שתף קטע נבחר

 

גודל, ציוד, יצרן: מישהו יודע הכל על המתקן באיראן

גורם רשמי ממדינה בסבא"א העביר לסוכנות AP שרטוט הדמיה על סמך מידע שדלף מבסיס פרצ'ין, ובו הוכחה לכאורה שאיראן מחזיקה שם מתקן לניסויי נשק גרעיני. הוא מסר עוד פרטים על המתקן: יוצר באראק ושימש לניסויי פיצוצים לפחות 3 פעמים

לא ברור מה האיראנים חושבים שהמערב יודע על תוכנית הגרעין שלהם, אבל אם להסתמך על הפרסומים הערב (יום ו') בסוכנות הידיעות AP, יש מי שבקיא בה לפרטי פרטים - והוא גם רוצה שטהרן תדע זאת. אחרי שפרסמה הסוכנות את שרטוט ההדמיה על סמך מידע שהודלף לכאורה מהבסיס הצבאי האיראני פרצ'ין, ושבו נראה מתקן המשמש כנראה לניסויים שמטרתם לפתח נשק גרעיני, פרסמה AP פרטים נוספים שהעביר אותו המקור על מבנה המתקן.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

בין השאר מסר אותו גורם פרטים על היצרנית שלו, הפעולות שבוצעו בו עד היום, ממדיו והציוד שמותקן בתוכו. גורמים בכירים במערב אישרו לפחות חלק מהפרטים שמסר, והם מופיעים בהמשך הכתבה.

 

תמונת ההדמיה של המיכל בבסיס פרצ'ין (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונת ההדמיה של המיכל בבסיס פרצ'ין(צילום: AP)

 

נזכיר: סוכנות AP פרסמה הערב שרטוט הדמיה שנערך כביכול על סמך מידע מתוך הבסיס הצבאי פרצ'ין, שאיראן אינה מאפשרת לאנשי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לבקר בו. בהדמיה נראה תא לחץ המשמש לניסויים בחומרי נפץ, בדרך לפיתוח נשק גרעיני. AP דיווחה כי קיבלה את המסמך מידי גורם רשמי במדינה מסוימת החברה מסבא"א, והנחשבת מבקרת חריפה של תוכנית הגרעין האיראנית.

 

הגורם טען כי שרטוט ההדמיה מסתמך על פרטים שהועברו על-ידי מודיע מתוך בסיס פרצ'ין ומוכיח את קיומו של המתקן. בעבר סירבה איראן לאשר או להכחיש את קיומו. בכיר לשעבר בסבא"א, אולי היינונן, שהיה סגן מנהל הסוכנות ומחזיק תיק איראן בה עד לשנה שעברה, אמר כי השרטוט "דומה מאוד" לתמונה שראה לאחרונה ושלהערכתו נראה בא תא הלחץ שפקחי האו"ם חושדים כי קיים בפרצ'ין. הוא אמר כי אפילו הצבעים של השרטוט תואמים את אלה שראה בתמונה.

 

ב-AP הדגישו כי כל ראיה לכך שאיראן מחביאה מיכל חומרי נפץ שכזה וכל פרט על אופן פעולתו הם דבר משמעותי עבור חוקרי סבא"א. יצוין כי בסיס פרצ'ין שוכן כ-30 קילומטרים מטהרן, ובדו"ח חמור על איראן שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנובמבר נטען כי בבסיס נערכים ניסויים שקשורים לייצור כלי נשק גרעיניים.

 

להלן הפרטים הנוספים שסיפר אותו גורם רשמי ממדינה כלשהי לסוכנות הידיעות AP על המתקן שנחשף:

 

ייצור

התא נבנה בשנות ה-2000 המוקדמות על ידי חברת Azar AB Industries Co. באראק, ואז הועבר לפרצ'ין. הן דיפלומט בכיר הבקיא בחקירות סבא"א בנוגע לאיראן והן בכיר סבא"א לשעבר היינונן אישרו זאת. גורמים רשמיים בחברה לא ענו לשיחות טלפון שבהן ביקשו ב-AP להשיג את תגובתם.

 

גודל

התא הוא בגודל של 300 מטר מעוקב. קוטרו 4.6 מטר. אורכו 18.8 מטרים. הדיפלומט הבכיר אישר את הדברים.

 

ציוד

התא מצויד במשאבת ואקום שנועדה להוציא אוויר מהתא כדי להפחית את הלחץ שיכול לפגוע במתקן במהלך פיצוץ; במדחס שיורה מים לתוך התא אחרי ניסוי כדי להציף ולנקות אותו; במיכל שפכים שקולט את הפסולת; במערכת הרמה שנועדה לעכב את הפיצוץ בחלק העליון של התא במהלך ניסוי; ובמערכת לניטור ניטרונים מחוץ לתא הפיצוץ כדי למדוד את פליטת הניטרונים.

 

בסיס פרצ'ין, לא הרחק מטהרן. איראן לא נותנת להיכנס (צילום: DigitalGlobe-ISIS) (צילום: DigitalGlobe-ISIS)
בסיס פרצ'ין, לא הרחק מטהרן. איראן לא נותנת להיכנס(צילום: DigitalGlobe-ISIS)

 

הדיפלומט הבכיר אמר כי הגיוני שמאפיינים כאלה קיימים במתקן, אך לא יכול היה לאשר בוודאות את קיומם. הוא אמר כי ייתכן שהם הוספו אחרי שהאיראנים הציבו את מבנה העל המגן על המתקן מפני פיקוח לווייני.

 

הפעילות

הגורם הרשמי אמר כי בתא נעשה שימוש לניסויי פיצוצים ב-2003, ב-2005 וב-2006. שני גורמים רשמיים הבקיאים בחקירות בנושא איראן אמרו כי נראה שהמועד הראשון שנמסר נכון, אך ציינו כי אין להם מידע על ניסויים נוספים שבוצעו בהמשך.

 

המדענים

סייד אשגר האשמי טבאר מתואר כ"מומחה למדידת תופעות פיצוץ", ולא זוהה לפני כן. בהתבסס על מידע מאותו גורם

רשמי, AP פרסמה בעבר שמות של מדענים אחרים המעורבים לכאורה בפעילות הגרעין כמו למשל פרידון עבאסי, מי שמכהן כיום כראש סוכנות הגרעין של איראן וניצל מניסיון חיסול ב-2010; דריוש רזאי-נג'אד, שנהרג בפיצוץ מכונית תופת בשנה שעברה; ורזא איברהימי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונת ההדמיה שפרסמה AP
צילום: AP
מישהו עוקב אחריך. אחמדינג'אד
צילום: AFP/HO/ PRESIDENT.IR
מומלצים