חפרפרת איראנית: הכור בבושהר - סכנה עולמית
מסמך שפורסם ב"טיימס" ונכתב, ככל הנראה, ע"י משפטן לשעבר בארגון לאנרגיה אטומית באיראן, מזהיר מרמת הבטיחות בכור, וסותר את הבטחות אחמדינג'אד. "איראן משחקת ברולטה רוסית. תאונה בבושהר עלולה לגרום לאסון עולמי"
אחרי האסון הגרעיני בפוקושימה, מיהר נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, להרגיע כי הכור הגרעיני הראשון באיראן בטוח יותר ואינו מסוכן. כעת מזהיר מסמך, שנכתב ככל הנראה על ידי "חפרפרת" באיראן כי הכור בבושהר אינו בטוח ועלול לגרום "לאסון טראגי". כך דיווח היום (שבת) ה"טיימס" הבריטי.
הגרעין האיראני - כותרות אחרונות ב-ynet:
- צרפת מזהירה: איראן מסתכנת בתקיפה נגדה
עוד בערוץ החדשות :
- לילך שושן שבעלה נהרג מגראד ילדה תינוק
על פי המסמך, שנכתב על ידי איש המחלקה המשפטית בארגון לאנרגיה אטומית באיראן לשעבר, הכור בבושהר נבנה על ידי "מהנדסים בדרג ב'", שחיברו יחד טכנולוגיות מרוסיה וגרמניה מתקופות שונות. מהמסמך עולה עוד כי הכור, שבנייתו נמשכה 35 שנה, שוכן על אחד האזורים הפעילים ביותר מבחינה סיסמולוגית, אך לא ערוך לרעידת אדמה חזקה. המסמך מזהיר עוד כי למתקן הגרעיני האיראני אין "תוכנית תרגול רצינית" או תוכנית היערכות לתאונות.
לפי הדיווח של כתב העיתון הבריטי, מרטין פלטשר, לא ניתן לאמת לחלוטין את מהימנות המסמך, אך מומחי גרעין לא רואים סיבה לפקפק בו. המסמך גם מביע חשש בנוגע לבטיחות פרוייקט גרעין סודי של איראן, שרק זרים מעטים קיבלו גישה אליו. איראן היא המדינה היחידה שמפעילה כור גרעיני, ועדיין לא הצטרפה לאמנה לבטיחות גרעינית.
ראש המרכז למחקרים אסטרטגיים בכווית, סמי אל-פראג', אמר לטיימס כי איראן "משחקת ברולטה רוסית לא רק איתנו, אלא עם העולם כולו". הוא הזהיר כי תאונה גרעינית בבושהר עלולה לגרום "לאסון בעולם כולו".
בחודש שעבר הודיעה איראן כי הכור בבושהר חובר באופן ניסיוני לרשת החשמל במדינה, ויספק עד כ-40% מיכולתו המלאה. תוך מספר חודשים הוא אמור, לטענת האיראנים, לפעול באופן מלא ולספק כאלף מגה-וואט חשמל לרשת הארצית.
השלמת בנייתו של הכור בבושהר נדחתה כמה פעמים בעשר השנים האחרונות. הבנייה החלה ב-1975 על ידי חברות
מגרמניה, בהן חברת "סימנס", אולם הפרויקט הופסק ב-1980 עקב פרוץ מלחמת איראן-עיראק. בעשור האחרון סייעו הרוסים לבנות את הכור, אך השלמתו התעכבה בין היתר בשל חילוקי דעות כספיים עם איראן.
בקיץ שעבר נחנך הכור לאחר עיכובים רבים, בהם של תולעת המחשבים סטוקסנט, שפגעה באלפי מחשבים ברחבי איראן. עם זאת, האיראנים הכחישו זאת, וטענו כי המערכות בכור לא נפגעו, אלא רק מחשבים אישיים של עובדים בכור.