שתף קטע נבחר

 

חבית נפט ונפץ: סודן ודרום סודן בדרך למלחמה

כשברקע שורה של התנגשויות אלימות בגבול בין שתי המדינות שעד אשתקד היו מדינה אחת, הודיע נשיא הדרום כי ארצו לא רק שלא תסיג את כוחותיה משדה נפט שכבשה - אלא גם מתכוונת להיכנס לחבל אביי. זה נראה כמו מדרון בטוח למלחמה

זה כנראה עניין של שעות או ימים ספורים עד ששתי המדינות שהיו עד לפני פחות משנה גוף אחד ייצאו למלחמה אחת בשנייה . נשיא דרום סודן הבהיר היום (יום ה') כי ארצו לא תסיג את כוחות הצבא שלה מהאזור העשיר בנפט שעליו השתלטו השבוע. 

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

בדברים שנשא בפני הפרלמנט בג'ובה אמר סלבה קיר, על רקע ההתנגשויות האלימות האחרונות בגבול עם סודן, כי צבא ארצו (SPLA) לא יסתפק רק בכיבוש שדה הנפט בעיר הגליג שבמחוז יוניטי אלא ייכנס גם לחבל אביי, הנשלט כרגע על ידי סודן. לדבריו, אם האו"ם לא ידרוש מממשלת חרטום לפנות את אביי, אז צבאו ייכנס אליה בעצמו. 

 

לאחר כיבוש שדה הנפט באזור הגבול בין שתי המדינות האפריקניות, טענה דרום סודן כי ביצעה את הפעולות הצבאיות במטרה לשים סוף לתקיפות מצפון והוסיפה כי לא תיסוג ממנו עד אשר ייפסקו האיומים על שטחה בגבול עם סודן.

 

פליטים בדרום סודן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים בדרום סודן(צילום: AFP)

 

בסודן לא ראו בעין יפה את הצעד האחרון של השכנה-יריבה מדרום באזור שהסטטוס שלו עדיין לא הוסדר. מטוסי קרב סודניים הגיבו בהפצצה על העיר הדרום סודנית הגדולה בניטו הנמצאת במחוז יוניטי. על פי כמה דיווחים, בהפצצות נהרג חייל דרום סודני וארבעה נפצעו.

 

דובר צבא דרום סודן, קולונל פיליפ אגור, מסר כי מטוסי קרב מגדם אנטונוב הטילו 5 פצצות על גשר שמחבר כין העיר בניטו לעיר השכנה רובקוטנה. בשתי ערים אלה חיה רוב אולוסיית מחוז יוניטי. "זו הפצצה ללא הבחנה", אמר קולונל אגור.

 

שדה הנפט בהגליג עומד זה יותר משבועיים במוקד התנגשויות אלימות בין שתי המדינות. שני הצדדים טוענים לבעלות על האזור, אך עד אמש הייתה זו סודן שהפעילה את מתקני הנפט, שאחראים לייצור חצי מתפוקת הנפט היומית של המדינה (60 אלף חביות). העיר הגליג נמצאת במרחק של 100 קילומטרים מזרחית לאזור אביי, שגם גורלו עדיין לא נקבע מאז התפצלה דרום סודן מסודן והכריזה בחודש יולי האחרון על עצמאות.

 

נשיא דרום סודן קיר סיפר כי קיבל מספר רב של פניות מהקהילה הבינלאומית להסיג את כוחות צבאו מהאזור השנוי במחלוקת, כולל פנייה מצד מזכ"ל האו"ם באן קי מון. "לא ישנתי בלילה האחרון בגלל כל שיחות הטלפון", אמר נשיא דרום סודן וסיפר כי באן דרש ממנו להסיג באופן מיידי את הכוחות מהגליג. ומה השיב לו קיר? "אמרתי לו שאני לא נמצא תחת פיקודו".

 

פלישת דרום סודן להגליג, שטח שהיא טוענת לבעלות עליו אף על פי שהוא מוכר על ידי האו"ם כשטח סודן, גררה גינויים חריפים מצד ארצות הברית ובריטניה. שתי המעצמות קראו יחד עם מועצת הביטחון לממשלה בג'ובה להסיג את הכוחות מהגליג וגינו במקביל את ההפצצות הסודניות בשטחי דרום סודן.

 

דרום סודן זכתה בעצמאות מסודן לפני פחות משנה בברכתה הרשמית של חרטום, אך מאז גאתה המתיחות בין שתי האויבות הוותיקות. במוקד הסכסוך עומדות בעיקר שתי סוגיות: האחת - סימון הגבול ונושא הפליטים והאזרחים, ושנייה - חלוקת רווחי הנפט. בינואר הפסיקה דרום סודן לשאוב נפט בטענה ששכנתה, שמחזיקה בצינורות המובילים את הנפט, גונבת אותו ממנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגות העצמאות של דרום סודן בשנה שעברה
צילום: AFP
נשיא דרום סודן סלבה קיר
צילום: AP
מומלצים