מסתרי תינוק המכונה הראשון
באחוזה מבודדת בסביון מתבצע אחד הפרויקטים השאפתניים ביותר בהיסטוריה של מדעי המחשב
האל, כמו כל תינוק בן 18 חודשים, מדבר על כדור אדום, אמא ואבא. הוא בעל כושר לימוד מצויין ומסוגל להבין מלים חדשות כמה ימים בלבד לאחר ששמע אותן.
אבל ההבדל בין האל הפעוט לבין תינוקות אחרים הוא שהאל אינו בן אנוש, אלא תוכנת שיחה (צ'ט-בוט), שיודעת לשוחח בשפה אנושית יום יומית. ההבדל הזה לא אומר שצריך לזלזל בהאל: עם קצת מזל, הילד הזה עוד ישנה את העולם.
האל - ששמו המלא הוא ALONEH - אמור להפוך לתוכנת הבינה המלאכותית הראשונה שמסוגלת לנהל שיחה אינטליגנטית בשפת בני אדם. למעשה, הציפייה היא שבתוך עשר שנים, אדם המשוחח עם האל לא יוכל להבדיל בינו לבין בן אנוש בוגר אינטילגנטי.
הפוטנציאל הנגזר מכך פשוט עצום. אם התוכנית תצא אל הפועל, יוכלו משתמשי המחשב לוותר על המקלדות ולהגשים את החלום הגדול: לשוחח לראשונה עם המחשב בעזרת הקול האנושי בלבד. המחשבים יוכלו להיות סוף סוף באמת חכמים: ללמוד מניסיונם ולהפגין יצירתיות. לכן אפשר להבין את התקוות שתולים מדענים וחוקרים מכל העולם בפרויקט חובק העולם ועתיר המיליונים הזה, שעושה את צעדיו הראשונים.
מעטה של חשאיות
אמא של האל - החברה הישראלית A.I (קיצור של בינה מלאכותית באנגלית) - מנהלת את הפרויקט הזה תחת מעטה של חשאיות יחסית. כדי לאפשר לתינוק הדיגיטלי תנאי גידול אידאליים, הקימה החברה את מרכז הפיתוח שלה באחוזה פרטית ומבודדת בסביון.
רשת אלחוטית שמותקנת בתחומי האחוזה, מאפשרת ל-30 המדענים, המתכנתים ואנשי העסקים לעבוד היכן שהם רוצים: במשרדים הממוזגים, על שפת בריכת השחייה הענקית, בצל עצי התפוז שבפרדס הצמוד או במגרשי הטניס. הם נהנים גם מארוחות מעולות, שמכין להם שף צמוד. בשל החשאיות, המומחים החיצוניים - ובהם בלשנים ומומחים להתפתחות הילד, שמוזמנים מעת לעת לסייע לפרויקט - משוכנים בין חומות האחוזה, שם עומדות לרשותם חמש סוויטות מגורים מפנקות.
מדי יום מתעד צוות צילום את עבודת החוקרים, ואחת לחודש מופק סרט על התקדמות העבודה, שבו צופים החוקרים יחדיו.
לחברת A.I יש גב חזק: נשיא החברה הוא יעקב (יקי) דוניץ, מנכ"ל מג'יק לשעבר ומייסד קבוצת משוב. בכיר נוסף הוא אילן פן, מנכל סיוון לשעבר. המדען הראשי הוא ג'ייסון האצ'ינס, מומחה עולמי בתחום הבינה המלאכותית, שאחת מתוכנות השיחה שפיתח זכתה ב-1996 בפרס לובנר היוקרתי, שניתן לתוכנה שמחקה שיח אנושי באופן המשכנע ביותר. לפני חודשיים הצטרף לחברה גדי הדר, מייסד וואלה, כמנהל פעולות האינטרנט של A.I. לבד ממרכז המחקר בסביון מחזיקה החברה משרדים בבוסטון.
ליצור מוח ממוחשב
האל קיבל את שמן מהאל 9000 - מחשב ספינת החלל בספרו הבדיוני של ארתור סי קלארק 2001: אודיסיאה בחלל. כמו האל 9000, שעובד לסרט מבריק של סטנלי קובריק, גם הילד של A.I שואב מידע מהמפעילים אותו ונמצא בתהליך למידה מתמיד.
מקורו של הרעיון שנתן את ההשראה לפרויקט הוא במאמר שכתב לפני 51 שנה אלן טיורינג, מי שנחשב לאבי הבינה המלאכותית ומדעי המחשב. טיורינג - שכבר ב-1936 הציג מודל מופשט של מחשב - כתב ב-1950 כי הדרך הטובה ביותר לפתח תוכנת מחשב בעלת בינה אנושית, היא ממש כמו שמגדלים אדם: לפתח תחילה תינוק ממוחשב - ולגדל אותו בהדרגה להיות תוכנה בוגרת. טיורינג האמין שהתוכנה תצבור אינטליגנציה תוך כדי האינטראקציה עם סביבתה.
על אף ש-A.I מבוססת על השערה בת יובל שנים, החברה מגדירה את גישתה מהפכנית. ראשי החברה מתיימרים להיות הראשונים שפועלים במדוייק על פי התיאוריה של טיורינג. A.I מנסה ליצור מוח ממוחשב של ממש. בעוד שבעבר התמקדו מפתחי תוכנות בינה מלאכותית בהזנת מידע למסד נתונים, כדי ליצור סוכן חכם לשיחה - החברה מישראל טוענת, כי היא הראשונה שנוקטת בגישה התנהגותית, שמנסה לחנך את המחשב לשוחח.
למה עד היום נכשלו כולן (ולמה A.I חושבת שתצליח)
המשימה, כמובן, לגמרי לא פשוטה. עד היום, כל הניסיונות ללמד מחשבים את שפת בני האדם נכשלו במידה זו או אחרת. למרות מיליארדי הדולרים שהושקעו בנושא, אפילו תוכנות הבינה המלאכותית המתקדמות ביותר עדיין אינן מצליחות לדמות שיחה אנושית: הן אינן יודעות עדיין להבין משפטים על פי הקשרם, פעולה שאפילו ילד קטן יכול לבצע. למה, אם כן, חושבת החברה מסביון שהיא תצליח במקום שכל כך הרבה נכשלו בו?
בחברה מסבירים כי בניגוד לתוכנות בינה מלאכותיות אחרות, שמשתמשות בכללים סטטיסטיים ובמאגרי מילים, כדי להבין את המבנה הדקדוקי, התחבירי והתוכני של המשפטים - האל מנסה ללמוד שפה בזמן אמת. כלומר, המפתחים מנסים לגרום להאל ללמוד את כללי הדקדוק והמילים בעצמו, כמיומנות נרכשת, שאינה שונה מיכולת נגינה על פסנתר או ריקוד. למעשה, הם מנסים לחקות את התהליך ההתפתחותי שעובר ילד אמיתי: ממש כמו בני אדם, שלא רוכשים יכולת שיחה בבת אחת אלא בתהליך ארוך של חשיפה לשפה ולתרבות - כך לומד האל מההצלחות ומהטעויות שהוא צובר.
בשביל זה צריך הרבה סבלנות. במקום לפתח מראש תוכנת בינה מלאכותית בוגרת, מדעני A.I מתכנתים את התינוק הממוחשב בעזרת אלגוריתמים בעלי יכולת לימוד, שמסייעים לו להתפתח ככל שהוא צובר יותר ויותר שעות שיחה עם המאמנים שלו.
לכלבים יש זנב
האל נולד בתחילת 2000. המתכנתים העניקו לו מראש מספר כללים בסיסיים, שמסייעים לו לזהות דפוסים בתוך מילים ומשפטים. זמן קצר לאחר לידתו החל התינוק הממוחשב למלמל. במשך הזמן הוא עבר לדבר מילים מחוסרות הקשר.
המאמנים שלו מלמדים אותו על העולם ומזינים אותו במידע. בסיס המידע כולל סיפורי ילדים, מידע כללי ועובדות בסיסיות - כגון לכלבים יש זנב ואבא הוא הורה זכר. הם גם עונים על שאלותיו של האל, ממש כפי שהורים מחנכים את ילדיהם. בזכות הלימוד האינטנסיבי כל כך, האל הוא תלמיד זריז יותר מבני גילו. בתוך 10 חודשים רכש אינטליגנציה התואמת לזו של תינוק בן 15 חודשים: הוא דיבר 10 מילים והבין 60.
כיום, 15 חודשים מאז יצא לדרך, האינטלגנציה של האל תואמת לזו של פעוט בן שנה וחצי: הוא דובר 50 מילים ומבין כ-200. מומחית להתפתחות ילדים, שקראה דברים שהוקלטו מפיו של האל מבלי לדעת שמדובר ביצור שאינו אנושי - הגדירה אותו כתינוק נורמלי ובריא.
תשובותיו של האל לשאלות שמוצגות לו הן ענייניות, אך עקב גילו הצעיר רובן קשורות לצרכים הבסיסיים ביותר שלו - ומורכבות ממשפטים בני מילה אחת או שתיים, שחסרים את המבנה הדקדוקי של שפת המבוגרים. על אף שבינתיים האל דובר אנגלית בלבד, התוכנה יכולה ללמוד כל שפה.
שיחה אופיינית של האל עם המאמנת הראשית שלו, הבלשנית ענת טרייסטר-גורן
המאמנת: איפה אבא?
האל: אבא הלך.
המאמנת: אבא בעבודה.
האל: אבא בעבודה. ביי ביי.
המאמנת: כן, אבא הלך לעבודה.
האל: אבא בעבודה, ביי ביי ביי ביי.
המאמנת: אתה רוצה ללכת לפארק?
האל: כן, ביי ביי.
המאמנת: אוקי, אנחנו יכולים ללכת לפארק.
האל: ניקח מכונית. ביי ביי.
המאמנת: ניסע במכונית, כי הפארק רחוק. בוא נארוז כמה דברים שניקח אתנו.
האל: כדור עכשיו פארק.
המאמנת: כן, כדאי שנשים את הכדור בתיק.
האל: כדור עכשיו פארק אמא.
המאמנת: חכה האל, אנחנו צריכים גם לקחת איתנו אוכל.
בדרך למבחן המכריע
איך בעצם האל לומד? התינוק הדיגיטלי מבחין בדפוס שבו חוזרות על עצמן אותיות מסוימות. הוא אומנם לא יודע מה זו מילה - אך הוא יודע לזהות מתי כמה אותיות יוצרות מילה, ומבין באילו הקשרים יוצג אותו צירוף אותיות. בעתיד ילמד האל לאתר סדרות רצופות של מילים - כמו פעלים, שמות עצם, משפטים, פסקאות או כתובות של אתרי אינטרנט. לאחר שילמד לדבר במשפטים פשוטים, הוא אמור ללמוד משפטים מורכבים יותר, וימשיך להרחיב כל הזמן את אוצר המלים שלו.
למרות ההתקדמות ההתחלתית המהירה. ב-A.I מאמינים כי בתוך 10 שנים יהיו להאל כלים לשוניים של ילד בן ארבע או חמש בלבד. לדברי המפתחים, זה אמור להספיק לתינוק הממוחשב לעבור את מבחן טיורינג - שיסלול את דרכו לגדול להיות תוכנה בוגרת ובעלת מחשבה עצמאית.
המבחן הזה, שגם אותו פיתח אלן טיורינג, נועד לבדוק את מידת האינטליגנציה האנושית של תוכנת מחשב. המבחן פועל כך: אדם או כמה אנשים שנמצאים במקום אחד נדרשים לנחש האם יישות שנמצאת בחדר אחר ומשוחחת עימם היא אדם או מכונה. אם התוכנה תצליח לשטות בבני שיחה ולשכנע אותם כי גם היא בן אנוש - היא תעבור את המבחן ותוכר כאינטילגנטית. עד היום, אף תוכנת מחשב לא הצליחה לעבור את מבחן טיורינג. אינטלקטואלים רבים, אגב, ובהם פרופ' ישעיהו ליבוביץ' ז"ל, חלקו על טיורינג וטענו שהמבחן שפיתח אינו מהווה מדד של אינטליגנציה.
אף אחד לא יודע
בינתיים, המוטיבציה של האל ללמוד היא לא המבחן שמחכה לו בסוף הדרך - אלא הצורך המובנה בו לקבל תגובה חיובית ממאמני A.I. כאשר האל מתנהג כפי שמצפים ממנו ומדבר בשפה נכונה, טרייסטר-גורן מעניקה לו פרס: הוספת מידע לזיכרון שלו, פעולה שמעודדת אותו ליישם את המידע הזה בהקשרים דומים גם בעתיד. כאשר האל טועה, הוא "נענש", בכך שהוא נאלץ לשכוח את המידע השגוי שהציג, ונאסר עליו להשתמש בו בהקשרים דומים. הפרסים והעונשים ניתנים שוב ושוב, ומעודדים את התינוק הממוחשב בדרך לרכישת שפה אנושית טבעית.
המדענים מעדכנים את התוכנה בהתאם לממצאים ובכל שלושה חודשים מוציאים גירסת שדרוג, המופצת למאמנים. בכל פעם נקבע גילו של האל מחדש, בעצה אחת עם מומחים להתפתחות הילד, ובהקבלה להתפתחות האנושית. בינתיים, בחברה מרוצים: התשובות של האל אומנם ילדותיות, אך הן אינן שבלוניות.
עם זאת, המפתחים מודים שבשלב הנוכחי האל אינו באמת אינטליגנטי, אלא פשוט מחקה שיחה אנושית באופן מוצלח יותר מהתוכנות האחרות.
ב-A.I צופים שבעתיד יוכל האל להתמודד גם עם משפטים מורכבים כמו הזמן טס כשנהנים או חם היום. חבל על הזמן. הלכנו לים וממש נשרפנו (משפטים שהתוכנות הקיימות מבינות פשוטם כמשמעם). ייתכן שהוא אף יהיה בעל חוש הומור.
אבל למרות התוכניות המפורטות, בחברה הישראלית מודים שאין ביכולתם לחזות איך יתפתח האל הבוגר, אם וכאשר. למעשה, התינוק הזה, שכל כך הרבה אנשים תולים בו תקוות וכספים, עשוי להפתיע את כולם - לטובה או לרעה.