שתף קטע נבחר
 

תקציב הכבאות: 100 מיליון הוקצו, הרכש לא בוצע

כבר לפני 15 שנים עלתה דרישה להעמיד מאות מיליוני שקלים לשיקום שירותי הכיבוי, אך דבר לא נעשה. במשרד הפנים מאשימים: האוצר מעכב את התקציב. האוצר: משרד הפנים לא העביר את רשימת הציוד לרכישה. כרוניקה של כישלון ידוע מראש

קיץ 1995. בשער הגיא משתוללת השריפה הגדולה ביותר בישראל עד לאותם הימים. 20,000 דונם של עצים משער הגיא ועד לאזור שורש, שואבה ונווה אילן נשרפו. עשרות בתים בשורש ובנווה אילן נשרפו כליל. הנוסעים היום במעלה שער הגיא יכולים להבין עד כמה גדול יהיה הנזק גם ביערות הכרמל: עד היום לא גדלו עצי היער שקידמו את פני הבאים לירושלים ולמעשה ניתן לראות רק עצים קטנים ושיחים. השיקום יימשך גם כאן 40 שנה לפחות.

 

אסון הכרמל - עמוד מיוחד ב-ynet

 

בעקבות אותה שריפה הוקמה ועדה בראשות עמוס לפידות, שקבעה לפני 15 שנים, את מה שניתן לקבוע גם הבוקר: "מערך הכבאות אינו כשיר להתמודדות הולמת עם שריפות גדולות ורבות היקף". כבר אז עלתה דרישה לממשלה להעמיד מאות מיליוני שקלים לשיקום שירותי הכיבוי. הבקשה נותרה על הנייר בלבד, ומשרד האוצר לא הוסיף אפילו שקל לנושא הזה בתקציב המדינה הבא.

 

סיפור השריפה בהרי ירושלים ב-1995 ממחיש את מה שלכולם ברור גם היום, בעקבות השריפה הגדולה בכרמל: אם משרד האוצר לא פותח את הכיס ומשחרר תקציבים - אף שיקום לא יכול לצאת אל הפועל. "אנחנו חיים במדינה בה הסמכות נלקחת מנבחרי הציבור וניתנת לפקידי האוצר", אמר אתמול שר הפנים, אלי ישי.

 

הדיון בממשלה נדחה 3 פעמים

בשנים האחרונות ניתן למצוא דוגמאות רבות לפניות שנעשו לאוצר בדרישה לתקציבים למערך הכבאות: בפברואר 2000 כיהן ח"כ דוד אזולאי בראשות ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת. אחרי דיון, שממנו התברר שאם תפרוץ שריפה בבניין גבה קומות או ביער - מכבי האש לא יוכלו להשתלט עליה עם הציוד הקיים, כתב ח"כ אזולאי לחברי הממשלה: "מצב שירותי הכבאות כיום גובל בשערורייה. ידוע על כלי רכב מיושנים שאינם עונים על צרכים ויחסי עבודה עכורים. בעבר הוקמו מספר וועדות, אלא שלא נעשה דבר".


כבאים בשריפה בכרמל

 

שלוש פעמים נרשם בסדר היום של הממשלה נושא הכבאות לדיון - ובכל הפעמים הוא נדחה. דיון ממצה בטענות הללו לא התקיים. מה שכן התבצע הייתה החלטה פתאומית שהתקבלה בממשלה כעבור שנה: חיל האוויר, לבקשתו, יפסיק להעמיד כלי טייס לביצוע פעולות כיבוי של שריפות גדולות מהאוויר.

 

28 דיונים קיימו ועדות הכנסת בעשור האחרון בסוגיית מצבו העגום של מערך כבאות האש בישראל. בישיבה בוועדת הפנים בשנת 2007 הוגדר מצב הכבאות כ"קורא לאסון נורא שיתרחש כאן אם לא היום או מחר אז בעוד שנה-שנתיים" - אך גם אז לא הוקצב ולו שקל נוסף לשירותי הכיבוי.

 

כל טוטוס עוקף את הכבאיות הישנות

גם הכבאים, ששבתו והפגינו באוגוסט 2009, צעקו והתריעו כי "כל טוסטוס עוקף את המשאיות הישנות שלנו בדרכן לשריפה". הגיעו הדברים לידי כך, שכבאים סיפרו בהפגנה: "אנחנו מכבים את הסירנה כדי שלא נצא מבוישים, כי כולם עקפו אותנו בדרך לכיבוי שריפה, במקום שיהיה ההיפך".

 

כבאי אחד סיפר באותם הימים כי אחד מרכבי שירותי הכבאות הוא מתוצרת שנת 1945, ועם רכב כזה יצאו לכבות שריפות.

 

מיד לאחר הקמת ממשלת נתניהו השנייה, באפריל אשתקד, קיבל לידיו השר אלי ישי את משרד הפנים. ב-7 בפברואר 2010 פנה ישי במכתב לראש הממשלה ולמשרד האוצר ובו תבע להעמיד סכום חד פעמי של כ-500 מיליון שקל לצורך "שיקום מערך הכיבוי, שמצבו חמור, לפני שיקרה אסון". ישי טוען שלא קיבל אפילו תשובה נימוסית לפנייתו.

 

רק כעבור שנה וארבעה חודשים, באוגוסט השנה, נענתה חלק מהתביעה לראשונה. ממש ביום האחרון של הדיונים לאישור התקציב בממשלה קיבל אלי ישי, כתביעתו, 1.2 מיליארד שקל לצרכים שונים של משרדו, בתוך כך לטובת הרשויות המקומיות. האוצר הבהיר ואף התפאר בהודעה לעיתונות כי 100 מיליון שקל מסכום זה נועדו לביצוע רכש בשירותי הכיבוי, כאשר מיליון שקל מתוך הסכום ישמשו לגיוס עוד כוח אדם למכבי האש ברחבי הארץ.

 

אולם, האוצר מיהר לעשות תרגיל: הוא העביר רק 40 מיליון שקל, דרש שמשרד הפנים יעמיד 30 מיליון שקל מתקציבו ועוד 30 מיליון שקל נדרשו לממן הרשויות המקומיות, שתקציבן קוצץ זה עתה. הרשויות הודיעו חד וחלק: אין לנו 30 מיליון שקל, וכך הצטמצם התקציב המיוחד מ-100 ל-70 מיליון שקל.

 

אולם, בזה עוד לא תם הסיפור: האוצר, ובצדק, ביקש לוודא ששירותי הכיבוי אכן ישתמשו בתקציב המיוחד, הגדול ביותר שהועמד לרשותם מזה שנים, לצורך ביצוע רכש של ציוד וחומרי כיבוי. לשם כך ביקש ממשרד הפנים ומשירותי הכבאות את רשימת הציוד שיש כוונה לרכוש, כדי שהכסף יועבר מיידית. עד אתמול לא התקבלה הרשימה ולכן הרכש לא בוצע.

 

נתניהו התלהב ממטוסי הכיבוי ביוון

כעבור זמן קצר יצא ראש הממשלה בנימין נתניהו ליוון וחזה שם במטוסים הצהובים, שאותם ראינו כבר ביום השני מעל הר הכרמל, מכבים שריפות. נתניהו, שבשנה הראשונה לממשלתו לא יזם דיונים בנושא מצב הכבאות בארץ, התלהב הפעם, ופנה אל נציב כבאות והצלה, והציע לו שיירכשו שני מטוסי כיבוי. המכתב של נתניהו לא נענה עד היום.

 

בשירותי הכבאות מאשימים דווקא שב-6 מתוך תקציבי המדינה ב-10 השנים האחרונות בוצע דווקא קיצוץ בתקציב שירותי הכבאות, שבא בצמוד לקיצוצים במענקי האיזון לרשויות המקומיות. באוצר מאשימים, לעומת זאת, שהרפורמה שהובטחה זה שנים בשירותי הכיבוי, כתנאי שהאוצר יעמיד להם עוד כספים, לא מתבצעת, משום שהכבאים מתנגדים לה.

 

ברשויות המקומיות טוענים בעניין הזה כי משרד האוצר הוא שמערים קשיים, שכן הוא מתכוון להרע בשכר ובתנאי ההעסקה של הכבאים אם יוקם ארגון כבאות ארצי חדש במסגרת הרפורמה.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרמל לאחר השריפה
צילום: שחר לאודון
כוחות ההצלה בפעולה
צילום: AP
"מכבים את הסירנה מבושה"
צילום: ג'ורג גינסברג
נתניהו הציע לרכוש שני מטוסים
צילום: בן קלמר
מומלצים