סבסוד בפעוטון לאברך, ולא לסטודנט לתואר שני
אברכים בכולל מקבלים סבסוד ממשלתי במשפחתונים של ילדיהם, ואילו סטודנטים לתארים מתקדמים באוניברסיטאות ובמכללות לא זוכים להטבה. משרד התמ"ת: בעקבות פניית ynet, נשקול לעדכן את המדיניות
שוב נחשף פער בין התמיכה באברכים לבין הסיוע לסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות. הממשלה אמנם הודיעה שלשום כי תיישם סוף-סוף את חוק חינוך חינם לילדים בני 3-4, כדי לסייע לזוגות צעירים ולעודד נשים לצאת לעבודה, אבל מתברר שדווקא בנושא סבסוד הפעוטונים לבני 0-3 נפגעים הזוגות הצעירים הרוצים לרכוש השכלה גבוהה. רובם המכריע אינו זכאי לסבסוד, אלא אם האבות לומדים בכוללים.
החוק יושם, ומה עכשיו?
האם גני הילדים ערוכים לחוק חינוך חינם?
הורים חוששים: "חינוך חינם, אך הילד ייפגע"
תקנה של משרד התמ"ת כחלק ממסלול "הורים לומדים" קובעת כי אם שני ההורים לומדים בישיבה או במוסד אקדמי מוכר הם זכאים לסבסוד ממשלתי במשפחתונים של הילדים. עם זאת, בדיקה שערכה אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית העלתה כי הזכאות חלה אך ורק במקרים שבהם האבות הם אברכים או סטודנטים לתואר ראשון. האחרונים לרוב אינם בעלי משפחות.
מכאן, שדווקא הסטודנטים לתארים מתקדמים באוניברסיטאות ובמכללות, שלרובם כבר יש ילדים והם מתפרנסים בדוחק, אינם זכאים לסבסוד הממשלתי.
"עיוות שמעודד אותנו לנטוש את הלימודים"
במכתב לשר התמ"ת ציין איתי גוטלר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, כי מדובר בתקנה בלתי סבירה, המפלה באופן אבסורדי בין אברכים היכולים ללמוד תקופות זמן ארוכות וזכאותם להטבה נמשכת כל העת, לבין סטודנטים לתואר שני, שרובם הורים לילדים אך אינם זכאים לסבסוד.
"ברוח התקופה של שינוי חברתי ותפיסתי בחברה הישראלית, ראוי כי מדינת ישראל תעודד סטודנטים וסטודנטיות לצאת וללמוד, ולא תפלה אותם לעומת מגזרים אחרים", אמר גוטלר. הוא ציין במיוחד "מקרים שבהם סטודנטים נאלצים להסתפק במלגת מחיה של 2,600 שקל, וברור כי אם לא יקבלו תמיכה מהמדינה ייאלצו להפסיק את לימודיהם ולצאת לשוק העבודה".
ערן, סטודנט לתואר שני מהאוניברסיטה העברית, סיפר ל-ynet כי לפני ארבעה חודשים נולד בנו הבכור ומכיוון שגם אשתו סטודנטית הם החליטו לפנות למסלול "הורים לומדים", בתקווה לקבל סבסוד ממשלתי למעון. "כאשר נרשמנו לגן נדהמנו לגלות שבגלל שאני לומד לתואר שני אנחנו לא זכאים לסבסוד. ברור שמדובר בעיוות, כי עובדה שאברכים שלומדים בכולל כן זכאים להטבה ללא הגבלת זמן. זוהי החלטה חסרת היגיון שפוגעת בנו ומעודדת אותנו לנטוש את הלימודים".
ממשרד התמ"ת נמסר כי בעקבות פניית ynet הם ישקלו לכלול בזכאות גם סטודנטים לתואר שני. "הקריטריונים לתמיכה בגין סבסוד שהות ילדים במסגרות מוכרות נקבעים ומתעדכנים מדי שנה בתיאום ובהסכמת משרד האוצר, לאור מגבלות התקציב העומד לרשות המשרד בתחום זה. הרציונל המנחה בקביעת הקריטריונים הוא מתן תמיכה להורים עובדים בקדימות ראשונה, ובכל הנוגע להורים לומדים ניתנה התייחסות לאבות הנמצאים במסלול לימודים לתואר ראשון בלבד. בעקבות הפנייה של ynet המשרד שוקל בכובד ראש לעדכן את המדיניות ולכלול גם סטודנטים לתואר שני במעגל הזכאים לסבסוד".