שלום שלום, ואין שלום: אנשי או"ם יורדים מהגולן
מלחמת האזרחים המתמשכת בסוריה וזליגת הקרבות לאזור הגבול עם ישראל הובילו לעזיבת חלק משמעותי מכוח החיילים הבינלאומי. "כל מדינה מודאגת לשלום החיילים שלה", אמר אחד מחיילי צ'ילה שנותר באזור
ימים ספורים לאחר שהכריזו על נסיגת כוחותיהם, עזבו הבוקר (יום ג') שיירת הג׳יפים וכלי הרכב המשוריינים של חיילי הכוח האוסטרי והפיליפיני את אזור הגבול ברמת הגולן ועברו לשטח ישראל, לקראת עזיבתם את האזור. שער הברזל הכבד נפתח ונסגר חליפות, וחיילי כוח אונדו"ף (United Nations Disengagement Observer Force) שנותרו מאחור, מרביתם מצ'ילה ומהודו, הביעו ספק באשר לשיפור המצב הביטחוני. "אני בחיים, אבל המציאות היא שיש הסלמה בין הצדדים והאו"ם ביניהם", אמר אחד מהם.
בינתיים בסוריה: מכוניות תופת בדמשק
בדרכם לקונייטרה, נדחקו החיילים אל כלי הרכב בין ערימות התרמילים ולא הסכימו להתייחס לשאלות כלי התקשורת. "איני יודע מדוע עוזבים האוסטרים ואיני יכול לדבר בשמם", אמר חייל צ'יליאני. "כל מדינה מודאגת לשלום החיילים שלה באזור. המצב בסוריה לא גרוע כמו שרואים ב-CNN או באל ג'זירה, אבל הוא גם לא טוב כמו שאפשר לחשוב", הוסיף.
החייל, שהוצב בשטח סוריה במשך חצי שנה, העריך כי המנדט שמוענק לכוח האו"ם יהיה חייב להתעדכן בעתיד. "אנחנו לא יכולים להתערב. אנחנו מדווחים על הפרות של הסורים או הישראלים, זה הכול. לדעתי צריך לשנות את זה. יש לי רק את הידיים שלי ואת הנשק שלי להגן על עצמי", הדגיש.
הקרבות המתמשכים בסוריה הובילו להודעה אוסטרית רשמית על הסגת מאות חייליה מכוח אונדו"ף, שהוצב שם מאז החתימה על הסכם הפסקת האש ב-1974. ההחלטה הדרמטית דחפה את מועצת הביטחון של האו"ם לגנות בחריפות את התפשטות הלחימה לאזור המפורז וגררה גם הודעה על פינוי כוח הפיליפינים באזור.
מעבר הגבול, סמל מרכזי של שלטון אסד ברמת הגולן, נחשב ליעד מרכזי עבור כוחות המורדים. העיירה קונייטרה עצמה, שצמודה למעבר, נחשבת למקום אסטרטגי מבחינת השליטה ברמה כולה.
הכוחות - שמורכבים בדרום רמת הגולן מג'יהאדיסטים ומפעילי אל-קאעידה ובצפון הרמה מפעילים סלפים ועריקי הצבא -
ריכזו את מאמציהם באזורים אלו, אך ככל שחלף הזמן, התקרבו יותר ויותר למרכז הרמה במטרה לכבוש את קונייטרה. הקרבות באזור הובילו לדיווחים על אזהרה ישראלית לצבא סוריה, שניתנה בעקבות כניסת כוחות משוריינים לאזור המפורז.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בתחילת השבוע לאירועים וקשר בינם ובין התהליך המדיני מול הפלסטינים. "ההתפוררות של כוח האו"ם בגולן מחדדת את העובדה שישראל אינה יכולה להפקיד את ביטחונה בידי כוחות בינלאומיים. הם יכולים להיות חלק מהסדרים, הם אינם יכולים להיות המשענת הבסיסית לביטחון ישראל", אמר בישיבת הממשלה.