ארה"ב: הציתותים מנעו יותר מ-50 פיגועי טרור
על רקע הביקורת סביב התוכנית שבמסגרתה צותת הממשל לאלפי משתמשים בטלפון ובאינטרנט, חשף מנהל הסוכנות לביטחון לאומית שכך נמנעו יותר מ-50 פעולות טרור. סגן מנהל ה-FBI: אחת המזימות שנמנעו הייתה לפוצץ את הבורסה בניו-יורק
הממשל האמריקני מטיל את הכלים הכבדים למערכה, על רקע הביקורת הקשה על תוכנית הציתותים שלו. הגנרל קית אלכסנדר, ראש הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי, חשף הערב (יום ג') כי המידע שהתקבל בעזרת תוכניות האיסוף של הסוכנות מנע מתקפות טרור אפשריות יותר מ-50 פעמים מאז פיגועי 11 בספטמבר 2011. אלכסנדר אמר את הדברים על רקע הסערה שחוללה חשיפת העובדה שבשנים האחרונות עקב הממשל אחרי עשרות אלפי חשבונות טלפון ואינטרנט פרטיים של אזרחים.
עוד חדשות מהעולם :
- פיילין: "תנו לאללה לטפל בעניינים בסוריה". צפו
- נקודה סוף. המברק האחרון בעולם יישלח בהודו
- התשובה לארדואן בכיכר: מחאת האדם העומד
- רוסיה: איראן מוכנה להשהות את העשרת האורניום
"בשנים האחרונות התוכניות הללו, יחד עם פעולות מודיעין אחרות, הגנו על ארה"ב ועל בנות בריתנו מאיומי טרור ברחבי העולם על-ידי סיוע למניעת יותר מ-50 פיגועי טרור אפשריים מאז 11 בספטמבר", העיד הגנרל אלכסנדר בוועדת המודיעין של בית הנבחרים. אלכסנדר אמר כי במהלך חשאי יעבירו סוכנויות המודיעין לוועדה מחר מסמכים הנוגעים למקרים האלה, כדי שהיא תוכל לבחון אותם.
מיד אחריו אמר שון ג'ויס, סגן מנהל הבולשת הפדרלית (FBI) כי בין המזימות שסוכלו בעזרת מידע שנאסף בתוכניות הציתות לטלפונים ולתכתובות אינטרנט הייתה תוכנית לפוצץ את הבורסה בניו-יורק. לדבריו, במהלך מעקב אחרי פעיל טרור מוכר בתימן הצליחו סוכני
מודיעין לזהות את המזימה ההולכת ונרקמת.
פרשת הציתותים שנחשפה מוקדם יותר החודש עוררה רעש גדול בארה"ב ובעולם. עיתונים אמריקניים ובריטיים חשפו שרשויות אכיפת החוק והביטחון וסוכנויות ריגול בארה"ב צותתו בשנים האחרונות לעשרות אלפי אזרחים אמריקנים דרך חברות טלפון, שירותי דואר אלקטרוני, חשבונות פרטיים ברשתות החברתיות ושירותים אינטרנטיים אחרים כמו תוכנת סקייפ.
מבקרי תוכניות הציתות שנחשפו טענו כי מדובר בהפרה חמורה ובוטה של הזכות לפרטיות, ואפילו עיתונים ליברליים כמו "ניו-יורק טיימס", שבדרך כלל תומכים בנשיא ארה"ב ברק אובמה ובקו הכללי שהוא מייצג, מתחו עליו הפעם ביקורת קשה. אובמה עצמו ובכירי ממשל אחרים הגנו על תוכניות הציתות שנחשפו, הדגישו שהן נעשו בידיעת ובאישור הקונגרס, והבהירו כי היקפן קטן מכפי שדווח. אובמה עצמו אמר כי במידע שנאסף בתוכניות אלה לא נעשה שימוש לרעה, וכי לא ניתן להבטיח "100% ביטחון ו-100% פרטיות". למרות זאת, הסערה סביב פרשת הציתותים טרם שככה, והיא מצטרפת לכמה פרשות אחרות המעיבות על כהונתו השנייה של אובמה.
הנשיא אובמה הבהיר הבוקר בראיון לרשת CBS שאין לו שום בעיה עם תוכנית הציתותים של הסוכנות לביטחון לאומי. "אם אתה אמריקני, אז הסוכנות לא מאזינה לשיחות הטלפון שלך ולא תעקוב אחר האימיילים שלך, אלא אם כן מתקבל צו אינדיווידואלי מבית המשפט. זה החוק". אובמה אמר שבנתונים שנאספו במסגרת התוכניות הללו "אפשר לעשות שימוש רק לצורך עניינים הקשורים במלחמה בטרור, הפצת נשק גרעיני, חדירה בלתי חוקית למחשבים או התקפות סייבר, נגד מספר ברור של גורמים מזוהים".
פייסבוק הייתה בסוף השבוע האחרון הראשונה שפרסמה הודעה המגלה את מספרי הבקשות למעקב שקיבלה מהממשל. בבלוג הרשמי של הרשת החברתית נכתב ביום שישי כי היא קיבלה בין 9,000 ל-10,000 פניות מהממשל האמריקני עבור מידע על משתמשים בששת
החודשים האחרונים של 2012. הבקשות היו קשורות ב-18,000 עד 19,000 פרופילי משתמשים. לפייסבוק יש יותר מ-1.1 מיליארד משתמשים ברחבי העולם.
חברת מיקרוסופט אמרה כי קיבלה בקשות הנוגעות ל-31,000 חשבונות של לקוחותיה במחצית השנייה של 2012, ואפל גילתה כי בתקופה זו היא עצמה קיבלה בין 4,000 ל-5,000 בקשות למידע על צרכנים מרשויות החוק האמריקניות, בקשות שהוגשו במסגרת חקירות פליליות וענייני ביטחון לאומי. חברת "יאהו" הודיעה היום כי קיבלה בין 12,000 ל-13,000 בקשות כאלה.