שתף קטע נבחר

 

ויכוחים ערביים: להתחרות בישראל באולימפיאדה?

8 שנים אחרי שג'ודוקא אלוף העולם מאיראן ויתר על מדליה כדי לא להתחרות מול ישראלי, נערכים במצרים ובאלג'יריה לאפשרות שנציגיהם יוגרלו מולנו בלונדון 2012. "נעמוד על הפודיום ונצדיע לדגל הישראלי? דגל אלג'יריה יתנוסס ליד חתיכת הבד של היישות הציונית הגוזלת? מדליה שווה פחות מהחרמה"

שישה ימים נותרו לאולימפיאדת לונדון, ובזמן שבישראל חוששים ממתקפת טרור נגד ספורטאינו במשחקים האולימפיים, במדינות ערב חוששים דווקא מהספורטאים הישראלים - ולא בהכרח בגלל רמתם הגבוהה. במדינות ערב מודאגים מהאפשרות שהגרלות בענפים השונים יזמנו לנציגיהן עימותים מול נציגים ישראלים, ויתרה מכך - מפני האפשרות שספורטאיהן יצטרכו לעמוד על הפודיום לצד ספורטאי ישראלי במקרה של זכייה במדליות.

 

אולימפיאדת לונדון - אזור מיוחד ב-ynet

 

במצרים התנהל לאחרונה ויכוח בסוגיה בין התומכים בהתמודדות מול ישראלים לבין אלה המגנים זאת משום שהם רואים בכך נורמליזציה של היחסים עם "הישות הציונית". אחד המתנגדים להתמודדות מול ישראלים באולימפיאדה הוא איש התקשורת המצרי יאסר איוב. הוא אמר כי אם התומכים בהתמודדות מול ישראלים משמיעים את קולם בשם השמירה על הרוח האולימפית, "אז כדאי שהם יידעו שהישות הציונית היא הראשונה המפרה את הרוח הזו".

 

משלחת ישראל לאולימפיאדה. כרטיס אוטומטי לשלב הבא? (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
משלחת ישראל לאולימפיאדה. כרטיס אוטומטי לשלב הבא?(צילום: חיים צח)

 

חבר מועצת המנהלים של מועדון הכדורגל זמאלק בקהיר אמר: "יש סיכוי גדול שיהיה מפגש בין הנציגים המצרים לבין הישראלים. על המתחרים שלנו לפרוש באופן מיידי, כיוון שמדובר בעניין פוליטי והספורט במצרים נגוע בפוליטיקה. אף מצרי או ערבי לא יסכים להתמודד מול ישראל, אפילו אם יש הסכמים בינלאומיים".

 

אלא שסגן ראש הוועד האולימפי במצרים וראש המשלחת המצרית לאולימפיאדה, אחמד אל-פולי, אמר בראיון לתוכנית ספורט במצרים בימים האחרונים: "הוצאנו הנחיות לכל הספורטאים במשלחת להשתתף בתחרויות עם ספורטאים ישראלים... המתחרים המצרים לא יברחו מההתמודדות. הם ישתתפו בתחרויות וישאפו לזכות בהן". אל-פולי אמר כי "האמנה האולימפית קשוחה מאוד בנושא הזה, והיא מזהירה כל מדינה מפרישה שכן במצב כזה היא והמתמודד יושעו. בנוסף עלולות להיות מוטלות סנקציות על אותה מדינה, כולל אי השתתפותה בתחרויות הבאות".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מאמן נבחרת מצרים בכדורגל, דיא א-סייד, השמיע קול מתון יחסית. הוא אמר כי ההחלטה בעניין ההתמודדות עם נציגים ישראלים צריכה להתקבל על-ידי השלטון, אך הזהיר שהעמדות הלאומיות בהקשר הזה עלולות לגרום לבזבוז של כספי ציבור כיוון שכדי ליצור אלוף אולימפי יש להשקיע כסף רב. הוא הזכיר גם הוא את הסנקציות שיצפו למצרים: "לא הגיוני שהמשלחת תיסע ללונדון מבלי שתהיה עמדה ברורה בנוגע לשאלה אם הספורטאים שלנו יכולים או לא יכולים להתחרות מול ישראלים".

 

אלג'יריה: "על הפודיום ביחד? זו הכרה"

גם באלג'יריה יש דיון ער בסוגיה. ראש הוועד האולימפי האלג'יראי, רשיד חניפי, הכחיש כי הממשלה הנחתה את ספורטאיה להחרים תחרויות עם ספורטאים ישראלים, ובמסיבת עיתונאים אמר: "ממשלת אלג'יריה לא ביקשה מאתנו או מהספורטאים להחרים את הספורטאים הישראלים במהלך האולימפיאדה או בשאר התחרויות".

 

הוא סיפר כי בכיר בוועד האולימפי העולמי התקשר אליו כדי לקבל הבהרות בנוגע לשמועה על החרמת ישראלים באולימפיאדה. לדבריו, במהלך השיחה הסביר לבכיר כי הממשלה לא הוציאה הנחיות בעניין ובכך הובהרו העניינים. "סוגיית ההתחרות עם ישראל אינה סוגיה אישית. אם ספורטאי קיבל החלטה להחרים ישראלי, עליו לשאת באחריות לכך", אמר.

 

הג'ודוקא הישראלי אריק זאבי. ב-2004 האיראני פרש (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הג'ודוקא הישראלי אריק זאבי. ב-2004 האיראני פרש(צילום: אורן אהרוני)

 

דבריו של סגן ראש הוועד האולימפי באלג'יריה התקבלו במורת רוח בקרב חוגים אנטי-ישראליים. אחד מהם הוא ראש ועדת התיאום האלג'יראית למאבק ב"התפשטות הציונות והנורמליזציה עם ישראל", חאלד בן איסמאעיל. "אין שום הבדל בין הכרה בישראל לבין החרמה של הספורטאים הישראלים", אמר. "אם למשל ההתמודדות תיגמר בניצחון של הספורטאי הישראלי, הספורטאי האלג'יראי והמשלחת האלג'יראית כולה יהיו במבוכה כיוון שהוא יהיה חייב לעלות על הפודיום ולהצדיע לדגל הישראלי במהלך טקס חלוקת המדליות. זה בפני עצמו נחשב להכרה לא מפורשת במדינת ישראל".

 

יאסין בן למנור, עיתונאי אלג'יראי, כתב מאמר דעה נוקב בעיתון המקומי "א-שרוק" תחת הכותרת "הנורמליזציה עם ישראל". הוא טען בו כי "משמעות דבריו של ראש הוועד האולימפי האלג'יראי היא שדגל אלג'יריה יתנוסס לצד חתיכת הבד של הישות הציונית, וההמנון שלנו יושמע יחד עם השיר של הישות הגוזלת. בנוסף לכך הישראלים גוזלי האדמות הפלסטיניות יעמדו לצד הספורטאים שלנו... החרמת הישות הציונית עדיפה לנו מאשר ערימות הזהב, העלייה על הפודיום ואפילו שיפור דירוגנו העולמי באולימפיאדה. מאז שמדינתנו נהייתה עצמאית, אנחנו מחרימים את ישראל".

 

אגב, מפגש היסטורי עשוי להיות בתחרות הג'ודו, במשקל עד 73 ק"ג. מאהר אבו רמיילה הפך לפלסטיני הראשון שהשיג כרטיס למשחקים האולימפיים בעקבות הישגיו, ולא בעזרת כרטיס חופשי, וההגרלה עשויה להועיד לו קרב מרתק מול הנציג הישראלי, סוסו פללשווילי. לפלסטינים ארבעה נציגים נוספים, בתחרויות האתלטיקה והשחייה.

 

היסטוריה של החרמות

לדיבורים של המצרים והאלג'יראים על החרמה יש כמה תקדימים, כולל באולימפיאדה. ב-2004 הוגרל הג'ודוקא הישראלי אודי וקס להתמודד בסיבוב הראשון בתחרות במשקל עד 66 ק"ג מול אלוף העולם האיראני, אראש מיראסמעלי. אלא שמיראסמעלי הבהיר כבר בסוף השבוע שלפני הקרב המתוכנן ביניהם כי לא יתחרה מול וקס "לאות הזדהות עם הסבל הפלסטיני".

 

בבוקר הקרב הגיע מיראסמעלי לשקילה, ואז נמצא שהוא חורג מהמשקל המותר. על-ידי כך "הצליח" מיראסמעלי להיפסל, להיות מודח אוטומטית ולהימנע ממפגש עם הנציג הישראלי - מבלי להיחשב רשמית למי שנהג באופן לא ספורטיבי ולהסתכן בעונש. הוא זכה אז לתשבוחות מנשיא איראן באותם ימים, מוחמד חתאמי, שאמר: "הפעולה שנקט אראש תיזכר לעד כאחד מרגעי התהילה של העם האיראני. הג'ודוקא נכנס ללב של כולנו ושל כל אוהבי החירות בעולם. איראן רואה בו את האלוף האמיתי של האולימפיאדה".

 

גל פרידמן עם הזהב ההיסטורי של ישראל לפני 8 שנים (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
גל פרידמן עם הזהב ההיסטורי של ישראל לפני 8 שנים(צילום: איי פי)

 

בשנת 2006 פרשה איראן מאליפות העולם לאומות בג'ודו כדי להימנע ממפגש אפשרי מול נבחרת ישראל החזקה, שכללה את אריק זאבי ויואל רזבוזוב. תקרית מוזרה בהרבה אירעה בשנת 2007, כששופט איראני בשם אחמד קספנדי סירב לנהל קרב של הג'ודוקא הישראלי גל יקותיאל - והורחק.

 

באליפות העולם באגרוף באזרבייג'ן בספטמבר 2011 החרים המתאגרף האיראני עבד אל-מאלק ראהו את ההתמודדות

מול יריבו הישראלי, ארטיום מסליי, במשקל עד 75 ק"ג.

 

גם בתחרות גביע העולם בג'ודו השנה באוסטריה, שבה נאבקו הספורטאים על כרטיס לאולימפיאדה בלונדון, היה מי שהסכים לוותר על נסיקה ספורטיבית - העיקר לא להופיע מול ישראלים. הג'ודוקא הישראלי טל פליקר הוגרל בתחרות במשקל עד 66 ק"ג מול אחמד עוואד המצרי, אולם לפני תחילת הקרב הודיע עוואד למארגנים כי הוא פצוע ולא יתייצב לתחרות. באוגוסט אשתקד סירב הג'ודוקא הטורקי מהארט בקטש ללחוץ את ידו של הישראלי ג'ניה שולוס בתום הקרב ביניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גל פרידמן זוכה בזהב באתונה 2004
צילום: איי פי
מומלצים