שתף קטע נבחר

 

רודן ערבי נוסף נפל: נשיא תימן חתם על פרישתו

עלי עבדאללה סאלח מצטרף לבן עלי, מובארק וקדאפי והופך לשליט הערבי הרביעי שמודח במסגרת "האביב הערבי". נשיא תימן חתם בסעודיה על הסכם להעברת השלטון בארצו, אחרי 33 שנות דיכוי מתנגדיו. התחנה הבאה שלו: טיפול רפואי בניו יורק

אחרי בן עלי בתוניסיה, מובארק במצרים וקדאפי בלוב, הגיע תורו של רודן ערבי נוסף לפנות את כסאו: נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, חתם היום (יום ד') בסעודיה על הסכם להעברת השלטון בארצו במטרה לשים סוף להתקוממות העממית שפרצה במדינה נגד משטרו בן 33 השנים.

 

טלטלה בתימן - כתבות אחרונות:

 

ההסכם שאמור להביא לסיום האלימות הקשה בתימן גובש בתיווך מדינות המפרץ ובגיבוי ארצות הברית. במסגרתו יעביר סאלח את השלטון לסגנו עבד אל ראב מנסור אל האדי.   

 

נשיא תימן הולך הביתה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לאחר החתימה על ההסכם אמר סאלח כי הוא ישתף פעולה באופן מלא עם ממשלת האחדות שתוקם בתום תשעת חודשי המשבר.

 

סאלח: "הציונים אחראים לאלימות בתימן"

כשהוא לבוש בחליפת עסקים כהה עם עניבה וממחטה תואמים, חייך סאלח בשעה שחתם על הסכם העברת השלטון ואז מחא כפיים כמה פעמים. לאחר החתימה הוא שוחח כמה דקות עם בני משפחת המלוכה הסעודית ודיפלומטים זרים והבטיח לשתף פעולה עם הממשלה התימנית החדשה. "לחוסר ההסכמה בעשרת החודשים האחרונים היתה השפעה על תימן בתחומי התרבות, הפיתוח והפוליטיקה שהובילה לאיום על האחדות הלאומית ולהרס מה שנבנה בעבר".

 

הנשיא התימני הפורש דיבר על המחיר שגבתה ההתקוממות העממית, אך לא התייחס לדרישות המפגינים שקראו להדחתו.

במקום זאת הוא כינה את הפגנות המחאה נגד משטרו "הפיכה", האשים את ה"ציונים" בארגון המחאה נגדו ואמר שלארצו ייקח שנים להתאושש מהמשבר הקשה. סאלח גם התייחס לניסיון ההתנקשות בו במסגד בארמונו ואמר כי מדובר ב"שערורייה".

 

"רציתי להעביר את השלטון בדרכי שלום", אמר סאלח והוסיף: התיקון של כל הנזקים שהותיר המשבר ייקחו שנים".

 

נכנעו למהפכות בארצם. מובארק, קדאפי, סאלח ובן עלי ()
נכנעו למהפכות בארצם. מובארק, קדאפי, סאלח ובן עלי

 

על פי התוכנית עליה חתם סאלח בסעודיה, יעבור השלטון בתימן לידי סגנו אל האדי תוך 30 יום. בנוסף, בחירות לנשיאות המדינה ייערכו תוך 90 יום.

 

עימותי הדמים ייפסקו?

אזרחי תימן מקווים כי עם עזיבת סאלח את השלטון, ייפסקו עימותי הדמים בין נאמניו לבין מתנגדי משטרו, חלקם חיילים שערקו משורות הצבא והצטרפו לאופוזיציה. מאז תחילת השנה נהרגו מאות בני אדם בעימותים בין תומכי הנשיא התימני למתנגדיו. בתימן גם מקווים שהממשלה החדשה שתקום תוציא אותה מהמשבר הכלכלי העמוק בו היא נמצאת. 

 

מוקדם יותר היום אמר שגריר תימן לאו"ם, ג'מאל בנומאר, כי "ברגע שההסכם ייחתם הוא יסמל צעד חשוב עבור העם התימני לעבר פתרון המשבר הפוליטי ועתיד טוב יותר". לדבריו, "ההסכם, שאליו הגיעו הצדדים בפיקוח האו"ם, מעביר לסגן הנשיא את הסמכויות הדרושות ליישום 'יוזמת המפרץ' והפעלתה ולעריכת בחירות חדשות לנשיאות בתקופה שלא תעלה על 90 יום מחתימה על היוזמה". 

 

בכיר אל-קאעידה בתימן שחוסל בחודש שעבר. אל אלווקי (צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP) (צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP)
בכיר אל-קאעידה בתימן שחוסל בחודש שעבר. אל אלווקי(צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP)

 

השגריר התימני הוסיף כי "הקהילה הבינלאומית תמשיך לתמוך בתהליך הפוליטי ופעל נגד מי שיחבל בו. לא נשכח שהחלטת מועצת הביטחון כוונה לא רק נגד הממשלה, אלא גם נגד גורמים אחרים".

 

אחרי ניסיון ההתנקשות, טיפול רפואי בניו יורק

מזכ"ל האו"ם באן קי מון מסר היום כי הנשיא התימני אמר לו כי הוא יעזוב את סעודיה לניו יורק כדי לעבור בה טיפול רפואי. לפני מספר חודשים נפצע סאלח בניסיון התנקשות של המורדים בתימן. "אם הוא יבוא לתימן, אני אשמח לפגוש אותו", אמר באן.

 

לאחר שלושה חודשים שבהם שהה בסעודיה לצורך טיפול רפואי, חזר סאלח בספטמבר לארצו. בתימן מתקיימות הפגנות נגד סאלח במסגרת "אביב העמים הערבי" מאז ינואר השנה.  

 

יקבלו את הסכם העברת השלטון? מתנגדי המשטר בתימן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יקבלו את הסכם העברת השלטון? מתנגדי המשטר בתימן(צילום: רויטרס)

 

מתנגדיו דרשו ממנו לעזוב את כס השלטון אחרי 33 שנים שבהן אחז בו, ולאפשר כינון דמוקרטיה במדינה, אך הוא סירב בעקביות. גם כשהראה נכונות מסוימת להגיע לפשרה, לא הבשילו המגעים עם האופוזיציה לכדי הסכם.

 

סאלח נחשב לבעל ברית חשוב של ארצות הברית במזרח התיכון, במסגרת מלחמתה בטרור ובאל-קאעידה. לארגון הטרור העולמי יש שלוחה פעילה מאוד בתימן, והיא שהייתה אחראית לכמה נסיונות פיגועים במטוסים שהמריאו לארה"ב בשנתיים האחרונות.

 

ממשלו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הצהיר לא פעם באופן רשמי כי התעקשותו של סאלח להישאר בשלטון - אינה מקובלת, אולם במאחורי הקלעים פעל נמרצות כדי להשיג הסכם שיענה על האינטרסים של וושינגטון באזור.

 

מבחינת ארה"ב, המלחמה בסניף התימני של אל-קאעידה בראשות המטיף אנואר אל-אוולקי, שאחראי בין היתר לניסיון הפיגוע בטיסת חג המולד לדטרויט, לפיגוע בבסיס הצבאי בפורט הוד ולמזימת הדואר - נמצאת בעדיפות ראשונה. עם סאלח או בלעדיו. כעת היא תמשיך במלחמתה בטרור האיסלאמי הקיצוני בלעדי הנשיא התימני.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפעם זה סופי? סאלח
צילום: AFP
נפל בעל הברית של ארה"ב. אובמה
צילום: MCT
סוף ל-33 שנות דיכוי. מתנגד משטר בצנעא
צילום: AP
אפקט הדומינו החל עם נפילתו. בן עלי מתוניסיה
צילום: AFP
נתן חסות להסכם. עבדאללה מלך סעודיה
צילום: AP
עימותים עקובים מדם בין שני המחנות. חיילים תימנים וחייל שערק מהצבא
צילום: EPA
מומלצים