא מכוח ההלכה ולכן הם עצמם גזלנים", מסביר גורם חרדי את ההיתר ההלכתי לכאורה. ואיך פועלת השיטה?

במשטרת ישראל אמרו היום (א') לאחר הפשיטה על המוסדות החרדיים, כי העמותות המפעילות אותם פעלו כפס ייצור תעשייתי של זיוף ומרמה. על-פי החשד, ב"כוללים" בוצעו הונאות בעשרות מיליוני שקלים, שנלקחו מהמדינה. פרשה חמורה - אין ספק - אבל איך זה ששומרי תורה ומצוות מרשים לעצמם להונות ולשקר כך את הרשויות?

 

"הרבה רבנים בכירים ביותר פוסקים שמותר לגנוב מהמדינה", מגלה עסקן חרדי מוכר בירושלים, בן למשפחת רבנים מפורסמת, "זה ידוע".

 

גורם חרדי אחר אף הסביר את הנימוקים ההלכתיים: "ראשית, אנשי המכס נקראים 'גזלנים' מאחר שהם גובים כסף מהציבור על-פי חוק, אך לא מכוח ההלכה. לפיכך מותר גם לקחת את זה בחזרה. חוץ מזה, על-פי התורה תלמידי חכמים בכלל לא צריכים לשלם מסים, אלא לקבל פטור. כיום, גם על מה שהחרדים כבר משלמים הם לא מקבלים תמורה - אז אין שום בעיה לרמות".

 

כך פועלת השיטה

קשר השתיקה סביב הפרשה עדיין נשמר, אבל עדויות על עקרונות הפעולה ב"תעשיית הכוללים" כבר דולפות החוצה. העסקן החרדי סיפר ל-ynet כי קיימת תופעה רחבת היקף של דיווח כוזב על מספרים ושמות של תלמידים, ובמקרים חריגים יותר – כמו זה שנחשף היום – יש שלכאורה מזייפים תעודות זהות ומסמכים אחרים.

 

"כדי לפתוח עמותה ל'כולל' אתה צריך קודם כל מספר מינימום של אברכים שיהיו רשומים אצלך, וגם אחרי שהצלחת כדאי שיהיו לך כמה שיותר שמות, כדי שיהיו לך עוד ועוד תקציבים", הוא מסביר.

 

לדבריו, רוב המוסדות הקטנים שעדיין אינם מבוססים, משלמים למעין "קבלני קולות" שתפקידם לאתר אנשים שאינם מוכרים לרשויות המדינה כעובדים או כלומדי תורה ולרשום אותם אליהם באופן פיקטיבי. רבים מוצאים את מבוקשם בקרב הפלגים הקיצוניים "נטורי קרתא" ו"העדה החרדית", שבשם האידיאולוגיה האנטי-ציונית אינם משלמים מסים או ביטוח לאומי אף שהם עובדים ומתפרנסים, וכן לא נוטלים קצבאות או תמיכה אחרת מהמדינה אף שהם תלמידי כוללים. בקהילות אלה יש רבים ה"משאילים" את זהותם למוסדות שזקוקים לכך – חלקם תמורת כסף ואחרים כדי לעזור.

 

"יש כאן בירושלים חלפן כספים, מיליונר אמיתי, אבל הוא עובד בשחור ולא מוכר למס הכנסה", מדגים העסקן, "אז מה איכפת לו להיות רשום באיזה כולל, כדי שהאברכים שם יקבלו מלגה גדולה יותר?". המשקיעים יותר מזייפים "עותקים" מתעודות הזהות של התלמידים הפיקטיביים, כדי להציג אותם במקרה של ביקורת חיצונית מטעם הרשויות.

 

לטובת האברכים

העסקן הירושלמי מדגיש כי מטרת הדיווח הכוזב ברוב המוסדות היא להגדיל את ההכנסה החודשית של כל תלמיד, כדי שיוכל לקיים את משפחתו בכבוד, ורק מנהלים בודדים, מושחתים במיוחד, משלשלים את הכסף לכיסם. "יש גם מקרים שבהם הכולל בכלל לא קיים והכל שחיתות, אבל

אצל הרוב המוחלט המטרה היא טובת האברכים", אמר.

 

עוד הוא מספר כי "פעם הייתה חגיגה אמיתית ואנשים עשו על זה כסף גדול", אך מאז ממשלת שרון-שינוי וסגירת משרד הדתות הפך הפיקוח להדוק יותר ובמוסדות החלו לחשוש.

 

העיתונאי מני גרא-שוורץ מקו הנייעס (חדשות) הטלפוני "הקול החרדי" אמר ל-ynet בעקבות התפוצצות הפרשה: "הציבור מסרב להאמין להאשמות החמורות של המשטרה, אבל ראשי מוסדות כבר חוששים מהיום שאחרי שבו יוקשחו הקריטריונים והביקורת, וכל ראש כולל יהפוך לחשוד מיידי בגניבה או בהונאה". לדבריו, החרדים גם מודאגים מכך ש"הסיפור הזה יכול ליפול כפרי בשל לידי מתדלקי ההסתה והשנאה נגדם ולכן מקווים כי הוא יתברר כ'עורבא פרח'". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעודות זהות מזויפות
צילום: נועם מושקוביץ
הפשיטה היום
צילום: אתר בחדרי חרדים
מומלצים