שתף קטע נבחר

 

צפון-קוריאה משעה את תוכנית הגרעין שלה

התפתחות דרמטית במזרח הרחוק: המדינה הקומוניסטית המסוגרת, שביצעה בעבר שני ניסויים גרעיניים וחלקה ידע עם סוריה ואיראן, הסכימה להשעות את העשרת האורניום ביונגביון ואת הניסויים בגרעין ובטילים. בתמורה תקבל כנראה סיוע במזון

שליט חדש, זמירות חדשות? ארצות הברית וצפון-קוריאה הודיעו אחר הצהריים (יום ד') כי פיונגיאנג הסכימה להשעות את תוכנית הגרעין שלה: לפי שעה היא לא תבצע ניסויים גרעיניים או ניסויים בירי טילים ארוכי טווח, ותפסיק גם את העשרת האורניום במתקן הגרעין שלה ביונגביון. ההודעה באה חודשיים בלבד אחרי מותו של הרודן קים ג'ונג איל ועלייתו לשלטון של בנו, קים ג'ונג און.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד, אמרה בהודעה דרמטית כי צפון-קוריאה הסכימה גם לאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבקר במדינה ולוודא כי היא עומדת בהתחייבותה החדשה. זמן קצר אחרי הודעת ארה"ב אישרה צפון-קוריאה את הדברים. היא הבהירה כי קיבלה את ההחלטה בתגובה לבקשת ארה"ב ו"מתוך רצון לשמור על אווירה חיובית" לקראת המשך השיחות בין בכירים צפון-קוריאנים לאמריקנים.

 

המתקן הגרעיני ביונגביון שבצפון קוריאה (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
המתקן הגרעיני ביונגביון שבצפון קוריאה(צילום: איי אף פי)

 

בהודעתה של נולנד נמסר עוד כי נציגי ארה"ב יפגשו נציגים מצפון-קוריאה כדי לסכם עסקה בין וושינגטון לפיונגיאנג,

שבמסגרתה תעביר ארה"ב לצפון-קוריאה מאות אלפי טונות של מזון. ארה"ב הדגישה כי יש לה עדיין "דאגות חמורות" לגבי צפון-קוריאה, אולם הבהירה כי ההודעה מהווה התקדמות חשובה ביחסים בין הצדדים.

 

הרודן קים ג'ונג איל ששלט בצפון-קוריאה מאז 1994 הלך לעולמו בדצמבר האחרון, ומאז תהו בעולם אם בנו קים ג'ונג און, שהתחנך במערב, יוביל את ארצו לנתיב אחר של דמוקרטיה, פתיחות ושלום. בצפון-קוריאה חיים יותר מ-24 מיליון בני אדם, מרביתם בעוני מחפיר.

 

הגרעין הקוריאני: סיוע לאיראן ולסוריה

במהלך שנות השלטון של שושלת קים דיכאו בני המשפחה כל גילוי של התנגדות למשטר, ומאות אלפי חשודים בהשתייכות לאופוזיציה נכלאו במחנות ריכוז, שבהם הועבדו בפרך - לעתים עד מוות. במקביל המשיכה צפון-קוריאה לאיים כי כל ניסיון לפגוע במשטר או לפעול נגדו צבאית ייענה במתקפה גרעינית - גם על ארה"ב. למרות גינויי האו"ם היא ביצעה פעם אחר פעם ניסויים בירי טילים לטווח קצר וארוך, וקיימה שני ניסויים גרעיניים למרות מחאת המערב.

 

הכור ביונגביון בצילום לוויין משנת 2002 (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
הכור ביונגביון בצילום לוויין משנת 2002(צילום: איי אף פי)

 

לפי דיווחים בשנים האחרונות, צפון-קוריאה סייעה רבות גם לתוכניות הגרעין של איראן ושל סוריה, שאת הכור הגרעיני שלה

השמידה ישראל לפי פרסומים זרים בשנת 2007.

 

הודעתן של ארה"ב וצפון-קוריאה היום סוללת את הדרך לחידוש אפשרי של השיחות בין פיונגיאנג לשש המעצמות בנוגע לפירוקה מהגרעין. ההודעה באה גם בעקבות משא ומתן שהתנהל בשבוע שעבר בבייג'ינג בין בכירים מארה"ב לעמיתיהם בצפון-קוריאה. הישיבה שנערכה בסין הייתה הראשונה בין הצדדים מאז מות קים ג'ונג איל, והשליח האמריקני לצפון-קוריאה, גלין דיוויס, אמר לכתבים כי בשיחות האלה הושגה התקדמות כלשהי גם בכל הקשור לאי-הפצה של נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליט צפון-קוריאה הטרי, קים ג'ונג און
צילום: AFP, KCNA
מומלצים